Директно от Атина – Посещение на фермерски пазар

Как се продава селскостопанската продукция в Гърция. Директно от Атина разказва Михаил Михайлов- Изпълнителен Директор на НСГБ.

В Гърция селскостопанската продукция се продава на купувачите по няколко начина. Разбира се най-голям е процента на продажбите в хипермаркетите и супермаркетите. Делът на кварталните магазини е по-малък, но и те пък си имат свои постоянни клиенти. При тях цените са малко по-високи от хипермаркетите, но пък обслужването е на по-високо ниво – продавача може да ви подготви купеното месо за печене или готвене. Обикновено най-ниски в Атина са цените в централните хали, които се намират близо до площад Омония. Огромно помещение , с няколко коридора с по 20-30 щанда от двете страни. Цените наистина са много ниски и дори на някои продукти, като дроб, пържоли и пилешко по-ниски в сравнение с България. Подобен е и пазара за месо в Солун. Единствено истинското телешко месо държи постоянно висока цена завършваща над 30 евро за кг, за отделните части на трупа. Разбира се месото от Абърдийн Ангус е на върха . Примерно готов стек за печене е над 35 евро за кг. Също така, често могат да се видят бусчета, които разнасят хамбургери облепени със снимките на Абърдийна и името е изписано с големи букви.

Големият проблем на фермерите е продаването на бракувани животни от млечно направление. Или въобще не се вземат от кланниците, или ако се вземат цените са символични. Практика е такива животни, фермерите да ги оставят да умрат или дори убият. По селата търговията освен в селските магазини, се извършва и по разносен начин. Обикновено в определено време по улицата минава камионче, от което се продават зеленчуци. Не си въобразявайте, че тези хора са производители. В по-голяма степен са търговци, които вземат обаче стоката директно от градините. След зарзаватчиите по улицата идва камиончето, което продава хляба, след него това с рибата /то е на производители/. Един път седмично в почти всяко населено място, а в големите градове, в различните квартали, се провежда пазар. На открито, на импровизирани сергии.

В райони в които е развито селското стопанство и хората си произвеждат сами за домакинството, преобладават сергии на които се продават всякакви други стоки с не селскостопански характер. В големите градове цирка е същия, но в по-големи размери. Например, вчера бях на пазара в кв.Глифада в Атина. На един голям общински паркинг се разполагат всички продавачи. Производителите предлагат основно грозде, мед, зеленчуци от рода на марули, репички , зеле и цветя. Всичко останало се предлага от търговци – мандарините е ясно са от Крит, от там са и маслините /всъщност купени са от борсите/.Изобилието е огромно. Не знам кой купува, но всички видове ядки и сушени плодове са на сергиите, непокрити.

По същия начин се процедира и с рибата. Сложена на масата и се полива с вода през 10 минути. Стартира се с цени на супермаркет и дори малко повече. Към 12 часа цените вече са под тези на магазина. Към 14 часа се забелязва голямо раздвижване на пазара. Цените са вече почти два пъти, дори и три пъти по-ниски от старта. Например хубавите домати започват с цена от 1.5 евро за да паднат на 0.7 евро към 14 часа. Всъщност в момента цените на зеленчуците са на ниво наши, за някои стоки дори по-ниски. Но пък картофите и ябълките са почти на двойна цена в сравнение с България. Нещото което прави впечатление, е изключителната любезност на търговците /всъщност то и в България взе да става така/, съобразяват се с клиентите и траят капризите им.

Другото е, че няма начин да не ти дадат касов бон за закупената стока. Ние направихме поне пет покупки, едната от две ябълки и пак ни дадоха. На въпроса ми –да не очакват днеска проверка от контролиращите органи, те се усмихнаха и казаха – това е минало, сега никой не ни проверява, но ние си даваме бележките. Забравих да кажа имаше и още един производител на нар. Той вече е направил крачка напред – носеше си и машина за изтискване и безплатно правеше тази екстра, ако някой поиска. Също така продаваше сок от нар за 3 евро литъра.

Като извод, поне аз не видях истински фермерски пазар. Но след няколко, часа видях друг начин на търговия, който вероятно ще се наложи и у нас. В съседния квартал Вула попаднах на магазин които предлагаше само стока на производители. Дори името беше ”От дома за дома”. В магазина имаше всичко, което са произвеждали в домовете си не само нашите майки и баби, а дори и прабабите. Изключително богат беше щанда за месни продукти – суджуци, бабеци, дядовци, кукуречи и още поне десет непознати деликатеса. Всичко там е направено, като го купиш, и веднага да слагаш в печката. Разбрах, че магазина е собственост на производители които са направили кооперация, и засега нещата се случват, интереса е голям а също и оборотите.

Преди известно време, Ви запознахме с работата на кооперацията на млекопроизводителите от Лариса. Те вече имат над 100 млекомата и 40 обекта . С други думи и при нашите съседи този въпрос не е решен и там колегите търсят най-удачната форма, те да бъдат икономически добре, а клиентите на приемливи цени да им купуват продукцията.

Михаил Махайлов – Атина-16.12.2016г

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here