Холщайн асоциацията на САЩ – 1 част

0

Всички знаем, че лидер при породите за мляко е породата Холщайн. Една порода създадена и подържана с труда на плеяда от известни селекционери, с творчеството на фермерите и голямата помощ на институциите в държавите където се отглеждат най-добрите стада от Холщайна. Кой се занимава с развъждането, контрола, обработка на информацията, производството на бици и сперма от тях, търговия, ДНК анализ и много други селекционни и развъдни мероприятия – това са развъдните асоциации за съответната порода. В тази връзка започваме рубрика Асоциации по породи. Ясно е, че при Холщайна първа трябва да се представи Асоциацията на Холщайн на САЩ.

Говедовъд

Холщайн асоциацията на САЩ е най-голямата развъдна организация в света. Седалището на сдружението се намира в Братълборо, Върмонт. В организацията членуват над 28 000 фермера, които имат голям интерес към отглеждането на крави от тази порода. В асоциацията се обработват над 370 000 регистрации годишно или средно 1400 дневно . От създаването си, Асоциацията  е посветена на развитието на породата Холщайн. Днес, Холщайн говедата  доминират в САЩ в млечният сектор  поради  превъзхождащото производство на мляко, по-голям доход  отколкото  разходите за фуражи, ненадминати генетични качества и тяхната голяма приспособимост към широк диапазон от условия на околната среда. Холщайн асоциация на САЩ подържа данни за произход,  собственост и друга информация за повече от 22 милиона регистрирани Холщайн говеда, които се съдържат в файлове и. Производителите, които използват програми и услуги на асоциацията  имат точна информация за стадото си, управленски решения, поставените цели за тяхното стадо, управленски практики, оценка на пазарната стойност на животните за разплод и прогнозиране на ефективността и рентабилността на животните , които все още не са родени. Бизнесът на Асоциацията се обслужва  от изпълнителен секретар и  персонала от 140 служители. Близо 100 служители са базирани в централния офис. Останалите четирдесет служители са ежедневно по фермите. Разбира се и резултатите са налице. За 2015 г от 3 600 000 бр контролирани крави средно е получено по 11 342 кг. мляко, масленост от 3.67% и 3.09% протеин.

ИСТОРИЯ:

1631 год.: Първите Холщайн крави са внесени в Америка. За съжаление генеалогич-ните  линии са били загубени в резултат на кръстосване.

1861 год.: През 1850г фермера от Масачузит, Winthrop Chenery, прави първота си покупка на Холщайн говеда от капитан на холандски кораб. Той е бил толкова впечатлен от породата, че купува седем броя. Тези животни обаче се разболяват и умират .Chenery прави своя исторически внос на един бик и четири крави през 1861 г. Тези животни са били предназначени  да разнасят славата на породата Холщайн в цялата страна.

1872 год.: През 1870г. е имало достатъчно голям интерес сред животновъдите в Съединените щати, за да образуват организации за регистриране на родословие и поддържане на официална родословна книга.Първата родословната книга е публикувана през 1872 г. от Асоциацията на животновъдите на породата Холщайн  и съдържа родословията на 128  Холщайн животни.

1885 год.: През 1885 г. Асоциацията на животновъдите на Холщайн говеда и асоциация на Америка за холандската Friesian се сливат, за да образуват Holstein-Friesian асоциация на Америка.

1885 год.: Първият офис Holstein-Friesian асоциация е открит в Айова Сити, Айова, в дома на първия секретар, Томас Б. Уелс 1885-1894.

1903 год.: До 1903 г. работата за регистъра се е увеличил толкова много, че се е наложило да се открие офис в Brattleboro и наемат трима служители.

1917 год.: През 1917 г., бизнес процъфтява толкова много,че се налага изграждането на тухлена сграда на южния край на Brattleboro, Върмонт. Тази сграда остава централния офис на  Асоциациятаи до  днес.

1994 год.: Holstein-Friesian асоциация на САЩ официално променя името си на Холщайн асоциация на САЩ.

 2006 год.: За да се отразят промените в индустрията  Холщайн асоциация САЩ има ново лого.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here