ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ГОВЕДАТА В ИРЛАНДИЯ

0

Предстоят промени в наредбата за идентификацията на говедата в Бълграия. Промените са в съответствие на нови изисквания от ЕС и наши национални изисквания. Преди да Ви запознаем с настоящата ситуация в България и промените които се предвижда да се направят предлагаме на Вашето внимание как се решава този въпрос например в Ирландия.Close Up на крава и му Tag - Фондова Изображение С това искаме да уверим нашите фермери, че в целият ЕС по отношение на идентификацията се спазват”Железни” правила, а не само за нашите фермери. Такива са правилата на отборната „игра” в ЕС.

 Строгите срокове за маркиране и регистриране на телета продължават да работят. 

Налице са значителни промени в областта на  маркирането на говедата през 2016 г. Това, което не се е променило за земеделските производители са строгите и подробни правила, прилагани от Министерството на земеделието свеждащи се до следното:

 • поставите две идентични жълти марки от пластмаса  с еднакви номера  на всички новородени телета във Вашето стопанство , на всяко ухо по една марка.
 • марките се поставят на ушите на телетата в рамките на 20 дни от раждането или преди те да напуснат стопанството, ако това е преди  20 тия ден от раждането.
 • Използвайте само одобрени ушни марки на двете уши.
 • Регистрирайте всички телета след раждането им в рамките на седем дни след маркирането . До  27 дни от раждането попълнете регистрационния формуляр-на хартиен носител или онлайн. Използвайте одобрени формуляри за регистрация от независими софтуерни доставчици или чрез BDGP.
 • Уверете се, че закупените говеда са с еднакви ушни марки и данните по паспорт.
 • Уверете се, че говеда, които ще транспортирате са правилно маркирани и са придружени от цялата необходима документация, т.е. паспорт и валиден сертификат за съответствие.
 • Замяна на загубена ушна мярка веднага се възстановява след откриване на липсата.

Също така, не трябва да:

 • Премахвате, заменяте или да променяте е вида на марката.
 • Регистрирайте ушни марки преди маркиране на животното.

Ушните марки са един от четирите направления, даващи възможност за проследяване на едрия  рогат добитък в Ирландия и в целия ЕС. Другите са  паспорта на животното, регистъра на стадото и ДНК пробата, която вече взема в много държави..На идентификация, чрез маркиране, все повече се държи и контролира, за да за да се ускори генетичният прогрес, контрола на болестите и проследяемоста на изнесените животни .

Какво се е променило през тази година.

От 1 ноември 2016 г., Министерството на земеделието  внедри в  експлоатация нова система, при която всяка  компания може да продаде ушни марки за животновъдите, ако те  получат одобрение от съответния отдел на министреството.

Изискванията за одобрение включват висококачествени ушни марки от висок клас . Също така, от ноември, новите марки ще носят само числов номера . Идентификатора – буквите IE  отпадат.. Необходимостта от  тази промяна е наложена да се позволи на изнесените живи да останат с тези номера в държавите от ЕС. .

Цени (включително 23% ДДС)

 • комплект – € 2,90 включително с доставката.
 • Електронна и обикновена марка комплект – € 3,95 включително доставката.вноската
 • Апликатор: € 24,60.

Говедовъд.ею

Позоваването на Говедовъд.ею – задължително!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here