Въпреки, че повечето изследвания върху заболяването нодуларен дерматит показват, че „силата му” е през лятото, защото тогава имаме много активни приносители, оказа се, че и зимата не е пречка заболяването да се разпространява и взема жертви.

В момента той „действа” с пълна сила в Западна Гърция. Последният регистриран случай е в с.Корони община Паргос, където са ликвидирани 15 крави. Заболяването  е потвърдено от анализа, направен в управлението на ветеринарен център в Атина. В същото време е определена защитна зона с радиус от 3 км и надзорна зона с радиус от 25 км, която включва територии в префектурите Янина и Теспротия. Мерките в предпазната зона, се запазват в продължение на 28 дни. Въпреки опита на ветеринарните служби в Гърция /те първи се сблъскаха с това заболяване/, ситуацията в Западна Гърция в момента е доста тревожна. След първата ваксинация за никой не е тайна, че продуктивността на животните може да намалее до 30%. Вероятно в тази връзка много гръцки фермери не желаят да им бъдат ваксинирани животните. Ветеринарните власти веднага издадоха документ в който се казва, че ваксинацията във всяка ферма трябва да завърши до 31.12.2016 год, в противен случай фермера автоматично ще бъде лишен от 20% от субсидиите които трябва да получи.

Резултат с изображение за нодуларен дерматитНие  отбелязваме, че отказът на собствениците,  да предоставят своите животни за ваксинация, и възпрепятстват ваксинация до 31.12.2016 год – което е най-ефективната мярка за лечение на болестта. Тъй като те са били информирани  на няколко пъти, затова няма да бъдат приети исканията им  свързани с непреодолими пречки, нито с каквито и да било йерархични жалби. Ето защо, те ще бъдат санкциониран.                                                                                      -Това е част от документа на гръцките ветеринари, с който те показват сериозността на положението.

Напрежението при фермерите се засилва и от това, че в района на Серес, където са ликвидирани над 4000 животни, те не са получили нито евро компенсация. Внесено е предложение на тези фермери, да бъдат направени облекчения по отношение на някои данъци. Министерството на земеделието на Гърция и ветеринарните служби препоръчват повишено внимание и изпълнение на мерки за биосигурност при транспортирането на животни до и от райони с огнища на болестта, в съответствие с инструкциите на местните ветеринарни власти.

Това което се случва в Гърция трябва да се има впредвид както от нашите фермери, а така също и отговорните структури за това в страната. Съгласно нормативните документи трябва да се ваксинират новородените телета, предстои нова ваксинация защото едногодишния срок изтича след няколко месеца. Това означава осигуряване на ваксина и организация за извършването и. „Камбаната” трябва да бие за всички по веригата защото всяко отклонение от правилата носи големи икономически загуби най-вече за фермерите.

Например тази година се закъсня с ваксинацията против син език и последствията са страшни. Аборти, намалена продуктивност, ниска заплодяемост. Един истински фермер, които е непрекъснато между животните си ни сподели:                                                                                                                 – Сякаш това не са моите животни, не мога да ги позная.                                             Все още има време в оптималните срокове да се осигури ваксината, да се избере от най-добрата, да се организира поставянето и от лекарите от БВС /в момента при тях пак има напрежение за неизплатени суми за извършени услуги/.                                                                                                                              На фермерите вече им писна от това което се случва през последните четири години с прилагането на ДПП. Така че,  всеки да си поеми отговорността. В противен случай пак ще сме „отличници” пред Европа на гърба на фермерите.

Говедовъд.ею

Позоваването на Говедовъд.ЕЮ е задължително!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here