Дискусията продължава – “Хранене на телета”

0

Повдигната дискусия по отношение отглеждането на новородените телета – млечно направление /извиняваме се на всички, че в предишния материал не дадохме яснота, че дискутираме е за телета предназначени за производство на мляко/, предизвика огромен интерес.

Освен хилядите прочитания имаме и доста въпроси свързани с тяхното отглеждане. Това показва,че има проблем в тази насока, и голям брой фермери искат да научат повече по този въпрос.
Поместваме въпроса на г-н Павлин Антонов, един от най-добрите развъдчици и фермер, отглеждащ стадо от Абърдийн Ангус и отговора на г-н Тодор Арбов, експерт работещ от дълги години в Канада, който със своите знания и опит иска да помогне на нашите фермери. Тази технология той разясни още миналата година, по време на обучителен курс по говедовъдство, на млади фермери, членове на НСГБ. И по тази нова, за нас, технология вече работят доста фермери в България.
На по-късан етап, ще поместим репортаж за техните виждания, и вече опит за този начин на отглеждането на телета /млечно направление/, за периода след раждането. Предстой публикуването и на материал, относно отглеждането на телетата, предоставен ни и от инж. Стефан Станев. Дискусията ще продължи докато има нови въпроси, съответно – отговори и съвети.
Защото ни писна при посещение на ферми да виждаме кучета които разнасят умрели телета, или празни клетки и помещения за телета, закържавели телета и хлътнали и клатещи се юници. Също така ще се опитаме да дадем и най-добрата профилактична програма за новородените телета.
Говедовъд.ею

Въпрос: Павлин Антонов, фермер: Въпрос: Павлин Антонов, фермер: – Щом сте го озаглавили “дискусия”, нека да дискутираме… Едната неточност според мен е “налага се да ограничим млякото на телета за да консумират концентрирания фураж, който спомага за качественото развитие на търбуха”.
Точно концентрата в първите месеци е причина за некачествен търбух, на телетата им е нужен груб фураж. Другата тема винаги ме изумява – колко трудно млечните теленца “прояждат”. В моето стадо новородените пробват сеното още на втория ден от раждането, а на две седмици вече сериозно си го ядат.
Причината – следват примера на майка си и другите говеда. Не вярвам да е чак толкова трудно до боксовете да се сложат хранещи се крави или отраснали юнички, които да служат за пример на малките.
И последно – наистина ли за Холщайн се гони 14 месеца за заплождане? Бях останал с впечатлението, че не са скорозряла порода.

Отговор:Тодор Арбов експерт по говедовъдство-Канада
Здравейте г-н Антонов, Здравей Павлине,
Не бъркай съвременните млекодайни породи с месодайното говедовъдство. Технологията за отглеждане на женски телета и юници от породата Холщайн е добре известна и се прилага успешно през последните 20 години от повечето фермери в Северна Америка, а от няколко години и в Европа.
Млякото и сеното не развиват папиломите в търбуха, които са генетично заложени; развива ги най-вече пропионовата киселина, която се получава при ферментацията на скорбялата. Това развитие е възможно само през първите 2 месеца от живота на телето (епигенетика). За да го принудим телето да яде зърно (най-добре царевица), трябва да намалим млякото (млекозаместителя) и да изключим сеното.
Това води до скъсен млечен период (средно 45 дни), намален разход на мляко и отлично качествено развитие на търбуха на животните. Дневна консумация от 1 килограм концентрати е индикация за качественото развитие на търбуха, при което се спира млякото и телетата минават на общосмесена дажба от груби фуражи и концентрати, подобна на тази за лактиращи крави през първата част на лактацията.
От отгледаните по този начин животни може да очакваме средно по 40 литра дневен млеконадой при консумация на дажба с общо тегло 50-55 кг и 40-45% концентрати от сухото вещество на дажбата. Както виждаш, стратегията на отглеждане на млекодайните телета е съобразена с крайната цел.
По подробна информация можеш да намериш на страницата говедовъд.ею, където съм публикувал цялата технология за отглеждане на женски телета и юници от млекодайни породи.
Що се отнася до породата Холщайн – наистина не е скорозряла в сравнение с Джерсей.

 © 2016 Всички права запазени. Корекции по материала и публикуването му от чуждо име – се наказва по реда установен от ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА! Позоваването на www.Говедовъд.ЕЮ е задължително!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here