Беларус – №7 в Европа по млеконадой за 2016 година

0
Символа на страната - трактор БЕЛАРУС

Колкото и изненадващо да звучи за някой, един от големите играчи на млечния пазар в Европа и света е Беларус. По производство на мляко страната се нарежда непосредствено след Германия, Франция, Италия, Англия, Полша и Холандия.

Явно е, че прилагания „Пазарен социализъм” в Беларус поне за говедовъдството се оказва ефективен. Защото от страници на специализирани европейски издания научаваме, че за 2016 г. в страната се е увеличило производството на мляко с 125 хиляди тона, и са произведени рекордните за страната 6 милиона 780 хиляди тона за първи път /това е производство седем пъти по-голямо отколкото произвежда България./ Въпреки това министъра на земеделието Леонид Заутс, не е доволен и казва, че е можело да се получи повече мляко.
Във всички категории ферми ръста е с 103,4% в сравнение с 2015 год. Добри са и резултатите по отношение износа на хранителни продукти .
Увеличението в пари е малко, само с един процент, но това се дължи на спада на цените на месото през годината – с 32%, и това на млякото – с 25%. Обемът на печалбата в системата на предприятията на Министерството на земеделието, като за млякото и месото, ще е около $ 2 милиарда, или 254 милиона евро.
“В Беларус, няма недостиг на храна по рафтовете на магазините. На населението ще бъде предоставена широка гама от продукти и коледно настроение с празничната трапеза по беларуси .” – каза министъра.
Според него, следващите години ще бъдат период на структуриране и растеж. “Агробизнес програмата за 2016 – 2020 година, ясно поставя предизвикателства за селското стопанство:
– За да се увеличи производството на мляко на 136%, и на месо на 125% – износа на млечни и месни храни, трябва да се увеличи с 1,4 пъти, а помощта за нашите фермери и преработватели да достигне ниво от около $ 7,00 милиарда. Това не е лесна задача за селскостопанските експерти, но в тяхна помощ е впрегнат и потенциала на селскостопанските икономистите, но връщане назад няма.”
Говедовъд.ею

Всъщност коя е държавата Беларус. Република Белорусия, наричана също и Беларус е държава, която няма излаз на море. Близо 40% от територията на Беларус са заети от гъсти гори. Площта ѝ е 207 705 km², от които 204 875 km² суша и 2 830 km² водна площ. Беларус граничи с Полша, Украйна, Литва и Латвия. Тя  е една от 15-те бивши съветски републики, и съществува като самостоятелна държава само една година от 1918 до 1919 г. Преди това териториите ѝ са били част от няколко държави, включително  Руската империя  и великото Литовско княжество. Беларус, заедно с Украйна, е една от най-тежко пострадалите от Втората световна държави  – една трета от населението ѝ загива, а половината ѝ икономически ресурси са унищожени. Беларус обявява независимост през август 1991 г. и повежда самостоятелна политика. Три години по-късно Александър Лукашенко става нейн президент, и слага край на политиката насочена към независимост. Той управлява страната и до днес, поради което е наричан последният диктатор в Европа. Беларус спира пазарните реформи и следва пътя на т.нар. „Пазарен социализъм“, разновидност на съветския икономически модел. Държавата упражнява силен контрол над икономиката, води политика на противопоставяне на НАТО и на икономическото сътрудничество. Вътре в страната политическите свободи са ограничени. Беларус е силно обвързана с Русия и двете имат обща отбранителна и митническа система. По население Беларус(10 млн.) заема пето място сред страните от ОНД. На територията на страната живеят представители на над сто народности. Основната част са беларуси (3/4 от общия брой), руснаци, поляци и украинци.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here