Двадесет и четири робота и 1500 крави

1

Най-голямата ферма обслужвана от роботи ще бъде открита през 2017 г в Мичиган – САЩ, и в нея ще се отглеждат 1500 бр. Голямата шведска фирма DeLaval International е инсталирала 24 робота за доене на крави, с които ще се доят 1500 крави. Новата система ще започне да функционира през тази година. Фермата е собственост на семейството Триервейлер. След дълъг маркетинг, те решили да преминат към роботизирана система за доене.
“За последните няколко години, семейството ми обсъждаше следващите стъпки на стопанството ни. В крайна сметка решихме да заложим на роботизацията, защото сметнахме, че е най-добре, каза г-н Триервейлер, един от собствениците, в изявление за пресата.
Как работи машината за доброволно доене: кравите отиват по собствено желание при машината да се доят, тъй като те търсят храната, която им се дозира по време на доене. Тъй като животните са същества на навика, те научават тази рутинна процедура в рамките на няколко дни. Системата почиства, предварително всяка цицка, подсушава я и стимулира. След етапа на подготовка, кравите се доят чрез робота , който извършва доенето, проверява потока на млякото, преди сваляне на доилния апарат в края на сесията за доене.
Според DeLaval използването на робот е по-добре за кравите, отколкото традиционните доилни системи, тъй като робота е с отворена структура, която позволява на кравата, да видите заобикалящата я среда и да застане в удобна позиция без човешко управление, което може да бъде стресиращо за животните. Системата VMS също така следи здравето на вимето и може да открие инфекции или потенциален проблем при млечната жлеза.
Сега на въпроса, който винаги се появява, когато говорим за роботи: какво да кажем на работници, които по-рано са извършвали доенето? Фамилия Триервейлер казват, че планират да развиват уменията на служителите си в други направления в компанията. Защото:
“човешкия елемент остава критичен фактор” и че без “мотивирана, компетентна и ангажирана работна ръка е невъзможно да се изгради един успешен млечния бизнес.”
Системата VMS повишава ефективността, дава възможност на фермера да наема по-малко, но от по-висок калибър обучени и квалифицирани работници.
DeLaval също участва в създаването на една от най-големите роботоризирани ферми, която се изгражда в Чили. Ферма ще има общо 64 роботни машини за доенето на 4500 крави. Откриването ще бъде на линия в началото на следващата година.

1 КОМЕНТАР

  1. Роботът за доене не е просто машина за доене! Той е част от общата система за управление на фермата. Ето какво се получава в една такава ферма: Контрол на качеството на млякото и здравето на кравата.
    При доене на кравите с робот се включва и автоматична система за контрол на качесвото на млякото. По време на доенето непрекъснато се контролира млякото от всяка четвъртина. По този начин се получава важна информация за мастит, съдържание на мазнина, белтък и лактоза, необходими за контрола на качесвото на млякото и на здравето на кравата, което дава възможност за бързо реагиране и оптимално качесво на млякото. Особено важно е ефективното контролиране на мастита. Своевременната профилактика на мастита помага за намаляване на приходите заради намаляването на млеконадоя и намалява медицинските и трудовите разходи. Системата контролира количеството на соматичните клетки в млякото, получено от всяка крава при всяко доене. Системата ще забележи всяко трeвожно отклонение и ще ви съобщи за него.По този начин имате възможност постоянно да контролирате здравословното състояние на вимената на всички крави в стадото.
    Управлявайте сами своята кравеферма.
    Където и да се намирате – в кравефермата, в офиса, на полето или в къщи – система за управление с интернет връзка ще Ви предостави пълен контрол над Вашата ферма. Тя знае точно какво става в кртавефермата и изпълнява едновременно функциите на архивар на данните, операционна система, кравар, личен помощник и на инструктор. Следващата стъпка в оптимизацията на управлението на фермата се явява адаптивния подход към кравата. Вече въпросът не е само в това кравата да произвежда по- вече мляко. Нас ни интересува как да получим най- добрите икономически показатели. Това означава да обвържем обема на производството с цените на млякото и фуражите. Системата автоматически изчислява оптималното количество концентрат и оптималния интервал между доенетата за всяка крава. Постоянният контрол позволява да се повиши рентабилността. По- голямата част от времето фермерът трябва да да прекарва със своето стадо, грижейки се за него. Но управлението на фермата не може да се определи като работа в офиса. Нито непременно е необходимо фермерът да бъде непрекъснато във фермата. Имайки постоянна връзка със системата за управление на фермата, вие по всяко време притежавате всички оперативни данни, а също така притежавате и инстроментите, които са необходими за контрол, за вземане на мерки и за подобряване на показателите на фермата – независимо по кое време и от кое място по света.
    За фермера пълен работен ден не означава „от 6 до 22“. При наличие на автоматична система за управление се променя и информацията, която му се подава автоматично. В началото тя е подавала само онази информация, която „е искал да знае“ фермерът. Сега подава с предимство само това, „което трябва да се знае“. А щом Вие знаете това, което „трябва да направите“, на Вас ви остава много време за това, което“бихте искали да направите“.Системата позволява да се осъществи така нареченото управление по отклоненията, като се намесвате в работата на фермата само там, където се налага обръщане на внимание. Тя помага да действате точно в необходимото време и на необходимото място, ще помогне да подобрите резултатите от вашата дейност, ще ви гарантира по- задълбочен анализ на получените показатели. Всичко това Ви прави по- ефективни.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here