Говедовъден Уикенд – 1/2017

0

И през 2017 год. Говедовъд.ею ще продължи традицията всяка неделя да публикува кратки интересни новини за говедовъдството. Рубриката ще се води под името Говедовъден Уикенд – новини, като цифрата ще отговаря на седмицата в календара /имахме въпрос какво символизира тази цифра/. Пожелаваме приятно четена на първия брой на Говедовъден Уикеннд 1.

Говедовъд.ею

Русия: Потребителската кошница на московчани 20% е от внос.
Вносът осигурява 20% от потребителската кошница в Москва. Това са внесените стоки през 2016 г., заяви заместник-кмет Наталия Сергунина. Но напоследък руски продукти все повече запълват масата на потребителите, допълни Сергунина. Обемът на износа през 2016 г., същото бележи значително увеличение. Вече не са рядкост и предприятията, които имат 45% приходи от износ.

Русия: Крематориум за обезвреждане трупове на животни .
Крематориум «ABONO» с форсажна камера за остатъчни газове, може да работи не само в близост до добитъка, но и в близост до населените места. По време на работата не се отделят неприятни миризми. Също така, крематориумите са ориентирани към продължителна работа в продължение на месеци. Крематориумите са предназначени за обработка на големи трупове, оборудвани са с лебедки за зареждане.

Свързано изображениеРумъния: Морският зърнастец също носи печалба.
През последните години румънеца  Александър Фок, от град Арад, печели по 10 000 долара от хектар засят с морски зърнастец. Рентабилността е поне 20 пъти по-голяма от царевицата, и след седмата година на отглеждане вече всичко е наред. Преди това обаче ще трябва да минат три безплодни години, докато инвестицията достига до 6000 евро на хектар споделя Александър.

Свързано изображениеГермания:Кози се състезават с крави.
Имайки в предвид, че у нас средната млечност на крава е 3 750 кг, трябва да се плашим от козите. Това показват данните от резултатите на развъдната асоциация на козевъдите в Германия. От Белите германските благородни козите е получено в едно от стадата по 1058 кг мляко и 65 кг мазнини и протеини от коза. В асоциацията има регистрирани и осем кози с производството на повече от 7000 кг мляко, за цял живот. От най-добрата коза за шест лактации е получено над 10 000 кг мляко с 562 кг мазнини. При теста за месо между 236 ярета от 17 ферми, яретата от козите Боер са имали най-висок дневен прираст от 225 гр.

Свързано изображениеГърция:Сирене Халуми.
Фирма Dairy Dodoni от тази година ще обогатява вече продуктовата си гама, като стартира на гръцкия пазар сиренето Халуми. Новото сирене ще се присъедини към семейството на продуктите на компанията произведени от 100% гръцко мляко. Халлу́ми е традиционно сирене от козе или овче мляко, понякога с добавка и на краве мляко, което се прави в Кипър. През 1999 г. Кипър успява да получи официално признание на сиренето като национален продукт на страната и изключителни права върху наименованието „халуми“.
Млякото се пастьоризира и се подквасва с фермент от стомаха на теле или бактериален ензим. Изцедената извара се притиска и се нарязва на кубчета. След изсушаване, парчетата халуми се осоляват и смесват с листа от мента или джоджен. След това сиренето се поставя в саламура за 2 дни при 4 – 8°С, след което се изважда и пакетира. В 100 грама сирене се съдържат: мазнини – 26 гр., въглехидрати – 1,8 гр., белтъчини – 22 гр., калоричност – 322 ккал.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here