Преставаме да убиваме, и започваме да глобяваме

0

Интересно е нашето гражданско общество. Убихме над 2000 говеда за да спасим не само България, но и Европа от разпространението на Нодуларния дерматит. Никой обаче, от това така наречено гражданско общество, не се обади /животните си бяха убити по закона с всички необходими документи, протоколи и комисии/, да се заинтересува как се чувстват тези хора -фермерите, голяма част от които остават и без поминък. Дори обратното, подхвърляха се приказки – не им съчувствайте, те ще им дадат много пари.Сега, когато се убиха четири кончета скочиха дори и господарите на ефира. Всъщност аргументите на потърпевшите са безпочвени :
„Ние щяхме да си платим глобата, ще установим произхода, ще оправим документите, не знаехме”.
Щом 25 000 животновъди са длъжни да спазват Законите и всички останали ще ги спазват. Не може да се каже – “не можахме да си вземем пътен лист”. Такъв се дава предварително до 48 часа – значи няма проблем. Колата която показаха по телевизията, и самото товарене на животното /ако това визираше този случай,/ си беше направо антихуманна акция, характерна за концлагерите. Няма паспорти – ами животните трябва да имат паспорти. Никой на практика, не знае откъде е тръгнала колата /вероятно няма пътен лист/ и къде щяха да се разтоварят животните. Пристигайки на мястото за отглеждане кой щеше да им сложи номера, да ги чипира, издаде паспорт и регистрира. Сигурни сме, че ако полицаите не бяха спрели колата, животните и досега нямаше да са обработени.
Като постъпка, двете дами да спасят животните от смърт заслужава адмирации. Контролните органи таман се разработиха и им секнахме ентусиазма. Пак дадохме зелена светлина на мургавите братя, дето държат този бизнес с търговията на животни за клане. А недай си боже тези кончета да бяха заразени и предадяха заразата в района в който отиват, какво правим. Ще премине ли гражданското общество от другата страна на барикадата.
Ние също обичаме конете, особено малките кончета , но все пак има правила които трябва да се спазват, и всеки да си носи отговорността за грешките. Не можем в никакъв случай да заемем позиция, кой прав, кой крив, но този случай дава добър урок за всички – за парламентаристите, за ветеринарни служби, животновъди, фенове на животните и гражданско общество, което както в повечето случай е неориентирано и си върви по течението, пък някой път и срещу него. Не трябва обаче да пропуснем да кажем,че голяма вина след собствениците /вероятно вече няма такива/, имат и контролните органи отговорни при такива случаи – става дума за ветеринарни лекари от двете фракции, кмет на населеното място, дори и полицията./ Случаят коментираме без да имаме достоверни данни и изказваме само нашата позиция за подобни такива ситуации/.
Все пак Народните представители реагираха бързо и внесоха промени в ЗВМД. В предложението обаче за промяна на чл.139 ал.1 отново на първо място е думичката – “предупреждавам” и след това следват малки глоби, големи глоби т.н. Трябва да е ясно, не спрем ли безразборното предвижване на животни на което сме свидетели сега, винаги ще има заболявания по животните и кой ще е потърпевшия – той може да бъде само един – и това е фермера – животновъд и то наказан жестоко, без предупреждения с глоби.

В чл.139 ал.1 се изменя така: – “При установяване на нарушение по чл.139, ал.1, т.1,2,4-9 официалните ветеринарни лекари незабавно уведомяват писмено директора на съответната ОДБХ, който издава писмено разпореждане за определен срок, след изстичането на който се издава разпореждане по образец за налагане на парична санкция, а при повторно нарушение – отнемане на животните в полза на държавата или умъртвяване на нези с установен здравословен статус, предполагащ опасност от зоонози и хранителни оклонения, и насочването им  в обект за обезвреждане на странични животински продукти”.

В чл.139б, ал.1 т.2 думите “отнемане на животните в полза на държавата и      за насочването им за клане в кланица” – да се заменят с думите: “налагането  на парична санкция в размер определящ се от вида, породата и           селикционното  ниво”

В чл.139д, ал.1 след думите “за сметка на бюджета на БАБХ”, се добавят думите “към която се създава специален фонд зоопрофилактика”

Говедовъд.ею

Свързани статии: – Изпълняваш и пак те плюят

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here