Говедовъдни новини – Уикенд 2/2017

0
 1. Русия: Крави чистачи: В село Kaсиан, Свердловска област, през тази година температурите са средно -30ºС, а имаше и един ден с -48º. Снега не е почистван от декември миналата година и сега е до колена. От областния град не изпращат техника. Селяните обсъждат да почистят улиците по старомоден начин – да събрат всички говеда от селото и заедно да ги пуснат по улиците.
 2. Швейцария: Часовник от сирене: Един от най-добрите производители на часовници швейцарският H. Moser & Cie пусна модел на ръчни часовници, изработени от сирене и телешка кожа, на стойност 1 милион франка (€ 933,000.) Часовника е изработен от швейцарския сорт сирене Vacherin Mont d’Or,  интегриран в композиция с материал от волска кожа. Часовника е направен от компанията в протест срещу новите технически изисквания на производителите на часовници.Сиренето Vacherin Mont D ‘Or  е сезоно  сирене, което се приготвя по традиция в края на сезона за доене, когато стадата се движат обратно към долините. Сиренето се изработва в различни размери и всички парчета се слагат в гърненца. След това сиренето с висока влажност  узрява за период от няколко месеца. Когато е готово то може да се загреба с лъжица и дори маже върху парче хляб.
 3. Беларус.Трактори танцуват валс: Презентацията се състоя в близост до входа на централата на известния в цял свят трактор „Беларус”. Шоуто изнесох шест малки трактори “Беларус”, които танцуваха валса и тангото по музиката на композиторите Георги Свиридов и Ричард Клайдерман. Фирмата също почерпи всички присъстващи с барбекю и греено вино. Танца на  тракторите продължи около 20 минути, а събитието завърши с лазерно шоу и фойерверки.
 4. СВЯТ:Ветеринария: За периода от 31 декември 2016 г. до 13.01.2017г. в Световната организация за здравеопазване на животните, бе докладвано: за около 180 огнища на болести по животните.
  Африканска чума по свинете е била открита в Полша (9 огнища) и Украйна (4).
  През този период ветеринарните служби на 19 страни са докладвали за огнище на високопатогенна инфлуенца по птиците: Ирландия (1 център), Испания (1), Италия (1) Словения (3) Хърватия (1) Чехия (2), Обединеното кралство (11 ), Германия (24), Иран (5), Китай (1), Полша (12) Румъния (3), Сърбия (3), САЩ (1), Тайван (6), Финландия (2), Франция (43 ), Швейцария (3), Швеция (2).
  По едно огнище на ниско патогенна инфлуенца по птиците са били докладвани за Франция и Чили.
  Ветеринарни служби в Китай съобщават за избухването на шап стериотип O (1).
  В Израел е регистрирана чума по дребните преживни животни (1).
  На територията на Сърбия (37) отново има болестта син език.
  В Белгия е регистрирано огнище на туберкулоза по говедата.

  5. САЩ.Склуптура от масло: Скулптурата е изработена от представители на Пенсилванската млечна промишленост. Работата по експозицията започна в средата на декември 2016 год., за да се представят на изложението през януари.
  “Скулптура от масло е креативен начин да се говори за млечната промишленост и възможност за земеделските произво-дители, да разкажат историята си – на произвежданите продукти, използвани практики и стандарти , като едновременно се грижат за земята, въздуха и водата”.

  Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here