Зима е – даже за кравите

0

СтатиятаКак да защитим животните от студ и сняг предизвика голям интерес у нашите читатели. Имаме много прочитания и много въпроси. В тази връзка за втори път публикуваме материала „Какво трябва да знаем за говедата през зимният период”-предоставена ни от Павлин Антонов, който в неговата “Ферма в облаците”, доста често се сблъсква със снега и лошото време. Така че, неговите съвети ще са изключително ценни за всички, още повече, че днес отново очакваме сняг и студ.

Какво трябва да знаем за говедата през зимният период

Г- н Тодор Арбов – нашият експерт по говедовъдство от Канада ни предупреди със следното:
Бренти Гилл имат голямо стадо от Червен Ангус в Южна Дакота, САЩ и те споделят:”Започнахме с отелвания през май/юни и така в продължение на 15 години. През това време се е налагало само веднъж да подхранваме кравите през зимата, тъй като оставяхме достатъчно трева на пасищата за да изкарат зимата. Но през тази зима се наложи да започнем с подхранването на кравите преди около месец, тъй като снегът беше много дълбок. Сега вече не можем даже да стигнем до мястото, където се намират те. Така че, вчера взехме решението да ги приберем в къщи, защото средната минимална температура в Южна Дакота сега е -18градуса, но понякога достига до -40градуса. Снежните бури и виелици до края на февруари са често явление. За всички тези крави това връщане у дома е за първи път, откакто са станали юници . За съжаление природата винаги побеждава” 12.01.2017 г. – Южна Дакота-САЩ.
Португалия също е скована от студ и „разгорещените” португалски фермери получават инструкции от организациите си какво да правят при зимните условия, не толкова характерни за Португалия.
През студените зимни дни, производителите най-напред да обърнат внимание на покривите и стените на оборите. С цел да се намали излагането на студено време, пуснете завеси на откритите места в обора. С това ще се намали скоростта на вятъра и избегнат въздушните течения през вентилацията. Също така проверете да няма отворени врати, които могат да създават течения. Леглата трябва да се поддържат сухи и чисти. Доилната техника трябва да се проверява редовно и не трябва да се допускат високи нива на вакуум, бързите темпове на пулсатора довеждат до лошо кръвообращение и неадекватно масажиране. Оборудването се почистват и дезинфекцира след всяко доене. Важно е, да се запази и прилага програмата за контрол на мастит през зимните месеци. След доене, да се избягва поставянето на животните в места където има студени ветрове. Важно е също така, да се избегне замразяването на дезинфектанти, защото замразяване и размразяване може да промени химичните им свойства.„

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here