Развъждането на кравите – променено завинаги

0

Изостанахме доста от първите по отношение на всичко свързано с развъдната и селекционна дейност. Така че, ще трябва да извървим трудния път за да тръгнем нагоре, но преди това няколко пъти ще обиколим ширината.

Като начало – ще трябва да се организира дебат, какво е това селекционна дейност, методите по които се води и необходим ли е на България в сегашния си вид, в който се прилага. След като се убедим, че има по-бързи пътища за ход напред, ще трябва да напишем стратегия, след това цели, задачи и и накрая да започнем да изпълняваме това, което вече правят хората. Спрели са да разнасят куфарчета, а  скубят косми и изпращат до лабораториите. Тази бавна процедура, обаче не пречи, някои фермери ако искат да почнат да работят по новому.

Тук трябва да добавим, че схемата за селекционен контрол е до 2020 г и нищо не може да се промени. Фермерите ще загубят субсидията, а какво ще загубят от закъснението от внедряването на тази нова система никои не пита.

Предложение за прилагане на схемата, използвайки се геномната оценка на женските животни,  НСГБ ще предложи на новосформирания екип на МЗХ.
Говедовъд.ею

Новаторската компания STgenetics™ представя нов продукт за изкуствено осеменяване, който има 2 пъти повече сперматозоиди в доза, отколкото предишните продукти със сексирана сперма. Този продукт осигурява заплодяемост многоблизка до тази с конвенционална сперма.
Високата заплодяемост на SexedULTRA 4M™ е постигната чрез концентрация от 4 милиона сперматозоида на доза. Предишният продукт SexedULTRA™ съдържаше 2.1 милиона сперматозоида на доза.По време на практически изпитания в Германия, проведени от STgenetics в сътрудничество с German Genetics International, при 7,500 осеменявания SexedULTRA 4M™ постигна заплодяемост, сравнима с тази на конвенционалната сперма с концентрация 15 милиона сперматозоида на доза.

“Повишената заплодяемост на SexedULTRA 4M™ се дължи на подобряване на биотехнологията за обработка на спермата, използваната биологична среда по време на процеса на сортиране за осигуряване на висока преживяемост на сперматозоидите, както и на подобрена технология на машините за сортиране от ново поколение.” казва д-р Виш Висванат, ръководителят на екипа за научни изследвания и развитие на STgenetics.

Сексираната сперма с висока заплодяемост SexedULTRA 4M™ е още по-ефективна ако се използва в комбинация с геномна оценка, което дава възможност на фермерите да получат максимума от свойта развъдна програма. Геномната оценка която прави Genetic Visions-ST,Мидълтон, Уисконсин , дава възможност на фермерите да индентифицират в стадото животните с най-висока генетическа стойност, както и да оценят детайлно цялото стадо.
Съставянето на случен план с помощта на геномна оценка и сексирана сперма с висока заплодяемост SexedULTRA 4M™ гарантира, че ремонтните юници ще бъдат получени от най-добрите животни в стадото.

Материалът ни е предоставен от Тодор Арбов

 Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here