Серия 3: Организации на животновъдите – Да свалим маските. След събранието в Стара Загора на 10.11.2016 г

9

На 10.11.2016г в гр.Стара Загора се проведе открито събрание на животновъди. Болшинството от тях се наричаха малки или средни и правилно се бяха събрали да обсъдят положението в сектора, което знаем след продължителната криза в сектор мляко хич не е розово.
Нормално е след всяко едно мероприятие да се прави анализ, да се критикуват слабостите, направят предложения за да се вземе правилното решение.
Именно затова си позволяваме да кажем и нашата позиция по отношение резултата от тази среща. За разлика от други анализи, когато заключенията са накрая, сега ще започнем с тях. Резултата ще е нулев. Последствията ,същите както след протестите в Ямбол, Димитровград, Дунав мост1 и Дунав2 – нито едно изпълнено предложение, дори и срещи с протестиращите от страна на управляващите.

С други думи спокойно можем да, кажем както е заглавието на една книга ”Бунта на мравките” /така се определят самите фермери, защото те са производители на които дължим уважение/ е провален. Защо.
Първо – започна се най-напред с делене на фермерите – малки, големи
и средни. Независимо от особеностите в трите групи ферми, все пак всички са колеги, интересите са едни и такава класация води до отслабване на сектора и предопределена загуба във всяко едно отношение.
Второ – избра се най-неподходящото време за такива действия. Момент на избори, момент на политическа криза, вероятно ще бъде последвана и от икономически негативи. Така,че спокойно тези действия могат да се приемат от някои, дори като политически. Още повече, че правителството направи всичко възможно да се изплатят максимум от полагащите се субсидии на животновъдите колкото и недостатъчни и да са те. Все пак трябва да се знае,че крайния срок за изплащане можеше да се проточи и до юни. Вложиха се прекалено много емоции от организаторите. Те просто забравиха, че морето не е до колене. Нямаше никакъв анализ на ситуацията – нито икономически, нито организационен, нито перспективен.

Не може също да се разбере кои фермери са малки, кои фермери са средни и кои са едри. Ако питаме големите те ще кажат също, че са „смазвани”. Например, всички последни анализи в световен мащаб показват, че най-уязвими са фермите в които се
отглеждат от 50 до 500 крави.
Едната от причините е, че се ползва наемна работна ръка, която в момента е дефицитна, с никакъв професионален опит , но с големи претенции. Тези хора, наречени доячи вече искат заплащане по-голямо от това на учители и лекари, /само за доенето на 30-40 крави два пъти на ден се иска заплащане от 700 лв нагоре/.
Така наречените големи ферми могат да фалират само за няколко седмици, защото не могат да реагират адекватно на ситуацията по най-бързия начин. Субсидии , все пак да не забравяме се получават до 250 тата крава и 720 т максимум мляко произведено за една година, /така беше при минало годишните европейски помощи, а например фермата на Недко Митев това мляко го произвежда за десетина дни/.
При последните помощи отново бяха дискриминирани средните и големи ферми. И още нещо за големите ферми. Те през 2009 г са нямали този брой животни които отглеждат сега, така че отново не получават всичко както си мисли някои. Тази година големите и средни ферми ще вземат по-малка субсидия от малките ферми.
Тези под селекционен контрол ще получат по 272 лв но от тях ще трябва да преведът на развъдните асоциации до 22лв. на контролирано животно, а тези които не са под селекция-основно малки ферми ще получат по 266 лв. Няма да се спираме за данъчните вноски, безбройните проверки, кредитите за изхранване и тези за подобряване на базата. При тях изкупната цена на млякото през изминалия кризисен период също беше изключително ниска и много под себестойността на продукцията, както при всички млекопроизводители.
В случая не се явяваме защитници на големите и средните, но когато се прави анализ трябва да се знае каква е ситуацията и при колегите.
По обсъжданите точки какво може да се каже. Все още никои не е заявил официално , че не регистрираните по чл.137от ЗВМД ще отпаднат от субсидиите.
Това ще се отнася само за тези /поне засега/ които ще искат да участват в схемата за хуманно отношение към животните.
Промени в обвързаната подкрепа едва ли ще могат да се направят защото тя е внесена вече за нотификация. Всъщност къде бяха т.н малки фермери когато се обсъждаше тази схема. Защо не се появиха на хоризонта, защо не подкрепиха НАММП, която пледираше за намаление на литрите което е и тяхно право.
НСГБ обратно пък поиска висока млечност защото понятието млечно говедовъдство едва ли се свързва с производството на 3000 кг мляко годишно – и това е тяхно право да го искат. Мълчанието на малките, беше продиктувано основно от мисълта, че пак ще мине и този път, както е ставало много пъти досега. Доказването обаче на продукцията ги стресна и започнаха да се търсят права.
Не звучи сякаш убедително в днескашния ден, когато в страната и в съседните на нас страни съществува заплахата от нодуларен дерматит, син език, бруцелоза, антракс и др. да се иска либерални условия за продажба на суровината на пазара. Контрол трябва да има защото никой не знае какво има в тези шишета които се продават по пазарите. Последните изследвания на такова мляко в град Н показаха,че броят на соматичните клетки е над 1 млн. Все пак това мляко го консумират нашите деца. По същия начин това трябва да звучи и за мандрите.
Вече не минават изказвания от рода – моето мляко е от местни крави, екологично чисто, без к.ф и ГМО, като го подквасиш има един пръст каймак. Това може да важи за баламите, но не за трезво мислещите.
Колкото за количествата суровина, която може да се изнася на пазара може да секаже,че не е никак лошо в момента – за всички ферми – до 200 л краве мляко на ден при спазване на определени условия. Разбира се със съответния документ за продажба и тогава изискването от три тона мляко ще бъде изпълнено. Друг е въпроса, че при обсъждането на тази наредба всички участващи фермери в работната група искаха да се даде възможност да се продава всичкото произведено мляко.
Отговора бе, че наредбата се отнася най вече за дребните производители за да могат да излязат на пазара. Поне такъв е отговора от ЕС.
Относно Гърция – въобще няма такова ограничение за изкупуване на продукцията на фермерите в радиус от 150км. Например централата на Тирбул се намирав Трикала, което е на над 700 км от Сливен и всеки ден за там тръгват млековози.

Колкото да качеството на вносната продукцията може да се спори. При готовата продукция от внос в нито една партида масла и сирена не е намерено отклонение от написаното на етикета.
В нашата „качествена” продукция имаше само няколко производители на които продуктите отговаряха на етикета. Подобни са и резултатите в суровата продукция. Няма да цитираме данни от направените проверки досега по отношение качеството на млякото,мислим, че повечето ги знаете.
Направените предложения , приети като решения за изпълнения са доста абсурдни. Как ще се направят малки мандри и кланници в населените места.
Второто го имаше преди години в Германия. Как си представяме контрола и работата на тези цехчета, кой ще носи отговорността, кой ще плаща сметките или ще бъдат поредния паметник на нашето животновъдство.

Нека се проучи опита на Румъния, където производството на млечни продукти в малките ферми работи безотказно. На всеки пазар има обособено помещение където се предлагат млечни продукти произведени от фермерите и си ги продават самите те. Второто предложение за продажбата на продукти произведени от суровина в дадения район , също звучи абсурдно. Такова изискване има за някои провинции във Франция с огромно производство както на суровина така и на готова продукция. Но как ще стане у нас. Например в Бургаска област се произвеждат дневно няколко стотин тона мляко,
а има само три мандри, едната която работи със собствено мляко, а другите обработват няколко десетки тона. Освен това в тази област няма и кланница. Ще трябва ли да закрием ферми при това положение. Как ще задоволим например черноморието през активния сезон с хранителни продукти от животински произход, когато броят на хората достига няколко милиона, а в района на Бургас има няколко предприятия с ограничен капацитет на производство. Ще изгоним туристите ли.
Може би последните две предложения са най-актуални – това е намаляване на административната тежест, която все повече се усеща особено през последните години когато броя на животновъдните обекти намаляват.
Второто , организиране на силна структура намалките ферми да защитава техните интереси. Такива структури има в повечето държави, но обикновено са членове на някоя от големите организации.
Ситуацията в сектор животновъдство у нас е вече коренно променена и всеки трябва да се съобразява с нея.
Малките ферми, поне в сектор мляко вече не са основният производител и нормално е интереса към тях да намалява. Все още погрешно се смята, че с пет крави и петдесет кози ще направиш нещо повече от това да си осигуряваш допълнителни доходи. Не вярвайте когато някои Ви каже, че в Германия фермера отглеждал 20 крави и бил много добре. Той има и прасета, и гора, и дърводелска работилница и производство на фуражи. Също така не може да се казва аз съм малък имам петдесет кози например. Ама имам и пастир, имам и дояч.
Животновъда ако отглежда сам петдесет кози едвам може свързва „двата края”. Сметката е проста 12-13000 лв от ярета и още 3-400 лв от мляко или общо 16-17000 лева приход и то в най-добрия случай. Това означава по 1100-1300 лева на месец. Като се извадят фуражите и консумативите остава една средна заплата. Така,че ако има от т.н малки фермери да използва наемна ръка просто той е обрече и няма за какво да се бори. Определено посочените искания дори и да се изпълнят едва ли ще подобрят кой знае колко положението на фермерите от тази категория.

Ясно е че са необходими други инструменти за да запазим тази категория животновъди. Това може да стане в спокоина атмосфера, да се преценят сега съществуващите условия, използване на анализатори, чужд опит и възможностите на държавата.В никакаъв случай подвеждане от страна на политиците с лозунги от рода да спасим българското село.
Трябват адекватни решения и то веднага. Определено инструменти за това има.
Говедовъд.ею се извинява ако има обидени от тази статия, но трябва да се чуят много становища за да се намери вярното решение.

говедовъд.ею

 

9 КОМЕНТАРИ

 1. Къде са сега техните покровители от МЗХ и от Управляващите партии ?
  Дадоха им всички видове субсидии-европейски, национални, де минимис и други на”глава и на крак”, без да им се изисква произведена и документално продадена продукция. Желанието им е да правят каквото си искат, но то да се дотира от данъкоплатеца, а те да го лъжат, не обезпокоявани от БАБХ с “качествената ” си продукция по пазари, улици и навсякъде където сварят, без да плащат данъци. Не нови закони им са необходими, а законова тояга. Няма малки, средни и големи ферми-има такива, които спазват изискванията на законите и наредбите и други които са в сивия сектор и само реват за помощи, облекчения и ако им се даде възможност ще удавят в блатото на завистта всички които са направили повече от тях.

 2. Стига сте парадирали стоя контрол и качеството, който сте си издеиствали в наредбите.
  Оня ден си купих сирене от КОНТРОЛИРАНО произведено в мандра!
  Все едно лапах някакво лекарство, не можеше да се яде с вкус на антибиотик!
  Я ми кажете големите, как ще си позволя да продам мляко или сирене на комшията от крава на лекарства или с мастит?! КАК си го представяте? Как ще го погледна после в очите и това е без никакъв контрол от властите!!!
  Всичкото ми мляко от мастит или на крави с лекарства отива във ваната за мандрата!
  Със целия ви контрол на качеството!
  Да ви пикая на контрола.

 3. Когато си дадеш млякото на мандра, абдикираш от отговорност. Когато не познаваш кравите си по име не ги познаваш и по виме. Не знаеш коя е болна , а разчиташ на мангала който просто иска да я претупа. Заврете си самочувствието там, където слънце не огрява. НИКОГА няма да позволя на децата си да хапнат млечен продукт от магазина. Като ферма Първа група много години давах на мандра. Не ми говорете за мандраджийски контрол. Големите? България е малка за вас.Не сте нужни.

 4. Не съм убедена, какви точно чувства навява статията – може би страх, че ние мравките надигнахме глава и застрашаваме великаните, защото сме доста повече от Вас. И моля Ви не заблуждавайте хората, че сме едва ли не толкова малко и не произвеждаме нищо, за да ни се отдава изобщо някакво значение. Това е по-скоро комичен начин да манипулирате отново общественото мнение измествайки въпроса, както по принцип сте свикнали да процедирате. Ок, нека народа прецени – има ли нужда изобщо България от малък и среден бизнес, защото по думите ви тази нужда вече не съществува. И тук не става въпрос само за животновъдството, а за всеки отрасъл. Моля отговорете ми има ли на света друга страна, освен нашата, която да толерира единствено и само големите и всячески да унищожава малките и средните. Не тъкмо обратното, навсякъде по света се подкрепя малкия и среден бизнес, тъй като той съставлява по-голямата част от националния брутен вътрешен продукт. Именно по тази причина, няма как да се говори за обединение между малки, средни и големи производители, защото сами визирате различията по между ни. Големите са финансово силно лоби, което лесно може да манипулира управляващите – както между впрочем винаги е било, а малките и средните сме в непрестанно очакване да останат и за нас малко трохи от богата ви трапеза. Допирни точки – 0(НУЛА)

 5. Не съм убедена, какви точно чувства навява статията – може би страх, че ние мравките надигнахме глава и застрашаваме великаните, защото сме доста повече от Вас. И моля Ви не заблуждавайте хората, че сме едва ли не толкова малко и не произвеждаме нищо, за да ни се отдава изобщо някакво значение. Това е по-скоро комичен начин да манипулирате отново общественото мнение измествайки въпроса, както по принцип сте свикнали да процедирате. Ок, нека народа прецени – има ли нужда изобщо България от малък и среден бизнес, защото по думите ви тази нужда вече не съществува. И тук не става въпрос само за животновъдството, а за всеки отрасъл. Моля отговорете ми има ли на света друга страна, освен нашата, която да толерира единствено и само големите и всячески да унищожава малките и средните. Не тъкмо обратното, навсякъде по света се подкрепя малкия и среден бизнес, тъй като той съставлява по-голямата част от националния брутен вътрешен продукт. Именно по тази причина, няма как да се говори за обединение между малки, средни и големи производители, защото сами визирате различията по между ни. Големите са финансово силно лоби, което лесно може да манипулира управляващите – както между впрочем винаги е било, а малките и средните сме в непрестанно очакване да останат и за нас малко трохи от богата ви трапеза. Допирни точки – 0(НУЛА)

 6. говедовъд.ею благодари на всички взели участие в дискусията. Именно така, независимо от повишения тон понякога ще се роди истината и вземат правилните решения. Във връзка с поднесения Ви материал искаме да кажем следното/ако не се е разбрало между редовете/- не трябва, не е правилно, никъде го няма в другите държави да се делят фермерите на малки, големи и средни. Те всичките са фермери и макар,че по различен начин изпитват затрудненията техният труд е винаги неблагодарен, изпълнен с много тежести и проблеми. Разделени, фермерите ще са винаги уязвими-единя път едната категория следващия път другата. Защо трябва да се дава живот на златното правило за управляващите -разделяй и владей. Изкупните цени на продукцията са ниски-това наистина так. Няма баланс между млеко производители и млекопреработватели, няма диалог, няма точните договори, няма нищо на практика. По отношение на цените-досега бяхме свикнали високи цени през зимата и ниски през лятото, ние също мислехме така, но след тази млечна криза е ясно,че трябва да се съобразяваме с пазарите в Европа и Света. Още нещо за цените. България заемаше през дългия кризисен период 12-14 място по цени на млякото в Европа. Или средна изкупна цена от 25-26цента. толкова колкото беше и средното . но тук има едно голямо НО, което никога не искахме да го казваме по време на кризата. Сега когато цената отива към 70те стотинки може да го кажем. Тези 25-26цента се плащаха за мляко с масленост от 4%, протеин 3.4% и соматични клетки значително под 400000. С такова качество мляко продавахме и получавахме същите центове.Истината трябва да се знае и ще помогне много в предстоящите дебати. Относно производството на мляко. Официалната статистика показва,че само 3000ферми са предали със съответните документи мляко повече от 20т за една година. Освен това официално е изкупено през 2015г мляко от 496хил.т, а произведено над 1000хил.т. въпросът е къде са тези над 500хил.т мляко. Става дума за няколко стотин милиона данъци. Интересно е как ще се получи този национален брутен вътрешен продукт. Нека също да се каже как едрите унищожават средните и малките ферми. В България има около 70 ферми които годишно произвеждат над 720т мляко или малко над 2т на ден. Големите ферми които произвеждат над десет тона мляко на ден се броят на пръсти. И в крайна сметка каква им е файдата да унищожават средните и малките, като повечето от тези десетина ферми си имат и мандри. Би било интересно твърдящите това да изложат своите аргументи с какво се облагодетелстват големите ферми. Все пак когато се говори нещо трябва да се казва точно. По отношение проверките за качеството на продукцията има още какво да се желае много и то много. В материала не случайно сме изнесли какви са резултатите от проверките. може само да допълним, че преди две години имаше пак така една проверка и резултатите бяха същите. По отношение на исканията. Нищо ясно. Написани сякаш да се отчете нещо. никъде не се говори за помощ за подобряване породния състав на животните- в момента тече така програма и то само за малките, няма искания за безплатни изследвания на маститите-такава програма има в Чехия, не се иска безплатно определяне хранителната стоиност на фуражите и кръвта на животните, мълчи се за не провежданата така както трябва да бъде ДПП. Интересното е, че дори и пари не се искат за подпомагане на тези ферми. Всъщност иска се всеки да си прави каквото иска. Все пак да не забравяме, че в тази държава има и други данъкоплатци и производители. Едва ли те ще са съгласни животновъдството да се издържа със социални помощи само за да се каже, че имаме такова а да произвежда малко продукция. Извиняваме се на всички които ще се обидят от нашия анализ, но разделени никога не ще се постигне нещо. И пак се връщаме в канадските офиси на фермерите- там пише- Всички заедно можем повече. Отново приканваме за повече мнения и конкретни предложения относно повдигнатия дебат.
  говедовъд.ею

 7. Никой не обръща внимание на същността на написаното” Няма малки, средни и големи ферми-има такива, които спазват изискванията на законите и наредбите и други които са в сивия сектор и само реват за помощи, облекчения и ако им се даде възможност ще удавят в блатото на завистта всички които са направили повече от тях.”
  Хубаво е да си вземем поука, но блатото е замъглило съзнанието ни и дори не подозираме, че това което сами си правим, чужди няма как да ни го сторят. И така година след година до края на лъжата. Не БАБХ и други са виновни за дереджето ни, а ние самите и все чакаме някой да ни оправи. Това беше преди 27 години, сега има демокрация, големи международни консорциуми и вериги и никой от тях не мисли за малките, средните и големите ферми, за качеството на храните и прочие, а само и единствено за печалба. Живеем във време в което лъжата и алчността са издигнати на пиедистала от хора и държави, за които един народ или няколко малки държави стават жертви на тази демократична арогантност и безцеремонност.

 8. Чудя ви се на акъла и споровете които водите и нито един не е по същество и не атакува проблема на млечният сектор.Да сме на това дередже сме си виновни само ние защото слушаме какво ни казват чиновниците или партиините секретари.Сектора е в това състояние защото е лишен от експертност, който да налага определен модел на подпомагане и да предлага ефективни технологии така ,че всеки да произвежда.От 27 години наблюдаваме едни и същи лица в бранша които налагат или по точно обслужват интересите на партиите.Когато е изолиран бранша /зооинженерите/ решенията е вземат от случайно попаднали хора иот ветеринарни лекари които покриваха нормативни разпоредби ето за това нищо не върви.Вички знаят ,че бяха ликвидирани 43% от малките и дребни животновъдни стопанства по административен път като им бяха отказани европейски средсва.Всички тогава си мълчаха но сега ЗП са с 500 хиляди по малко и млякото е с 50% по малко.Вместа да направим анализ и да видим какви са проблемите и да търсим решения бранша се капсолира и една развъдна асоцияация се самопровъзгласи за НСГБ. Така малките бяха изолирани и преследвани по всички направления за да бъдат ликвидирани. Единият начин е чрез налагането на ниски изкупни цени от Д.Зоров, и другият е административният. Привличаики големи икономисти като Н.Вълканов които да ни обясняват колко крави е рентабилно да се отглеждат.Представителите на НСГБ са на хранилка при Зоров и защитават неговите интереси.Вземанто на млечни проби и контролиране на млечността е наречено селекция ,което си е чиста порнография и няма нищо общо със селекцията защото само 38% от кравите се осеменяват искуствено.Ето това е картината ,и за да се оправят нещата трябва да се регистрира НОВА ИСТИНСКА БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ДА СЕ ЗАНИМАВА С ПРОИЗВОДСТВЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ОТРАСЪЛА.Организацията трябва де се представлява от хора експерти КОИТО РАЗБИРАТ ОТ ПРОИЗВОДСТВО А НЕ ОТ ПАРТИИНИ СЕКРЕТАРИ ,ТЪРГОВЦИ И СВЕТОВНИ ВЕЛИЧИЯ.Тези хора не трябва да имат собсвени животни за да не са в комфликт на интереси.Ттака ,че подкрепям намеренията на малките и намеренията на г-жа Генова са в правилна посока и не трябва да се губи време .Така ,че не ги слушайте какво ви говорят представителите ОТ ЕЛИТА.Така ,че продължавайте да разговаряте с хората и правете организация само това може да ви спаси от ликвидация.От елитите не очаквайте милост така както ликвидираха 500 хиляди души ще го сторят и с вас.Ерата на герберско-калинковото управление свърши.Всичко това ще го ликвидираме и ще започнем на чисто.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here