ЕС – консумацията на мляко е по-голяма, отколкото предлагането

0

Консумацията на краве мляко в Европейския съюз е една от основната храна в живота на хората. Но напоследък се наблюдават тенденции за неговото намаляване, което е причинено от промените в начина на живот, но също така и на опасенията на някои потребители, които смятат консумирането на храна от животински произход за вредна за човешкото здраве.
Различни постоянни кампании срещу консумацията на животински продукти, включително мляко и млечни продукти, се приемат като оказване на натиск върху европейските потребители, позовавайки се на здравословни, етични и екологични причини. Непоносимостта към лактозата също се счита за един от по-сериозните опасения, засягащи консумацията на млечни продукти.

Според официални данни, през последните десет години, консумацията на краве мляко на глава от населението, е намаляла с почти 5 литра. Този спад бе частично компенсиран от големи покупки на алтернативни напитки, като например соя (+0,8 кг/глава от населението за 10 години). В следващото десетилетие, низходящата тенденция се очаква да продължи със същия темп, достигайки през 2026 год. до 53.8 кг млечни продукти на глава от населението.

Въпреки това, се наблюдава тенденция за стабилизиране на потреблението на кисело мляко, сметана, чиято консумация продължава да расте бавно, въпреки че не достатъчно, за да компенсира спада в потреблението на мляко, пишат анализаторите .

Търговията с пресни млечни продукти

Доскоро пазара на пресни млечни продукти извън ЕС бе много ограничен, но в последно време се наблюдава, че износът е нараснал силно (с размер на 55% за две години), по-специално в Китай се казва в доклада на Европейската комисия. Това развитие ще стагнира в бъдеще, тъй като износът на течно мляко (със съдържание на вода от 80%) не е много печелившо от икономическа гледна точка, дори ако се намалят някои транспортни разходи .

Млякото, местно производство, в  страните от Европейския съюз, може да бъде частично заменено по рафтовете в магазините, с мляко от Китай и даже Австралия и Нова Зелендия. До 2026 година, се очаква износа на пресни млечни продукти да достигне близо 2 милиона тона (млечен еквивалент).

От друга страна, през следващото десетилетие, производство в ЕС на мляко се очаква да се увеличи средно с 1,3 милиона тона годишно. Приблизително 75% от това увеличение, т.е. 13 милиона тона между 2016 г. и 2026 ще бъдат произвеждани от пет държави-членки, а именно Германия, Ирландия, Великобритания /ако остане в ЕС/, Франция и Холандия. През този период, се смята, че Ирландия ще запише най-големия процент на увеличение от (+ 40%), докато се очаква Германия да има най-голямото увеличение на обема (+3.4 милиона тона).Източник:DW-agrointel.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here