Мярката „Хуманно отношение” – на финала

0

Проекта на Наредба за прилагане на Мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. вече е факт, защото е публикуван за обществено обсъждане. Предстой да се финализира една пет годишна „борба” на животновъдите за отваряне на тази мярка. За това заслуги имат всички животновъдни организации, но през последната година най-голяма е заслугата на Националния съюз на говедовъдите в България.
Първо, че в началото за подпомагане не бяха включени крави и биволи, които се отглеждат свободно боксово. Наложи се Председателя на съюза Димитър Зоров да защити тази позиция пред Комитета за наблюдение, а Михайлов пред Комисията по земеделие към НС. В крайна сметка проекта бе допълнен и справедливо в схемата бяха включени отглежданите животни свободно боксове, където на практика вложенията за хуманно отношение към животните са и най-големи – електрически поилки, чесалки, постелки, осветление, вентилатори и още много други придобивки за животните. Някъде дори има и осигурена музика/това не е шега/.
По време на обсъждането на проекта в работната група изключителна активност проявиха  Панайот Тодоров и Димитър Зоров, вследствие на което предвидената ставка от 27 евро за животинска единица за крави и биволици бе вдигната на 42.71 евро.
Не бяха приети напълно нашите предложения относно връщане на получените суми при отказване от участие в програмата. Също бе намалена площта при пасищното отглеждане – на две ж.е на хектар имайки се в предвид, че не всички фермери разполагат с необходимият брой декари пасища за ж.е .
Всъщност най-голямата бариера за неучастието на говедовъдите в тази схема ще бъде липсата на регистрация на животновъдния обект по чл.137 от ЗВМД.
За това говедовъд.ею предупреди още през месец септември 2016 г., че това е задължителна процедура и изисква доста време за получаване на регистрацията по този член.Препоръчваме на всички наши читатели да прочетат проекта до края и след това е публикуван Протокола от заседанието на работната група и да разберат как браншовиците се борят за всяка придобивка на животновъдите, а не да се пише по сайтовете, че тези хора нищо не правят, харчат държавни пари /такива въобще няма, точно обратното те си плащат и транспорта и сандвичите/ и само се облагодетелстват.
Също така може да ни пишете за ваши предложения за промяна или допълнения на Наредбата защото това все още не е окончателния вариант – последния срок за внасяне предложения е 19.02.2017г
Говедовъд.ею

Свали файла от тук: Проект на Наредба за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните”

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here