Анонс – пропуснати статии

0
Внимание АНОНС

Говедовъд.ею стартира нова рубрика АНОНСИ /съобщения, известия, обявления/. Много от публикуваните материали започват с АНОНСИ, които накратко дават визията на статията, нашите и вашите виждания по публикуваните материали. Периодично ще ви запознаваме с тях, за да може да прочетет материалите, които сте пропуснали.

Говедовъд.ею      

М. Михайлов НСГБ – Фермерските пазари – имат ли бъдеще

Внимание АНОНС

-„… пазара може да проявява капризи, но не и фермерите, те трябва да се съобразяват с пазара и съответно с неговите капризи“.
Пазарите на производителите е един от начините за директен достъп до трапезата на купувачите, на пресни и качествени продукти, от една страна, и получаване на добро заплащане за производителите.
На пръв поглед всичко е много лесно, на практика обаче ще се реализира много трудно. Това се видя и от организираните във всички областни градове пазари на производителите. Една акция, която искаха производителите.

Директните плащания – отново напрежение сред фермерите

Проект за обсъждане на НАРЕДБА № 3 ОТ 17 ФЕВРУАРИ 2015 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА СХЕМИТЕ ЗА ДИРЕКТНИ ПЛАЩАНИЯ.

Внимание АНОНС

Става дума за субсидии, които фермерите ще получат при определени условия, които те трябва да изпълнят. Както му е реда трябва да почнем отгоре надолу.   Ако внимателно анализираме последните интервюта които дава министър Танева, на всеки трябва да му стане ясно , че не само трябва да се дава, но и да се произвежда, и то в голяма конкуренция с нашите партньори от трети страни.
„ Основната философия на ОСП, включително и в настоящия програмен период, все пак е подкрепа на доходите. Трябва да помислим да приложим механизми за стимулиране на повишаване на конкурентоспособносттаТова е моето мнение и ако аз бях министърът, който ще води дебатите за новата ОСП, бих търсила нови решения в тази посока. Защото да – това е най-важната политика за ЕС, да – доходите на фермерите трябва да бъдат подкрепени, за да има това земеделско производство, за да има работа в селските райони, за да се произвежда храна и да има хранителна сигурност. Но трябва да си даваме сметка за повишаването на производствените мощности и конкурентоспособността в трети страни и търговията, която тръгваме да водим с тях. Трябва да си дадем ясна сметка къде са минусите и какви инструменти трябва да приложим в обхвата на този бюджет, за да повишим тази конкурентоспособност”.

ОТГЛЕЖДАНЕ НА ТЕЛЕТА – ШЕСТ ПЪТИ ДОБРЕ

Внимание АНОНС

Всичко започва след отелването на кравата. Идва телето и трябва да го отгледаме. Но за да го запазим, отгледаме  и направим крава трябват много добри грижи,настояване и знания. Преди раждането обаче трябва да заплодим кравата и то с добър разплодник, да я отгледаме добре през сухостойния период, да извършим добре всички профилактични мероприятия, да я отелим добре по правилата ако няма проблеми и накрая да я доим добре. Думичката добре до тук я повторихме шест пъти. Така ,че нека ви представим и шестия  материал свързан с отглеждането на телетата. И независимо,че казваме за съвременното говедовъдството,че е бизнес,  а в бизнеса няма сантименти, няма чувства, няма компромиси, при вида на умряло теле всички потръпваме и сме с тази картина няколко часа. Трупайки знания и прилагайки ги при отглеждането на телетата, все по-малко ще имаме  умряло малко теле в някои ъгъл на обора, или в клетката.

Преставаме да убиваме, и започваме да глобяваме

Внимание АНОНС

Интересно е нашето гражданско общество. Убихме над 2000 говеда за да спасим не само България, но и Европа от разпространението на Нодуларния дерматит. Никой обаче, от това така наречено гражданско общество, не се обади /животните си бяха убити по закона с всички необходими документи, протоколи и комисии/, да се заинтересува как се чувстват тези хора -фермерите, голяма част от които остават и без поминък. Дори обратното, подхвърляха се приказки – не им съчувствайте, те ще им дадат много пари. Сега, когато се убиха четири кончета скочиха дори и господарите на ефира. Всъщност аргументите на потърпевшите са безпочвени.

Кога да се отелват юниците?

Внимание АНОНС

В рамките на шест публикации, Говедовъд.ею  успя да Ви запознае с последните, налагащи се вече масово технологии за отглеждане на новородените телета. Предстой да представим и материал за телетата, в който само с няколко думи ще обозначим какво трябва да се прави до навършване на двумесечна възраст и приключване на млечния период за него. След периода на израстване и пубертета идва и периода за първото заплождане и отелване. Понеже всичко, което се пише в този сайт е пречупено през призмата на бизнеса, наречен говедовъдство, първият материал посветен на юниците, по-скоро ще има икономически характер отколкото производствен. Публикацията ни е предоставена от  инж. доц. д-р. Стефан Станев.

Развъждането на кравите – променено завинаги

Внимание АНОНС

В  три публикации , една от Тодор Арбов и две на Си Ар Ай България ООД,ви запознахме какво е това геномно тестване на женските животни и какво вече правят хората, за да улеснят и ускорят процесите по развъждането. Ясно е, че с няколко статии не е възможно да се промени мисленето на много хора имащи отношение към  развъждането – наука, администрация, най- вече фермери, ветеринари, политици, изпълнители и др. Причините са няколко -нямаме изявени лидери в развъждането, които да натискат за внедряване на новостите и търсенето на ефекта в днешно време, например както беше академик Цено Хинковски. Изостанахме доста от първите по отношение на всичко свързано с развъдната и селекционна дейност. Така че, ще трябва да извървим трудния път за да тръгнем нагоре, но преди това няколко пъти ще обиколим ширината.Като начало – ще трябва да се организира дебат, какво е това селекционна дейност, методите по които се води и необходим ли е на България в сегашния си вид, в който се прилага. След като се убедим, че има по-бързи пътища за ход напред, ще трябва да напишем стратегия, след това цели, задачи и и накрая да започнем да изпълняваме това, което вече правят хората. Спрели са да разнасят куфарчета, а  скубят косми и изпращат до лабораториите.Тази бавна процедура, обаче не пречи, някои фермери ако искат да почнат да работят по новому. Тук трябва да добавим, че схемата за селекционен контрол е до 2020 г и нищо не може да се промени. Фермерите ще загубят субсидията, а какво ще загубят от закъснението от внедряването на тази нова система никои не пита.Предложение за прилагане на схемата, използвайки се геномната оценка на женските животни,  НСГБ ще предложи на новосформираният екип на МЗХ.

Да си кажем проблемите и да се похвалим с направеното

Внимание АНОНС

Националната асоциация за развъждане на Монбелиард и Симентал /НАРМС/, с Председател Атанас Атанасов – „хвърля ръкавицата” пред колегите си от другите развъдни организации, като първа има смелостта да извади на показ не само постиженията, постигнатите резултати, но и проблемите и недостатъците си.
Готови сме да публикуваме отчетните доклади на всички колеги от другите развъдни организации, без значение от кое въдство са.

Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here