Борбата за пазарите започна. Доставяме месо директно до клиента

0

На форума за ”Устойчиво и печелившо животновъдство през 2017 г”, който се проведе на 25.02.2017г в гр. Сливен една от лекциите -„Възможна ли е мисията поликултурен фермер” изнесена от Филип Харманджиев се разглежда и въпроса за осигуряването на пазара. Същият въпрос вероятно ще имат и 1000 фермери, които вече обработват собствена продукция в хранителни продукти. Всъщност идеята от фермата – на масата, не е никак нова. В тази връзка се облекчиха условията и изискванията за преработка на суровината. Остава обаче най-трудното – пазара. В предишни статии Говедовъд.ею направи анализ на кооперативните пазари и предупреди фермерите: ще се изправите срещу перфектно организирана структура в маркетинга – мощни вносители на едро, складове на едро, дестрибутури с голям опит, опитни доставчици, „въртеливи” търговци на дребно. Плюс големите вериги за хранителни стоки с огромни възможности, и с все още ниската покупателна способност на населението. Към това трябва да прибавим и ситуацията в сектор мляко, където цената в момента е добра и отговаря на икономическите практики да е над 33% от стойността на крайния продукт.

Тук ще допълним без да ни се сърдят фермерите – те не трябва да имат претенции и изисквания към пазара, те трябва да приемат неговите капризи – нещо което много трудно ще се преодолее.

В тази връзка трябва да имаме повече наблюдения и информация за да не се сгреши. Какво правят румънските фермери по този въпрос, разказва Дан Спатару от Брашов.

Говедовъд.ею

Нашият проект се роди от отчаяние. Ниските изкупни цени на свинското месо преди две години бяха 1.90 лв. за кг. ж.т. Тогава решихме да променим правилата/, двамата фермери произвеждат над 18 000 прасета годишно/. Да доставяме директно на клиентите месо. Успяхме и сега вече не се борим за ниша в супермаркетите. Нашето месо се доставя прясно, с гаранция и възможност за проследяване. Започнахме да реализираме нашата идея за един уникален проект наречен „ Месо в опаковка”. Създадохме онлайн платформа което продължи почти година и от декември 2016 г започнахме доставките. В рамките на месец вече имаме мрежа от 300 клиента.

Нашите клиенти могат да гледат филм за целия производствен цикъл, да проследяват пътя на поръчаното от тях месо. Във веригата вече няма посредници и търговци и „пакета с месото” е на вратата на клиента само три дни след клането на животното.

Онлайн платформата е достъпна чрез телефонен номер или поща на които се получават поръчките. До края на 2017 г. нашите усилия ще бъдат насочени към набирането на 2000 клиенти, но дори и тогава няма да можем да продаваме всички произведени прасета в стопанствата ни. Вероятно ще трябва да мислим и за производството  на малък асортимент от колбаси. За сега, месото се доставя в пакети в Букурещ. Оказа се ,че столицата е най-възприемчива към онлайн търговията.

Другият град за такава търговия е Брашов. Месото се доставя в опаковки от 4 кг, 8 кг и дори 12 кг. от различни части от трупа по заявка на клиента. Имаме и сборни пакети които са и най-популярни. Ние сме двама румънски фермери. Успяхме да реализирахме уникален проект и успяваме. Това означава, че трябва да успеят и други румънски фермери. Очакваме конкуренцията да расте и да се учим един от друг.Източник-infoagro.

Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here