Кравата Берта с 48 празнувани рожденни дни

0

Съвсем наскоро „Български фермер” публикува материал за най-възрастната жива крава в Ирландия. Става дума за кравата Джени, която съвсем наскоро навърши 34 години.

 Най-дълголетната крава на Ирландия обаче е Голямата Берта, на която не и достигнаха само три месеца за да отпразнува своя 49 ти рожден ден, /засега това е световен рекорд по дълголетие на крава/. Тя е родена на 17.03.1944 г, Берта или “Big Берта” както е по-известна, е от породата  Droimeann . Закупена като теле от фермер, наречен Жером О’Лиъри  и умира  в навечерието на  1993 г на 48 години и 9 месеца. На нея също принадлежи и рекорда за най-голям брой родени телета – 39. Тя е записана в книгата за рекордите Гинес. На нейното име има и джин, получаван от алкохола на суроватката на млякото.

Възможно е дори  тя да притежава един  трети рекорд – по благотворителност.  Голямата Берта е  помогнала  да се съберат няколко хиляди евро за изследване на рака. През 1980 год., когато е била в доста напреднала възраст, собственика на Голямата Берта започва да я води на всички по-значими сбирки в района и тя става любимка на много хора и се превръща в местна  и международна звезда.

След смъртта и, в началото на 1994 г. е  препарирана и е поставена в новата къща  за гости на бившия си собственик. Тя е голям хит, казва последният и собственик – Джордж Кели.

“Хора от всички краища на света искат да я видят. Някои  са чували за нея,  други  разказват историята и, – казва той. Приплоди от нейното потомство все още се намират  в местността и даже  един нейн син  също е доживял до „дълголетие” – цели  35 години.
Източник:ballyvolanespirits.ie

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here