Днес биологичното и конвенциалното животновъдство се нуждаят един от друг

0

Говедовъд.ею не иска да взема страна в спора кое животновъдство – биологичното или конвенционалното ще е с по-голямо бъдеще и по-големи печалби. Искаме само да ви разкажем, какво се случва в другите страни, за да имат информация нашите животновъди за всичко -става дума за срещата на биопроизводителите провела се тази седмица в Цволе.
Ясно е на всички, че не може в една държава цялата продукция да се продава от фермата на витрината, ясно е, че не всички фермери ще могат да се регистрират по Наредба26 и да изпълнят изискванията за преработка и търговия. Ясно е, че всички не могат и нямат условия за да станат биопроизводители. Ясно е също, че имаме една добре работеща асоциация помагаща на биологичните земеделци – Биоселена, ясно е, че вече в няколко области се работи много здраво по организирането на фермерски пазари.
Резултат с изображение за биологично животновъдствоНо все пак за да стане всичко ясно, ще публикуваме материали свързани биологичното животновъдство. И накрая, ясно е, че всеки животновъд бил той ”биологичен” или конвенционален, гледа животни за да печели. Защото животновъдството е бизнес, времето на вола Сивчо и кравата Белушка отдавна отмина и трябва всеки да е наясно от крайния резултат от реализацията на проекта и неговия труд.
Говедовъд.ею

 Думата Думата конвенционален означава обикновен, общоприет, традиционен. Така, че трябва да разбираме обикновенното животновъдство в момента като конвенционално.Какви са разликите:

Биологично земеделие

  •   По – малко съдържание на пестициди, нитрати и митотоксини ( с тежки метали и антибиотици)
  •   Никакво съдържание на генно модифицирани организми
  •   По – високи разходи заради екстензивния характер на обработване на площите, което изисква повече работна ръка, както и разходите за сертифициране на продукцията
  •  По – ниски добиви по – малък обем на продукцията
  •  Ограничен пазар

 Конвенционално земеделие

  •  По – голямо съдържание на пестициди, нитрати и токсини
  •  По – големи добиви и по – големи обеми на производството
  •  По – ниски разходи заради употреба на химикали срещу вредители
  •  По – лесен транспорт
  •  По – голям пазар

 След края на срещата в Цволе заключението бе едно – Биологичното и конвенционално производство в момента се нуждаят един от друг.
Биологичните ферми трябва да се разграничават от конвенционалните такива.
Един от фермерите обобщи това: “Аз избирам да произвеждам биологично мляко, защото имаме голяма „локва” от мляко след падането на квотите. Но ние също така осъзнаваме, че не можем да храним всички с такива продукти и имаме проблем с това. Така че, за изхранването на населението главна роля ще играят нашите колеги, които отглеждат нормално животните си”.
По време на срещата бе проведена анкета и от резултата се видя, че холандските фермери виждат бъдеще в конвенционалното животновъдство, отколкото в биологичното. Повече от 52% от 445 анкетирани са посочили повече бъдеще в конвенционалното земеделие.
Съпричастност към биологичното животновъдство са удостоверили 36%, но преминаването и към такова е твърде далече. Малка част (5%) от земеделските производители са за биологичното производители, а останалите шест процента са твърдо против него.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here