Говедовъдни новини – Уикенд 4

0

Резултат с изображение за рисунка на овцаБългария: Ледовете се разчупват. Проведе се за първи път в страната, среща на част от Развъдните асоциации в овцевъдството и козевъдството. Представиха се накратко достиженията и извършеното от асоциациите. Обсъдиха се и браншови проблеми.

Най-важното е, че започва да се прави нещо. Поздрави за организаторите и специално за професор Дойчо Димов.

Резултат с изображение за ангел йоновИрландия: Продължава прилагане на схемата за хуманно отношение към говедата от млечния сектор на Ирландия. Помощта е от 30 евро на животно за подобряване стандартите за хуманното отношение при отглеждането на кравите.
В ирландски вестник се появи съобщение, че Турция през тази година ще бъде най-добрата дестинация за износ на говеда. Тя може да закупи толкова говеда колкото може да  и се предложат за продажба.

Свързано изображениеБавария: Близо 60% от всички  продадени системи за доене в Бавария през 2016 г. са роботи. От 2000 г. автоматичното доене преживя бурно развитие в южната германска провинция, където делът на фермите с над 100 крави, е по-малко от 10%. Не само роботи за доене, но също така и роботи за хранене, все повече се използват във фермите. Според анализите на германската изследователска агенция за строителство и околна среда в животновъдството, използването на автоматична система за доене осигурява средно по-висок добив на мляко с цели 7%. От седемдесетте години, интереса да се работи в говедовъдството, и то сектор мляко е намалял с 90%.

Резултат с изображение за ангел йоновХоландия: Поцентът на продадените роботи за доене е почти 40% от общия брой на всичко продадените системи за доене. В Холандия има общо 3843 фирми с автоматична система за доене – роботи, от общо 18 026 млечни ферми функциониращи през 2016 год . Доилните зали Рибената кост все още са най-голямата група от техника – повече от 7000 фирми. Все още има и 1200 фирми с централен млекопровод.

Свързано изображениеРумъния: 1 381 румънски фермери ще трябва да връщат общо 2,25 милиона леи /което е над 1100 млн.лв/ . Земеделските производители не са знаели, че ангажиментите им са за пет години. Отказването им автоматично означава, че получените субсидиите е задължително да бъдат върнати на разплащателната агенция.
Тъй наречената  от румънските фермери червена субсидия – минимална помощ за производство на домати в защитени зони /оранжерии, солариуми/,  е приета на 26.01.2017 г от румънското правителство, за  да се осигури необходимите количества домати от собствено производство и задоволи потреблението в страната. Размера на финансовата помощ, която се предоставя на бенефициентите е 3000 евро на година. Общият размер на помощта за предприятие не може да 15000 евро за период от три финансови години. За да се получи тази субсидия трябва да има производството на най-малко добито минимално количество от 2000 кг домати за които трябва да има документирани доказателства .

Латвия: Спасители помогнаха на крава, която си вкара главата в цистерна и не можа да я извади. За щастие спасителната операция е приключила успешно.

Естонските правоохранителните органи също постъпиха хуманно, но този път към човек – те са „арестували” хамстер който се нахвърлил на стопанина си.

В Канада пожарникари са  спасили лосове пропаднали в леда на езеро.
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here