Канада – мляко и хокей

0

Преди известно време посетихме Канада и няколко неща правеха впечатление: много крави покрай пътищата, беше зима и повечето от тях бяха „облечени” с одеяла. Голям ред в говедовъдните ферми, стройна и работеща организация по селекцията и развъждането, голяма почит към спортистите-хокеисти, донесли медали на страната. Резултат с изображение за хокеината площадкВсички момчета от 3-4 годишна възраст хващат стика. Няма значение дали са пълни или болни, те са там на площадката. Посетихме една ферма със 150 крави и попитахме фермера как прекарва отпуската си. Той се усмихна и каза – моята отпуска е край хокейната площадка. Имам четири сина и всеки ден някои от тях играе някъде из района и аз съм там. Вечерта след като издоиха кравите фермера ни заведе на мач и той беше помощник треньор на отбора – доброволно разбира се. “Пиеш нашето мляко и не падаш на леда”. Към хокея обаче трябва да се добави и млечното говедовъдство. Тихо, спокойно /в Канада не се вика, не се бърза/. И кравите им кротки, чисти и даващи много мляко. Канадското говедовъдство е едно от най-добрите в света и се нареждат наравно с американската и най-добрата европейска селекция.

Млечна промишленост

Свързано изображениеМежду 2009 г. и 2015 г. канадската млечната промишленост е регистрирала увеличение на продажбите (+ 26%), производството на мляко(+ 29%) и преработката (+ 24%), което е направил сектора важна икономическа движеща сила на страната, като увеличава своя БВП на 11.600 млн $ USD през 2009 г., за да достигне до 15 200 милиона през 2015 г., както е записано от доклада “Обновяване на икономическото въздействие на млечната промишленост на Канада през 2015 г. Свързано изображениеВ изследването се подчертава значението на този сектор  генериращ 221 000 работни места с 3% повече, отколкото през 2013 г. Работещите  на ниво ферма намаляват, докато се е увеличил броят на работните места в преработвателните дейности, които добавят стойност. Резултат с изображение за holstein canadaКанада има 11 683 стопанства, които произвеждат мляко и млечни продукти. Сектора се характеризира с висока регионална концентрация в провинциите Квебек и Онтарио, където се намират и повечето ферми  (5,766 и 3,834, съответно). Въпреки че общият брой на земеделските стопанства е намалял с 4,5% след 2013 г., производството на мляко е нараснал до 82 милиона хектолитра през 2015 г., което представлява увеличение от 5% в сравнение с 2013 г. Въпреки това, увеличаването на канадския млечния сектор бе силно критикуван от  САЩ, който смята, че Канада е нарушила  търговските си ангажименти като намалява вноса на млечни съставки в САЩ.

Резултат с изображение за канадаИмето Канада идва от думата kanata на езика на племето ирокези, която буквално означава „село“ или „селище“. През 1535 г. местните жители от района на сегашния град Квебек използват тази дума, за да уплътят френския мореплавател и изследовател Жак Картие как да стигне до селището Стадакона. По-късно Картие употребява думата kanata не само в смисъла на това конкретно селище, а за да обозначи всички земи, владени от вожда Донакона. Към 1545 г. модифицираната форма canada започва да се използва като топоним, отнасящ се за част от територията на съвременна Канада.Резултат с изображение за канада През 1867 г. чрез конфедеративното обединение на четири провинции е създаден нов британски доминион, чието официално наименование е Канада.

Странат е с площ от 9 984 871кв.км и по този показател е на второ място в света. Населението е над 35млн.души/37 място в света/. Растежът на населението се дължи основно на постоянния имигрантски поток и донякъде и от положителния естествен прираст. Около 4/5 от населението на Канада живее на около 150 km от границата със Съединените американски щати.  32% от всички канадци се самоопределят като етнически канадци, следвани от 21% етнически англичани, 15,8% с френски произход, 15,1% шотландци, 13,9%  италианци, 4,3% с китайски произход, аборигенно население 4,0%, 3,9% украинци и 3,3 с холандски корени.Канада е един от най-големите износители на земеделска продукция в световен мащаб. Страната е с най-големия добив на цинк и уран, и също така  със съществени добиви на златоникелалуминий и олово.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here