На какво се дължи спадът в руското млекопроизводство

1

Проф. д-р Трифон Дарджонов

В статията ми:

За производството на мляко в най-големия производител за 2016 год. – ИНДИЯ

изнесох данни за намаление на млякото в Русия, и то на фона на впечатляващия ръст в Индия с близо 7 милиона тона годишно. Там беше отбелязано:

Русия намалява млякото през тези четири години с близо 2 милиона тона… Русия през тази година ще внесе, 3.13 мил. тона мляко, главно от Беларус. Русия успешно увеличи производството на свинско и птиче месо през последните 7 години с 3,0 мил. тона при помощта на едри комплекси, но с кравите нещо не може да се оправи. Тя продължава и тук да разчита на едрите държавни ферми, със стотиците и с хилядите крави, но спадът в млякото е налице. Едрото краварство явно е по-трудно от едрото свиневъдството и птицевъдството“
а в края на статията отбелязвам.

Видяхме …, как една страна, като Русия с 11 декара на човек обработваема земя …, не може да реши проблема с млякото, само поради причината, че се страхуват от милионите дребни собственици, и продължават да залагат на едрите държавни предприятия. То в България, май не е много по-различно, затова и ние кретаме на опашката на ЕС и по този показател“.

Същественото в този цитат е опитът да се даде обяснение за трудностите в руското млекопроизводство. Това обаче беше направено между другото, със слаб акцент върху причините за този факт. Аз тогава нямах увереността да засягам повече този спад, тъй като пресата в Русия не го третираше. Дори напротив, на нашия сайт по говедовъдство, постъпваха от там много оптимистични материали на проекти за хиляди крави, за програми от милиарди рубли, без дори да се отбелязва въпросния спад, все едно че той не съществува.

Резултат с изображение за ангел йоновНо на 24.януари 2017 г на сайта на „Независимая газета“ се появи статия със заглавие „Молоко нет и не будет“. в която авторката Ольга Соловьева още в подзаглавието на статията отбелязва „Министерството на селското стопанство обещава намаляване на млекопроизводството чак до 2030 г“. Този извод се налага от прочита на прогнозата, представена от Министерството на селското стопанство за развитието на АПК във федерацията до 2030 г , споделя авторката на статията. По нататък тя казва, че според този официален документ от 2017 до 2020 г снижението в млекопроизводството ще бъде 0,2 % годишно, а от 2020 до 2030 г съответно снижението ще достигне 0.3 % годишно. В абсолютни числа тава снижение към 2030 г ще достигне над 1.0 мил. тона. Спадът в млекопроизводството се обяснява с бавния, но непрекъснат спад в обема на млечното говедовъдство в този период, което ще намали относителният си дял от 16,6 % на 9,6 % в АПК.

И тук е големият въпрос на който няма отговор, защо е този непрекъснат спад?
Резултат с изображение за ангел йоновПричинната не е в липсата на внимание, в липсата на финансиране. Напротив. Парите които се отделят за млечното говедовъдство не са по-малко от колкото се дават на свиневъдството и птицевъдството, а резултати тук няма, докато в същата прогноза се предвижда, че при производството на месо ще се регистрират добри успехи. Например в периода 2017-2020 г говеждото месо ще нарасне средногодишно с 0,4 съответно 0,5 % по различните сценарии. Птичето месо ще се увеличи със 4,1-5,6 %, а свинското месо съответно с 2,4-3,4 %. През периода 2020-2025 г говеждото месо ще нарасне с 0,5-0,6 %, птичето месо ще се увеличава с 4,7-5,1 %, а свинското месо ще нарасне с 3,6-4,1 %. През 2025-2030 г при говеждото месо ръста ще достигне 0,6-0,9 % средногодишно, при птичето месо съответно 5,3-6,3 %,а при свинското съответно 4,2-5,2 %. Както виждаме очакваното нарастване е впечатляващо и то е реалистично на фона на резултатите постигнати през изминалите 7 години. Авторката на статията от „Независимая газета“ уточнява, че въпросната прогноза е разработена съвместно с Висшата школа по икономика и одобрена от правителствената комисия на Агропромишления комплекс(АПК) и устойчиво развитие на селските райони на 13. декември 2016 г. От прогнозата става ясно, че към 2030 г Русия се надява да достигне европейски показатели по производство на месо на човек, но недостига от мляко ще се запази, заради което в прогнозата е предвидено през този период да се включат практиките на заместителите. Разбирай го, че много от различните сирена ще се произвеждат от сухо мляко и палмова мазнина и други още практики добре познати и у нас, пак по същата причина, недостиг на мляко.

Резултат с изображение за животни графикиВ цитираната статия за пръв път в достъпната ми руска преса се констатира разликата в реакцията при производството на месо и на мляко. Това на което аз обърнах внимание още в статията си за производството на мляко в Индия сега се появява в руската преса, но без акцент върху причините. Моето обяснение във въпросната статия произтича от убеждението ми, че едрото краварство явно е по-трудно от едрото свиневъдството и птицевъдството (това е добре познато на специалистите животновъди от моето поколение, които по времето на социализма се занимавахме със създаването на едрите животновъдни комплекси), а в Русия явно се страхуват ( нямат доверие или пък не ги виждат), милионите дребни собственици производители, и продължават да залагат на едрите държавни предприятия.

Резултат с изображение за ангел йоновМного колеги вероятно ще възразят на това мое твърдение, с изтъкване на факта, че ги няма желаещите да се занимават с животновъдство, и в Русия и при нас. Да, няма ги защото не чувстват закрилата. За тях не се полагат грижи за професионална подготовка и много още други неща, в т.ч. надеждна закрила от мафията и монополите. Това е и нашия проблем, затова и се захващам с тази тема. Много от решенията са сходни, дори еднакви, но не се търсят нито там нито тук. Само се констатира факта че ги няма желаещите и продължаваме да търсим спасението в едрото. Ние продължаваме да пълним сайтовете си със статии за едрите кравеферми от 5000-10000 крави в САЩ. Но не обръщаме внимание, на думите на колегата Тодор Арбов в статията му:

Как се строи нова ферма в САЩ

на сайта на „говедовъд.ею“, че например във една от – едрите кравеферми в САЩ сегашния собственик от щата Уисконсин е четвърто поколение говедовъд. Пра, пра дядо му е започнал с 14 крави и 7 юници през 1948 г, за да стигне сега 2016 г той до 6500 крави.
„Откакто се помня все съм в кравефермата“ казва Лий Кинард сегашният собственик, според г-н Арбов.

Да, хубаво е едрото, то създава предимства, но то не е „лъжици за всяка уста“ ще допълня аз. Или нека да повторим анекдота за „английската ливада“, която се коси 200 години за да стигне желаната гъстота. А нека не забравяме, че ние, както и руснаците ликвидирахме столетното наследство на земеделското производство в главите на селяните, а сега дори не сме се замислили как да върнем тези навици и умения. Чакаме чудото да стане спонтанно, от само себе си. А то няма да стане така, без грижи. За тези грижи ми е думата. Затова ще продължавам да осветлявам проблемите с уедряването на кравефермите, по които и ние и руснаците имаме най-големи забежки и остатъци в главите си от социалистическото минало.Резултат с изображение за ангел йонов
Повече в обяснения няма да се впускам. Надявам се че всеки мислещ специалист животновъд, от казаното дотук, ще си направи сам изводите и какво ще трябва да се направи и в Русия и у нас, за да не се чака 2030 г и вместо сурогатите от сухо мляко и палмово масло да започнем като хората да се храним с качествени млечни продукти.

Решението явно не е в едрите хилядници, а в семейните ферми които дават за сега 92 % от млякото във света, възлизащо през 2016 г 817 милиона тона, по данни на ФАО. Добиваното в САЩ около 55 милиона тона мляко (6,7 % от световното производство) в кравеферми с над 1000 крави(точната цифра ще стане известна към края на тази година когато е преброяването) е резултат на развитието на това производство стартирало преди 20 години.(За сведение, по данни на сайта на Министерството по земеделие на САЩ от 24. януари т.г. през 2016 г в САЩ е произведено общо 96,4 мил. тона мляко или по 10328 кг средно от крава) В другите части на света фермите с над 1000 крави произвеждат общо по-малко от 10 мил. тона мляко(1,3 % от световното производство). Семейните, едри, средни и дребни ферми, които осигуряват 92% от млякото във света,(това са фермите във Европа, Индия, Китай Австралия, Аржентина Бразилия и многото от останали страни, без Русия, Украйна, и България) осигуряват през последните 15-20 години ръст във световното млекопроизводство с около 1,8-2,0% средногодишно. Свързано изображениеТова са надеждните производители. Следователно нека се равняваме по тях, тъй като 8-те процента които идват от фермите с над 1000 крави, за сега са „привилегия“ на потомците на тези които са работили упорито за съвременното краварство през последните 70-80 години. Ние през това време правихме революции и загубихме в земеделието и това което бяхме постигнали като опит и умения на индивидуалния производител. Сега първо ще трябва да измислим как да възстановяваме загубеното от традициите, опита и още много други неща.
За по голяма автентичност в края прилагам файла с пълния текст на статията на Соловьева на руски: – Молока нет и не будет.

С любезното съгласие на  проф. д-р Трифон Дарджонов

Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. Прекрасен анализ на проф.Дарджонов…..каква е реакцията на държавните институции…..или сме на автопилот…….нямали кой да се вслуша и да се постави ново начало…….

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here