Прясното месо /fresh/ е шанс за директните продажби

0
Букурещ - фермерски пазар

Обърнахме се към г-н Михайлов от НСГБ да коментира продажбите на прясно месо и старта на малките кланици в Румъния

Борбата за пазарите започна. Доставяме месо директно до клиента

И

Кланици във фермите – зелен светофар за румънските животновъди

Скоро слушах презентация на г-н Филип Харманджиев, който от две години снабдява своите клиенти от фермата до дома не само със свежо месо, но и с яйца, мляко и други екологични продукти.
Преди няколко дни излезе Наредба ЗА СПЕЦИФИЧНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОИЗВОДСТВОТО НА СУРОВИНИ И ХРАНИ ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД В КЛАНИЧНИ ПУНКТОВЕ, ТЯХНОТО ТРАНСПОРТИРАНЕ И ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА. Така че, нормативно и този въпрос е уреден. Всъщност всички уж искаме да се променят Наредбите в посока облекчаване на изискванията, но на практика нищо не се случва.

Букурещ – фермерски пазар

Изведнъж фермерите разбират, че трябва да инвестират няколко десетки хиляди лева за да отговорят на изискванията, след това да спазват правилата на играта, да си търсят пазари и разбират, че няма да се мине и без глоби.

Управляващите също не искат да се активират, защото работата на ветеринарните служби и транспортния контрол ще се увеличи. Оказва се, че е по-добре да си продължаваме както досега – да си затваряме очите и както се казва всички доволни, всичко пито платено. Едната страна консумира прясно месо, другата страна си взема парите кеш /няма инспектори, няма изисквания, няма данъчни/. Но всички знаем, че това е до време, но и всички искаме да използваме момента.

Букурещ – фермерски пазар

След като се решат въпросите с клането, транспорта и маркетинга, изключително важен е въпроса със смяна мисленето на купувача.
Трябва да се докаже на купувача, че прясното месо е много по-добро от замразеното и затова цената му е по-висока. Много от купувачите си нямат представа за пътя на месото. По принцип в супермаркетите рядко попада прясно месо. Те имат много сложна политика. В много държави като Испания, Полша, Белгия и др. има запаси от държавния резерв, който на всеки шест месеца се вади от фризерите и се пуска на пазара, където продуктите се продават на много ниски цени. Обикновено, това се случва по празници, когато дневното потребление е много голямо.

Букурещ – фермерски пазар

Нормално е големите магазини да не купуват фреш месо, защото то е по-скъпо, а да купуват именно такива меса. Регламентираните малки кланици ще спомогнат изключително много и за ред в най-проблемната брънка на месопреработката – кланиците и клането на животни.

Букурещ – фермерски пазар

Изкупуването на животните почти на 100% се извършва от опитни мургави търговци. Всъщност колкото и да ги хулим от една страна, от друга пък трябва да ги търпим защото в много случай те спасяват фермера – било при клане по необходимост, при бракувани животни, при липса на купувачи.

Букурещ – фермерски пазар

Факири по поставяне и сваляне на марки, и осигуряването на зелен коридор по пътищата за превоза. Неща които си ги знаем. Кланиците вече дори нямат и транспортни средства за животни и въобще не може да се разчита на тях за ритмично изкупуване и особено по необходимост и др.
Миналата година обаче имаше един доста съчувствен доклад от месопреработвателите как да се помогне на фермерите и в същото време те  абдикираха от фермерите. Всъщност всичко горено казано се подкрепя от статистиката :

Букурещ – фермерски пазар

налични говеда в началото на 2016 г-550 000 бр., заклани общо до края на октомври-24 090 в т.ч крави – 13 600 при налични в началото на годината над 355 000 бр. Нормално би било за една година да се заколят поне 100 000 бр говеда от наличните, а са заклани както казахме 24 090 бр и тук се задава въпроса, къде се заклаха и отидоха останалите животни за клане – в най-лошия случай поне 80 000бр.

Букурещ – фермерски пазар

С тези Наредби се дава шанс на фермерите да достигнат директно до дома на потребителите, а той Потребителя да купува качествена и прясна животинска продукция.
Ако пробие системата за клане на животни на фермата, месото започне да се реализира фреш, възможно е и дори цените да паднат, защото ще се прескочат доста наредени по веригата.

Букурещ – фермерски пазар

Сега „изиграването „ на упражнението е в ръцете на фермерите – други виновни и причини няма да има, така че всичко зависи от тях.

Букурещ – фермерски пазар
Букурещ – фермерски пазар

Говедовъд.ею

Снимките са от личния архив на Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here