Право на дуплика: Бойко Стоянов УС НОА

1

Поместваме поредният отговор на г-н Бойко Стоянов, без съкращения и без корекции

Уважаеми кравари, които не бива да пишете по кравешки. Познаваме се добре, за да си говорим „възпитано“. Още повече, че когато прочета подобен материал в специализиран сайт възпитанието ми някак остава на дъното на гардероба. Ама, щом вие по „кравешки“, то и аз – по „овчи“.
Заглавието ви е изначално грешно. Това беше протест на ОВЦЕВЪДИ, а не на МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИ. Последното краварите си го присвоиха като единствените артелчици на прясно мляко за държавата.
Коментирате Наредба 3 за директните плащания, все едно вие сте някаква далечна планета, от която територията България се вижда със замъглен телескоп.
Та, да започнем от почти началото.
ДА! Протеста беше за разпределението на помощите така, както се изисква във всеки документ на ЕС. БЕЗ ДИСКРИМИНИРАНЕ НА НИКОЙ ОТ БРАНША. Е, ако прочетете внимателно наредбата, то няма да откриете по-дискриминационен (и, по своему глупав) текст от раздела за овцевъдите. Който има очи – да чете, който има акъл – да разумява. Идиотският текст е сътворен в МЗХ, в сътрудничество с т.нар. браншови защитници, които освен безнаказано прибиране на пари не познават друг механизъм на благополучие. Текстът се отнася за „ЖИВОТНИ ПОД СЕЛКЦИОНЕН КОНТРОЛ“, а на работните срещи реално нито един селекционер не е присъствал. За компетентно мнение ли става въпрос или лобизъм?
Да – посочени сач едни литри продукция, посочено е една регистрирана марка във ВетИС…. и нищо – АМА АБСОЛЮТНО НИЩО ЗА АБОРИГЕННИТЕ ПОРОДИ. За държавност в държавен документ ли говорим или за „отпъване на едни пари“? Никой ли чиновник в това празноглаво и крадливо министерство не си зададе въпроса: Ами, ако ни поискат критерии за резултатност – какво да поискаме от аборигените??? Никоя ли празна кратуна не успя да убеди животновъдите, че БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА????
РИСКЪТ ОТ ПРОВАЛА НА СХЕМАТА Е ЗАЛОЖЕН В САМАТА СХЕМА! На високообразованите и знаещи ли говедовъди да обяснявам, че още в началото популизмът на статията ви е кравешки?
Набързо спретнатият ви коментар издиша още с милозливата картинка от посрещането на служебния министър. Ами как да го предупредим и се срещнем с него, като срокът за коментар по Наредбата изтече в Неделя, а неговия първи работен ден беше в Понеделник???!!! Ще подмина със снизхождение фактът, че в МЗХ сме изпратили 3 (ТРИ) – обосновани предложения за равнопоставеност на условията и изискванията за допустимост по схемата. НО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ОТ ВСИЧКИ: ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА НОА БЯХА ИЗПРАТЕНИ 12 ДНИ (ПОСЛЕДНОТО) ПРЕДИ ИЗТИЧАНЕ НА КРАЙНИЯ СРОК ЗА ПРИЕМАНЕ НА СТАНОВИЩА. Е, щом Мохамед не ходи при планината – Планината отива при него.
Дали ще се доят 2000 л от крава или 70 л. от овца е подробност. НО НЕ Е ПОДРОБНОСТ РАВЕНСТВОТО МЕЖДУ ЖИВОТНОВЪДИТЕ. Никой от организаторите на протеста не е говорил за МЛЕКО, МЕСО и Кръстоскопроизводители.
ПРОТЕСТА БЕШЕ НА ОВЦЕВЪДИ И КОЗЕВЪДИ ПРОТИВ ИЗКУСТВЕНОТО ДИСКРИМИНИРАНЕ И СЕГРЕГИРАНЕ НА СЕКТОРА НА ДРЕБНИТЕ ПРЕЖИВНИ.
Внезапен лъч е озарил коментара ви – ама разбира се, че ще се превърнем в АБОРИГЕНИ, след като стимулираме аборигенството. ВЪПРОСЪТ ТУК, ДРАГИ КРАВАРИ Е: КОЙ СЕ ПОДЧИНЯВА НА СТИМУЛА?
Ами държавните служители, бе, господа коментиращи. ЕВРОГЕЙЧИНОВНИЦИТЕ задават дневния ред на нашите (просто гей) чиновници и те започват да повтарят като мантра, че ТАКА ИСКА ЕВРОПА! И, никой не се сеща, че е БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ, който служи на БЪЛГАРСКИ КРАВАРИ И ОВЧАРИ.
Апропо – сверете си цифрите с официалната статистика – аборигенните породи наброяват вече 120хлд глави, което е далеч над 90хлд.
И, стигам до безсмисления брътвеж да за резултатите дадени от Развъдните организации. Ами – такива са фактите, господа. А в колко стада са отчетени – друг въпрос. КАК са отчетени – ОЩЕ ПО-ДРУГ ВЪПРОС. И тук идва гнева ми на селекционер, който се опитва да си върши работата близо до учебникарската…. лошото е, че не само в нашата организация е така. И още по-лошото е, че във всички други е….. публичното пространство ме спира да изрека точното понятие.
Кой е оглавил Протеста? Или по-скоро КОЙ ТРЯБВА ДА ОГЛАВИ ПРОТЕСТИТЕ?
Ами, отговорете си на въпроса сами, господа кравари. Нашите овчари се довериха на хората, които могат да говорят, да мислят, да анализират, които болеят за състоянието на бранша. И това естествено са едни грамотни и отдадени на каузата БЪЛГАРСКО ОВЦЕВЪДСТВО зооинженери. За съжаление през повече от 27 години на всички заети в животновъдството беше вменено, че едни трябва да работят, а други да мислят. Това беше инерцията отпреди 10 Ноември 1989, когато едни „МИСЛЕХА“, а други „РИЕХА ЛАЙНА“. Сигурно няма да ви хареса, но именно казионните бивши служители продължиха тази инерция, та чак досега.
Каква култура на производство създадохте в днешните животновъди? Какво доверие изградихте, че с пряка намеса в личните (частни) стада ще създадете по-добри и по-производителни животни????
Разбира се, че съм БЕСЕН на бездействието и безхаберието ви, което доведе днес до разсъждаването, че ЕДИНСТВЕНО СТАРИТЕ ПОРОДИ СА ПРОДУКТИВНИ И ПОЛЕЗНИ В ПЛАНИНИТЕ.
Бесен съм на конформизма ви, за да запазите подобието си на бизнес, което си е чист джамбазлък със замразена сперма или вносни кочове. БЕСЕН СЪМ на угодничеството ви при формирането на държавни политики в помощ на животновъдството, когато всъщност се формираха политики на далавери и спотайване, за да се получат едни „неплатени“ пари. Това се отнася и до краварите и до овчарите.
И, днес, когато неколцина мислещи за развъждане, за средносрочно развитие на овцевъдството и козевъдството, вие започвате да ги наричате „под сурдинка“ използвачи. ИЗПОЛЗВАЧИ НА КАКВО, гопсода кравари??? Кой по-добре от развъдчиците знае високата цена на едно разплодно животно? Кой по-добре от образования и РАБОТЕЩ зооинженер знае ползите и минусите от различните технологии в животновъдството (в частност овцевъдство и козевъдство)? Кой по-добре от амбицирани шепа млади развъдчици с познания за селекция, технологии в развъждането, с контакти и обмен на информация
може днес да е по-полезен на произвеждащите животновъди?
Уважаеми кравари! Когато поставяте разлики между БРАНШОВИЦИ и РАЗВЪДЧИЦИ в България, си спомнете, че днешните развъдчици, макар и да нямат свои животни – все пак са ходили и по пазари, както и по изложби. Богатството на зооинженера е, че освен познава далаверите на джамбазлъка – познава и законите на нормалното пазарно поведение.
Понеже в коментара изобщо не става дума за ползата от развъдните организации (по-скоро е обратно) бих препоръчал да направим съвместен телевизионен репортаж във фермите, където се работи по ЛИЦЕНЗИРАНА РАЗВЪДНА ПРОГРАМА. Нека нашите членове потвърдят какви са ползите и минусите от „влизането“ на развъдчици в стадото.

1 КОМЕНТАР

  1. ама не ми говори купешки бе,дедо ми е Андрешко,Левски и Ботев са ми иконите,кой кого попита,чий интереси защитихте,каква справедлива кауза устояхте,не ми говори овчи,обичам овцете и ще ги обидя,няма кравари,овчари,…няма щастливи земеделски стопани,причината е в политическата класа и организаций като вашата обслужваща ги,аз работя честно и почтенно,плащам си данъците,спазвам законите и се опитвам да оцелея с труда си,да си почтенн и работлив е като да си…прокажен в днешно време,мачкан от айдуци чиновници и политици,та на въпроса,кой печели от всичките ви “борби”,ще стенем ли по-богати,ще можем ли да инвестираме и да наемаме специалисти в стопанствата си,ще плащаме ли повече данъци за да може държавата ни да има за здраве,за социални,за пътища,за образование….не, няколко лизачи на задници на мафиоти ще си купят нови джипове

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here