Говедовъдни новини – Уикенд 5

0

1.България – Протестът на животновъдите е последван от декларация.
Разбира се отново конфронтация между организациите.
Различни предложения, задкулисни игри, вероятно уреждане на лични сметки.
Дано в целия тоз миш-маш да няма и политически елемент.
Ново ръководство на МЗХ. Ново ръководство на ИАСРЖ. Ново ръководство на ДФЗ.
Всичко започва отначало. Вероятно имащите власт сега, едва ли ще имат времето не само да надстроят започнатото, но и да завършат много от оставащите важни дела.
Все пак УСПЕХ на новия министерски екип и решаване проблемите на животновъдите.

Резултат с изображение за хубава кравеферма2.Русия – Министъра на земеделието на Русия – Александър Ткачев заяви:
– В Русия до 2020 г трябва да се изградят 800 млечни ферми и то с най-малко по 3000 крави във ферма. Като производството на мляко трябва да постигне увеличение с 5 до 7 милиона тона. Растежът в селскостопанското произ-водство на Русия е видим. Производството е в повече с 4% от 2015 г. За първи път Русия се превърна в основен доставчик на захар на световния пазар. Производството на оранжерийни зеленчуци е увеличено с 8% . В края на 2016 г. производството на селскостопански животни и птици се е увеличило с 4%”.

3.Беларус – Беларуското предприятие “BelKumysProm” обмисля възможността за износ на млечни продукти от мляко получено от кобили. В плановете на конезавода е заложено до края на тази година да се въведете максимално производство на кобилешко мляко, което трябва да бъде около 2 тона на ден. Бъдещото развитие ще зависи от динамиката на търсенето и пазарните условия. Работи се също по усвояване технология за производство на кумис. Компанията използва и система за контрол и безопасност на качеството на продуктите.

Резултат с изображение за кумисКумис Кумисът е ферментирал млечен продукт, традиционно приготвен от кобилешко мляко. Напитката е много важна за жителите на страните от степите в Централна Азия, включително и за тюрки, башкири, казахи, киргизци, монголи, якути и узбеки . Тя е била използвана и от унгарските племена. Кумисът е древна напитка. Херодот в своята „История“ от 5. век пр.н.е. описва обработката на кобилешко мляко от скитите:
„Млякото, получено по този начин, се изсипва в дълбоки дървени бъчви и се разбърква от  роби. Това, което се издига на върха, се отделя и се счита за най-добрата част, а остатъкът е с по-малко значение“.

Резултат с изображение за произведено в гърция4. Гърция – Една от първите страни в ЕС, която иска на етикетите на млечните продукти да се отразява произхода на млякото.
Всъщност това е едно предложение на Франция, последвана от Италия, Литва и Португалия. Този надпис ще защити не само производителите, но и потребителите. Ние готвим в момента законодателство, което прави задължително да се посочва страната на произход на млякото и млечните продукти. Имаме одобрение от ЕС и работим по този въпрос”- заяви министъра на развитие на селските райони на Гърция.

Резултат с изображение за хубава кравеферма5.Полша – Полските производители на мляко са увеличили отглежданите от тях крави. Както се съобщава от Националната статистическа служба на Полша, през декември 2016 г. в Полша се отглеждат общо 2,33 милиона млечни крави в фермите. Това са с 31300 крави или с 1.4% повече в сравнение с миналата година.
Значително е нараснал броят на млади говеда между една и две години, повишението е с 6,9% до 1,64 милиона глави.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here