С милионите в земеделието, водено от ГЕРБ, продукцията се е свила с над 6% за година

0
На 31.01.2017 год. в сайта european-parliament е публикувана долу поместената статия, в която се цитират статистически цифри за постигнатото от нашето земеделие през изминалата  2016 година. За всичко изглежда е  виновен ГЕРБ. Ние не мислим, че е така, защото едно високо продуктивно и проспериращо  земеделие не се прави за година или две. Вина вероятно за това положение имат  всички правителства управлявали държавата през  последните 20 години. Така че, когато се публикува такава информация, земеделските производители искат да знаят какви са причините за намаленото производство. И в списъка за виновните за това се включват  всички партии, които са участвували не само в управлението на страната, но индиректно са влияели върху земеделието. Лесно е да се критикува, трудно е да се поема политическа отговорност за да може земеделието ни да се нарежда сред първите “големи.”

Говедовъд.ею

С милиоо са настройвали електората си ните в земеделието, водено от ГЕРБ, продукцията се е свила с над 6% за година – с тези темпове след 20 години ще трябва и хляба си да внасяме

„Политиката на ГЕРБ в земеделието лъсна на европейско ниво – въпреки милионите, с които ГЕРБ се хвалят всеки месец, производството на селскостопанската продукция в България продължава да се свива, ясно показва Евростат“. Това заяви Момчил Неков във връзка с наскоро публикуваната информация за производство на селскостопански стоки, обявена на официалната страница на Главната дирекция по статистика към ЕС, известна като Евростат. „Ако тези темпове продължават, след 20 години българското земеделие ще изчезне, а сигурно и хляба ще трябва да си внасяме“ допълни българският евродепутат, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент в Брюксел.

Според публикацията за общото производство в сектор „Земеделие“, на годишна база производството у нас се е свило с 6,2%. Производството в сектор „Животновъдство“ е намаляло с 7,2%, при житните култури негативният процент е 4,6%, а при земеделските услуги 5,3%. По свиване при вторничните услуги сме първенци в Европа – свиване с близо 30%. „Само в три държави има свиване във всичките тези направления и България е в тази „срамна тройка“ благодарение на земеделската политика, водена от ГЕРБ. Това са официалните цифри, публикувани на фона на обещанията за милиарди, доклади за успешно усвояване и големите успехи в производство на тикви с ръст от над 200 пъти за година“ обобщи Момчил Неков.

Потресаващ е и делът на страни по-малки от България, като дял в европейското земеделие. Унгарците, например, произвеждат селскостопанска стока за близо 8 милиарда евро, а България, която е с 15% по-голяма от Унгария по площ, произвежда два пъти по-малко – около 4 милиарда. Повече от нас произвежда дори Финландия, една трета от територията на която лежи отвъд полярния кръг.

Въпреки световните тенденции и кризи, 12 държави в ЕС бележат ръст, като при Латвия той е близо 9%. Ръст бележат и Литва, Естония и Словения. Сред успешните държави е и Гърция, където ръстът на годишна база е над 3%. „Южните ни съседи очевидно виждат потенциала на сектора и го развиват. България обаче е в челната десятка на губещите – време е за промяна, за да се спре тази тенденция у нас“ завърши Момчил Неков.

Източник:european-parliament.pogled.info

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here