Социалните мрежи – май само там се казва истината

0

Въпросите около селекцията, храненето, хуманното отношение стават все повече. Получават се малко отговори, така че ние решихме да посетим страницата във фейсбук на Развъдни организации в овцевъдството и козевъдството, където се бе оформила изключително интересна дискусия по тези въпроси. Говедовъд.ею също се включихме в дебата.

Говедовъд Ею Уважаеми господа – Въпросите по които спорите показват само едно, че нещо не върви, нито със селекцията, нито с развъдните организации, нито с производството. Там цифрите за 2016 г по отношение получено мляко от кози, овце и биволи са отчайващи. Поставя се въпроса необходимо ли е да се хвърля толкова енергия и средства по всичкото това безумие, което се прави в момента по отношение на селекцията – става дума за организацията а не за работата на асоциациите. Всъщност хората от Лесово-фермермата го казват с една дума – високата продуктивност това трябва да е резултата. Не нормално от всичките тези 1млн овце, 7000 биволици и над 200 000 кози официално да сме произвели под 30 000 т мляко. От всичко казано в мрежата има по нещо вярно, обаче няма предложения какво да се прави. Трябва да се почне от някъде. Нашия сайт ще се обърне с предложение към говедовъдните асоциации да предоставят експозе от годишните си доклади за  да ги публикуваме. Засега получихме доклада от Асоциацията на Монбелиярд и Симентал, което благодарим и на Председателя г-н Атанасов.

Ако овцевъдите изпратят доклади и тях ще публикуваме. Трябва да се почне от някъде и в тази връзка публикувахме  статия с препоръка да си я прочетете.

Съвета по генетични ресурси трябва да излезе на светло

Мирослав Симеонов – Много добре написано от Говедовъд Ею. Да, неминуемо селекцията е важен показател за високата продуктивност, но има едно голямо “НО” а именно: Къде стой храненето ? Как се отглеждат животни в частните ферми? Не мислите ли, че в е крайно време и в България да има зоополиция? Колкото и да е добра селекцията, то при едно неправилно хранене и отглеждане, никога няма да се проявят генетичните заложби на животните! На кратко ще спомена само някой от извращенията, които съм срещал. След 24-ия час след раждането, агнетата се отделят от майките сутринта в 6 часа и се пускат при тях да бозаят в 18:00 часа, като през този интервал от време агнетата стоят и блеят, а в измислени корита им се залага смляна царевица (като за прасета) да ядат от нея – искам да подчертая че през този интервал от време, агнетата не получават вода, сено и млекозаместител (подчертавам отново, че агнетата не получават млекозаместител). Тази нова технология е на един ром (направо си е циганин), на който не може собственика да му каже нищо! Представете си уважаеми колеги, как се отглеждат овцете, само едно мога да ви кажа, не можете да си го представите защото въображението ви не е толкова голямо.
Да, има проблеми в селекцията, но причината за това е в:
1. Развъдните организации и
2. Ремонта на животните в стадата се прави от циганите, а не от фермера.
Ние тука може да си пишем много, да се обиждаме и нападаме, но това няма да оправи нещата. Стига сме се нападали един друг и да си търсим кусури, никой не е идеален и няма да се роди такъв човек. Не мислите ли, че е крайно време да се хванем и да оправим нещата. Това което постоянно чета е че се нападат колегите проф. Димов или други хора – не се ли изморихте вече? Овцевъдството ни ще загине, а ние се нападаме един др., на кого е нужно това? Всеки живее в него си свят и си мисли, че той е прав, нека да се научим да се изслушваме един друг. Постоянно се ровите в миналото, кой колко бил откраднал, нека да гледаме напред, миналото си е минало.

Фамилна Ферма Ганчеви-Лесово – храненето е фактор ама щом плащаш за извършване на племенна работа по дадено стадо на определен фермер от дадена организация трябва да има нещо извършено насреща положен труд, а не маркиране на стадото с марки и татуировки на ушите и да имат белезите на някаква порода, дават някакво разплодно мъжко животно от някаква ферма с незнаен произход и качества и на каква възраст и не знаеш ще върши ли работа и дали ще оцелее и вече отглеждаме и животни от тази порода , правим племенно стадо от елитни животни ама не става така и после едни ферми получават някаква по голяма дотация от други фермери не че са прости а нежелаят да се занимават с разни организации и да си създават излишна работа и главоболия и ще ви кажа нещо, които има намерения да прави нещо ще го прави по бавно и трудно и със средства които има- има институти и опитни станции с племенни стада и доказани качества на животните им и специалисти.
Не съм член на развъдна организация, имам поглед на нещата има работещи но са малко и ползвам опита на институтите и купувам от тях мъжки разплодници и женски агнета ако са ми нужни и пак казвам мен не ме интересува дали ще работя с институт или опитна станция или развъдна организация важно е да се вижда за какво си хвърляш парите и труда и дали има ефект от тази работа и смятам да работя и се развивам бавно и трудно но да има за какво да го правя

Резултат с изображение за социални мрежиАсоциация Кози – Тъжният факт е, че голям брой фермери избират да са в развъдната асоциация, която ще им одобри повече животни/разбирайте с ниски или никакви критерии за породност/ и съответно ще получат повече субсидии. Породността слабо ги интересува. И ако животните им не се впишат като порода Х от дадена развъдна оргаизация, то те продължават да звънят на алтернативни докато някоя не откликне.
Тоест ЛИПСАТА НА КУЛТУРА и ОТНОШЕНИЕ към ПОРОДНОСТТА от страна на мнозина фермери рано или късно намира безотговорен служител в РО и чиновник в държавните структури, които да му помогнат да усвои едни субсидии. А когато подобен фермер бъде издигнат до съветник в министерство, това значи тотално дискредитиране на животновъдството и принципите на породна селекция.
Именно подобни порочни практики подкопават усилията на коректните развъдни организации и коректните животновъди, за които съхраняването на породността и спазването на добри практики в селекцията са от изключително значение.

Фамилна Ферма Ганчеви-Лесово – за мен самите фермери ще кажат кои развъдни организации работят както трябва и са допринесли с труда си при техните стада и заслужавали си да работят с тях понеже плащат за членство в дадена организация на брои животно и трябва да доказват продукция и още нещо, всеки работещ фермер иска да има качествени животни и повече продукция с това мое мнение казвам че ще останат само работещите организации допринесли със своята работа нещо по добро за нас фермерите и нашите животни.

Говедовъд.ею

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here