Световната Холщайн федерация -WORLD HOLSTEIN FRIESIAN FEDERATION (WHFF)

0

В няколко статии представихме организациите на Холщайн в САЩ и Гърция. Наши членове се обърнаха към нас, да разкажем повече за тази организация и защо България още не е член на WHFF.

В тази връзка, ще се постараем да запознаем нашите читатели с тази най-голяма развъдна федерация в света.

Колкото до нашето членство в Холщайн федерацията, доколкото знаем са направени проучвания и дори са водени разговори.

Но всъщност как да кандидатстваме, като в България нямаме Развъдна асоциация с такова име.

Идва и въпроса – от 2000 год. у нас се използват изключително холщайнски бици, много пъти от „върха” на световната генетика и не е направено нищо по този въпрос за уточняване на породите. Всичките ги слагаме на едно място – Черношарено говедо и долу-горе се повтаря историята със синтетичната линия при овцете. Ясно е, че пред науката и селекционерите стой много важен въпрос по изясняване на тези въпроси. Освен това имаме внесени хиляди животни от тази порода, които се заплождат с Холщайнски бици, а се водят официално Черношарено говедо. Парадокс нали. Все пак обидно е държави, които не са кой знае колко повече от нас в говедовъдството, да бъдат членове на федерацията, а ние да стоим като изпъдени.
Говедовъд.ею

Световната федерация на Холщайн (WHFF) е сравнително млада федерация, но с доста дълга история! Дискусията по глобални въпроси, свързани с Холщайн породата се е провела през 1960 г., а първата международна среща на Холщайн развъдчиците се е състояла през 1964 г. в Холандия – люлката на породата. През 1992 г в Будапеща бе приета конституцията и създадена Холщайн федерацията- WHFF.

ФЕДЕРАЦИЯТА 
В нея членуват в момента 42 страни от целия свят – Сащ, Канада, Аржентина, Румъния, Гърция, Германия, Холандия, Австрия, Австралия, Белгия, Бразилия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Хърватска, Чехия, Дания, Еквадор, Естония,Финландия, Франция, Германия, Унгария, Израел, Ирландия, Италия, Япония, Корея, Латвия, Литва, Нова Зеландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Южна Африка, Испания, Швеция, Швейцария,Уругвай, Великобритания. На всеки четири години се провеждат международни технически сбирки в различни части на света. През миналата година конференцията се проведе в Аржентина.
ОСНОВНИ ЦЕЛИ:
·хармонизиране на техническите процедури /родословни книги, информационни програми, развъдни стойности идр./
·обмен на информация,
·промоция на породата в световен мащаб,
·помощ на развиващите асоциации
·организация на подходящи срещи, семинари и световни конференции.
Сътрудничество с други международни организации, работещи за подобряването на млечните животни, като ИКАР, Interbull, ISAG, IETS и др.
 
БЪДЕЩЕТО
Хармонизиране на породата ще остане най-важната задача, но голямо внимание ще бъде отделено на теми свързани с икономиката, според развитието на пазара. Също така ще бъде обърнато внимание на средствата за производство, хуманното отношение към животните и околната среда, както и влиянието на развъдните програми и лимити за да се повиши качеството на младите разплодни животни. Внимание ще се отдели и на близкородственото кръстосване, кръстосването с други породи, плодовитост и здравето на животните 

ЧЛЕНСТВО
Членството е отворено за страни с призната Холщайн родословна книга на организации или асоциации от националния координатор.
В страните, където не съществува призната родословна книга, членство е отворено за всяка организация или институция активно участваща в поддържането на родословни книги на Холщайн говедата за насърчаване и подобряване на породата.
Заявление за членство трябва да бъде направено в писмена форма. Копие от устава, които регулира дадената организация трябва да бъдат представен в входящата документация.
Пълното членство трябва да бъде одобрено от Общото събрание.
Председател на Холщайн федерацията е Jos Buiting – от Холандия. н Луиз Карсън – от Канада е Вицепрезидент а Suzanne Хардинг от Англия е  – генерален секретар. В УС влизат още осем човека представители на-Нова Зеландия, Мексико, Япония, , Германия, САЩ , Италия, Унгария и Франция.

Говедовъд.ею

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here