Аржентина – Световната Холщайн федерация (WHFF)

0

С изключително голям интерес се посрещна от нашите читателите  материала за Световната Холщайн Федерация

В тази връзка ще си позволим да публикуваме поредица материали свързани със WHFF. За съжаление по отношение това, което се прави в тази организация сме изостанали страхотно много.
На световните конференции, които се провеждат на всеки четири години заглавията на обсъжданите теми звучат така:
Бъдеща устойчивост, Определяне на отговорностите, Къде отиваме с геномиката, Влияние на околната среда, Защо трябва да кръстосваме, Бъдещето на генетиката и още много подобни заглавия.
През 2016 год. световната конференция се проведе в Аржентина и ако някой запита, защо в Аржентина, какъв Холщайн има в тази Южноамериканска страна ще ви разкажем за

Холщайн организацията на Аржентина

Статистическите данни са за 2015 год. когато в страната са се отглеждали всичко 1 747 914 бр. млечни крави, от тях 1 700 603 Холщайн. От контролираните 325 628 бр. крави е получено средно за 305 дни по 8 136 кг мляко с 3.33% масленост и 3.31% протеин.

Първите крави от Холщайн в Аржентина са внесени през 1880 год. от генерал-лейтенант Хулио A. Роса . Тези животни за първи път са заселени в северната част на Кордоба , в близост до Буенос Айрес. Друга голяма група крави е отишла в област Росарио. Селското общество на Аржентина е било много запалено по тези крави и още през през май 1890 г. организира изложба на Холщайна. За да се насърчи краварството в страна започва ежегодното провеждане на изложения.
Генеалогичните записи започват през 1910 г. и първия  номер е 7130 VOS на бик Butterman внос от Германия.  През 1911 г. Министерството на земеделието започва да прави опити да се въведат редовни проверки на млечните крави, тъй като те играят важна роля във формирането и разпространението на Holando Argentino.

През 1914 год. се записват първите подготвителни генеалогични записи и рекорди на животните от внос или собствено производство,
окончателния вид на книгите е от 1924 год. и тогава се обединяват двете течения – Холщайн – внос от Холандия и Холщайн-внос от САЩ и собствено производство – Аржентина под името Холщайн-Аржентина.

Какъв е средният размер на една крава Холщайн за Аржентина.
Средно живо тегло от 610 до 680 килограма,  но и много често и 700кг. В настоящите момент в повечето производствени стада теглото на кравите варира между 580 и 640 килограма. Това е така, защото те не винаги са получили добро хранене по време на своето развитие. Височината е от 1.41 до 1.46 см. , продължителността на еструса при кравите продължава средно 7 часа.
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here