1000 крави и 33 тона мляко на ден

0

По инициатива на Асоциацията на Холщайн за Румъния, група румънски журналисти посетиха няколко водещи румънски говедовъдни ферми. Идеята на развъдчиците бе да се разкаже на общвеноста, че и в Румъния могат да се гледат високопродуктивни крави и прави добра селекция.

Една добра идея, която нашите развъдни организации трябва да „прегърнат” и реализират за да се докаже, че и нас се прави нещо.

Групата посети и  фермата на Нико Шербан намираща се в Яломица. Ферма в която се произвеждат над 30 тона мляко дневно – количество не отстъпващо на водещите ферми в Европа. Качеството е супер, което позволява на фермера да го реализира на висока цена, което пък му помогна да оцелее по време на миналогишната криза в сектор мляко.

Г-н Шербан започва да се занимава с говеда през 1998 г. като си закупува една крава! През 2005 г. той вече има 50 крави. Три години по-късно, чрез достъп до програма САПАРД, броя на кравите достига 200 дойни крави. Впоследствие от собствени средства и банкови заеми, днес във фермата вече се отглеждат  2000 говеда от които 1000 животни се доят. Средното дневното производство на мляко от крава е 32,5 литра, а 60% от животните са на първо отелване! Кравите се осеменяват с материал от американски бици, като целта е  постигане на здраво и правилно  виме, здрави крака и копита и  намаляване на периода между отелване под 400 дни (което предполага много добра репродуктивност и рентабилност на фермата. На първо място обаче е поставено увеличаването на пожизнения брой  лактации на крава.

Средното производство от крава е  10 100 л / 305 дни.

Това е доста над средното за Румъния, при млечните ферми развъждащи крави от породата Холщайн, (малко над 8000 л / 305 дни), Нико Шербан се стреми непрекъснато да подобрява  три сегмента от производството –  порода, условия за отглеждане и хранене. Фермера обработва и 27 500 дк земя, основно за производство на царевица, силаж и люцерново сено. Предстой завършването на голям обор за угояване едновременно на 800 телета и газстганция за производство на електроенергия. Фермера взема активно участие в работата на организациите. На последната си среща с премиера  Дачиан Чолош има обещанието, че ще се  отстранят пропуските по подпомагането животновъдите. Става дума за подпомагане на хора които вече нямат животни а биват подпомагани за брой  животни.

-“Аз не знам какво ще се случва, най-вероятно тези хора са много влиятелни, те не разполагат с домашни животни или имат много малко и все още получават субсидии. Те извършват  натиск върху властите за да останат в „играта”  по този начин. Това не поощрява селскостопанското производство на мляко в Румъния”.

Всъщност би трябвало да „мразим” г-н Шербан, защото той по време на млечната криза през миналата година, бе един от основните вносители на мляко в България. Но сякаш трябва да го поздравим за постигнатото и да му пожелаем повече мляко, повече успехи в начинанията и упоритостта му.Източник: Antena.ro

Говедовъд.ею

Свързани статии: – Виж за да повярваш – премиера на Холщайн асоциацията на Румъния


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here