В Китай създадоха говеда устойчиви на туберкулоза

1

Китайски изследователски екип от колежа по ветеринарна медицина от Северо-Западния университет (провинция Шенси) информира, че им се е отдало да изменят ген, свързан с борбата с инфекциите. В резултат на това трансгенните говеда имат по голяма съпротивляемост към възбудителите на туберкулоза (M. Bovis).

За изменението на генетичния код на говедата са използвали инструмент за редактиране на генома – модифицирана технология CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat)

Д-р Йонг Занг, водещ автор на изследването заяви:”Ние използвахме нова версия на системата за CRISPR  / Cas9n за успешното въвеждане в генома на говедата на резистентен ген за туберкулоза, наречен NRAMP1 /. След това успяхме да отгледаме живи говеда,  носещи повишена устойчивост към туберкулоза. Важното е, че нашият метод не предизвиква нежелани ефекти върху генетиката на говедата, което означава, че модифицираната технология CRISPR , която ние използваме, може да е по-подходящ за производство на трансгенни говеда с целенасочено манипулирани гени.

Tехнологията CRISPR/Cas9, която генното инженерство използва през последните няколко години , има един главен недостатък, изразяващ се в неочаквани нежелани мутации. Основната цел на съвременните генетици е отстраняване на причините за тяхното появяване.

В експеримента на китайските учени от 20 новородени телета с ген устойчив на туберкулоза, 11 са живи след 3-тия месец. Когато телетата са били изложени на заразяване с M. Bovis М. бактерията, която причинява туберкулоза по говедата, изследователите са открили, че трансгенните животни показват повишена резистентност към бактериите, измерени чрез стандартни маркери на инфекция в кръвна проба. Те открили също така, че белите кръвни клетки, взети от телетата са много по-устойчиви на експозицията на M. Bovis в лабораторни тестове.

Тодор Арбов-експерт по говедовъдство-Канада

Говедовъд

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here