Говедовъдни новини – Уикенд 6

0
Пътуващия семинар “За повече мляко-повече знания”

България – в продължение на три дни пътуващия семинар – „За повече мляко-повече знания” мина през ВеликоТърново, Търговище и Русе.
Отново пълни зали, интересни лекции, ползотворни срещи. Имаше време и за обсъждане въпроси свързани с говедовъдството. Впечатляващо беше например в Търговище, където на откриването на семинара 49 стола бяха заети и в края на лекциите нямаше празен стол.
Семинара продължава на 28.02.2017 год. – гр.Ямбол, 01.03.2017 год. – Хасково и 02.03.2017 год.- гр.Раковски. Поканват се всички фермери от градовете и околностите да присъстват.

Русия – Беларус годишно изнася и продава мляко за  Руската федерация за повече от $ 3 милиарда. Беларус вече  пета година  храни собствените си народ от  15 милиона души с мляко. Почти същото количество мляко се доставя и на руския пазар.
Беларус – обема на селскостопанското производство на Беларус е с повече от 1.9% в сравнение с януари миналата година. Във всички отрасли (говеда и птици) има възход – за януари 153,8 хил. т в живо тегло. с 1,1% повече. Произведено мляко e 562,9 хил.т ( 3,4% ) повече. За сравнение  това количество мляко в България не може да се произведе за една година.  Статистиката сочи, че  до 1 февруари  2017 год. в страната се отглеждат   4,2 млн говеда, в това число – 1,4 млн. крави.

Гърция – все пак протестите преди няколко дни в Гърция дадоха резултат. Работи се по промяна в законодателството по отношение на  закъснелите плащания на земеделски производители по отношение на търговията на пресни и бързо развалящи се продукти. Вероятно фирми, търгуващи с пресни или бързо развалящи се селскостопански продукти ще трябва да ги заплащат в рамките на 60 дни, в зависимост от категорията, към която принадлежи продукта. За всяко нарушение на закъсняло погасяване на фактурите ще има глоба, а  в случай на повтарящи се нарушения е предвидено  временно отстраняване на търговското предприятие от  регистъра на търговците.

Европейски съюз – Според докладите на ЕК е отчетен малък спад на произведеното мляко през 2016 год в ЕС. Произведено е 152 млн.т мляко, което е с 0.3 млн по-малко от 2015 год. Имаме спад в производството на големите играчи на пазара – Германия-0.8%, Франция-2.8% и Великобритания-4.5%. Намаление има в Австрия, Литва, Португалия, Хърватия, Словакия и Швеция.
Има обаче и страни, които са увеличили производството си – Холандия 7.2%,Полша 2.3%, Италия 2.2% и Ирландия 4.1%.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here