Rosedale Genetics е малка семейна ферма  с 60 крави хплщайн в Уисконсин, САЩ.
Преди няколко дни на тяхната Фейсбук страница се появиха резултатите от млечните тестове за първата половина на февруари. Това стана повода да напиша този материл, представяйки ви тази изключително успешна ферма.
Средна млечност на фермата за 2016 година е 10 800 кг (11 500 кг възрастен еквивалент). Обърнете внимание на високия процент млечна мазнина (Fat) и протеин (Prot). Към протеина трябва да добавите 0.19%, тъй като в САЩ се измерва чистия (нетен) протеин, а в България – общия протеин.
Още по- впечатляващи са резултатите за соматиката (Cell), които са дадени в хиляди соматични клетки на милилитър – средно 71 хиляди за отчетения период
Собственици на фермата са Марк и Ники Рюет, които се справят сами с цялата ферма. Освен това Марк е международен съдия на холщайн изложби в Америка и Европа и работи като консултант на свободна практика към фирма за производство на семена за фуражни култури.
Селекцията се фокусира върху червено-шарен холщайн и ностели на червения ген.
От 60-те крави и 75 женски телета и юници, които се отглеждат във фермата, 31 са червено-шарени, а 55 са носители на червения ген. Наред с високите компоненти на млякото приоритет е и типът на животнити. 20 от кравите са екстериорна оценка EX (отлична – над 90 пункта), като една крава е ЕХ-95, 2 са ЕХ-94, 2 са ЕХ-93. 26 крави са с оценка VG (много добра – над 80 пункта). Крави от тази ферма са печелели многократно 1-во място на световното изложение на млекодайни крави (World Dairy Expo) в Мадисон, Уисконсин. Повечето крави във фермата са от фамилиите на Blackrose и Redrose, като са представени Paradise и Ideal. Фермата произвежда и търгува с ембриони, като голяма част от тях се използват за бикопроизводство.
Телетата се хранят със стартерен млекозаместител (4.0% мазнина, 3.75% протеин) и стартерни гранули с 22% протеин. Млечният период продължава до 50 дни, а стартерните гранули се дават до 90 дни. Подрастващите женски телета се хранят със сено плюс концентрат с 26% съдържание на суров протеин.
Фермата разполага с 18 хектара собствена земя и арендува още 48 хектара.
Кравите се отглеждат вързано в обор с 58 места. Основните фуражи в дажбата са царевичен силаж, люцернов сенаж и сено. Съдържанието на суров протеин в сухото вещество е 16-18% в зависимост от фазата на лактацията.
Мисля, че коментарът е излишен. Въпросът е: защо в България няма такива ферми?
Тодор Арбов, Канада

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here