Канада – търговия, митове, политика, фермери – да слезем на земята

2

Само преди няколко дни имаше изказвания от политически лидери на голяма партия, че след падането на митата за Канадските стоки за ЕС, едва ли не канадската селскостопанска продукция ще разори нашите фермери.
То по-лошо от това едва ли може да стане, при ниските цени на млякото за дълъг период от време и твърдо ниски цени за говеждото месо. Така че, по-добре е политиците да предлагат на фермерите алтернативни действия за излизане от ситуацията, а не да си играят със ситацията.
Ама тя ситуацията е ясна – едва ли този договор ще се отрази с нещо на нашето животновъдство. Предлагаме ви да научите истината подкрепена със статистически данни по отношение търговията ни с Канада. Един прекрасен анализ на екипа на Интели Агро и автора Стилиян Гребеничарски. Получихме и материал от Канада с които ще ви запознаем утре.
Политиците да помнят, че не трябва да си играят с търпението на фермерите, те също могат да четат, да правят анализи и да действат, защото те сами си управляват стопанствата и щом са оцелели в това трудно време, трудно могат да бъдат излъгани и подведени.
Говедовъд.ею

В средата на февруари Европейският парламент ратифицира икономическото и търговско споразумение между Европейския съюз и Канада – CETA (The Comprehensive Economic and Trade Agreement). Това означава, че части от него могат влязат в сила още през март или април. CETA, както и Трансатлантическото и Транстихоокеанското споразумение предизвикаха ожесточени спорове не само в Европа, но и зад океана. За съжаление, политическото говорене надделя и спекулациите доминираха над дебата по същество. България, където липсата на достатъчно информация и популистката говорилня единствено насаждат страхове, уви не направи изключение.
Преди да се спрем на основните аспекти от споразумението, бихме искали да уточним принципните си възгледи относно свободната търговия:
1. Тя е полезна на първо място за потребителите. Липсата на бариери пред конкуренцията гарантира максимален избор и по-високо качество на по-ниска цена.
2. От полза е и за производителите. Именно конкуренцията, макар да носи рискове в краткосрочен план, е най-силният движещ фактор за устойчивото им развитие.

CETA и селското стопанство накратко
Канада ще елиминира напълно 91% от съществуващите вносни мита за селскостопанска продукция и храни от ЕС още с влизането в сила на споразумението. Още около 2% от ставките пък ще бъдат поетапно занулени в период до 7 години. Тези категории оформят 95% от стойността на износа на ЕС към Канада. За останалите, определени като чувствителни, ще бъдат въведени ограничени безмитни квоти (например млечни продукти) или ще останат напълно извън обхвата на споразумението (пилешко и пуешко месо, яйца и други).
От своя страна Европейският съюз ще отмени около 92% от вносните тарифи за Канада с влизането в сила на споразумението и още 2% в преходния период от 7 години. Това обхваща 97% от текущата стойност на вноса от Канада. За останалите по сходен начин ще действа квотна система (говеждо и свинско месо, сладка царевица), ще отпадне митническата ставка, но ще продължи да действа система на входни цени или ще останат напълно извън споразумението (пилешко и пуешко месо, яйца).
Благодарение на CETA, 143 географски наименования на храни и напитки, защитени в ЕС, ще получат същия статут и в Канада. Това дава възможност на малки и средни предприятия да наложат премиум продукти сред потребители с високи доходи. Дали от това ще успеят да се възползват българските производители зависи изцяло от тях.

CETA и България
Търговията със селскостопанска продукция и храни на България с Канада е сравнително балансирана и не впечатлява с мащаба си. Износът на страната ни през изминалата година е за около 22 млн. лева или едва 0,3% от общия в сектора. Вносът е на стойност 27 млн. лв. – 0,5% от всички вносни селскостопански продукти и храни.
Източник: НСИ

Повече от една четвърт от износа – 6 млн. лв., се дължи на слънчоглед (преобладаващата част белен или небелен шарен слънчоглед). Около 4,5 млн. лева пък е износът на временно консервирани череши (пулп).
На трето място са сирената (най-вече овче и биволско) – с износ за 2,3-2,5 млн. лв. годишно. Именно това е една от нишите, където родните производители могат да се възползват от CETA. Безмитната квота за износа на сирена от ЕС за Канада ще расте плавно в следващите 7 години, за да достигне 16 000 тона. Макар това количество да не е внушително, в него спокойно може да намери своето място качественото българско производство, за което има пазар най-малкото сред голямата българска диаспора. Частичното отваряне на канадския пазар за млечни продукти ще има и косвен ефект като допринесе за „отпушването“ на пазара в ЕС.
Канада е и сред важните пазари за един от най-бързоразвиващите се селскостопански отрасли у нас – етеричните масла. През 2016 г. е изнесена продукция за над 1 млн. лв. В отделни години се осъществява и по-съществен експорт на тютюни.
Важно място в преговорите имаше търговията с храни. Със споразумението отпадат почти всички мита за износа на храни, вино и спиртни напитки в Канада. Изключения правят отделни храни и напитки, в които се влагат суровини, определени като чувствителни, например някои меса и мляко. В допълнение, за бранша ще бъдат премахнати някои нетарифни бариери, което ще улесни и направи по-евтин достъпа до канадския пазар. Имайки предвид важното място на ХВП в българската икономика, това определено е добра новина. България изнася плодови и зеленчукови храни за Канада на стойност около 2 млн. лв. Внимание заслужава и отварянето на пазара за вино. През 2016 г. страната ни е изнесла малко над 35 т., но през годините на канадския щанд са се пласирали по над 1000 т. български вина.
Вносът от Канада е далеч по-концентриран. Близо 70% през 2016 г. се дължи на скаридите – над 18 млн. лв. Другият традиционен компонент е лещата – с между 3 и 5 млн. лв. внос годишно.

Митовете за CETA
Ще ни залеят с канадско месо
Вносът на канадско месо (всички видове) в България за последните 7 години е точно нула (0) лева. Максималната безмитна квота за внос на канадско свинско месо (ще бъде достигната през 2022 или 2023 г.) за целия ЕС е 75 хил. т. – едва 0,4% от общата консумация в общността. Само България годишно внася над 100 хил. т. свинско месо. Безмитната квота за говеждо месо ще достигне (отново на шестата година) 46 хил. т. или само 0,6% от цялата консумация в ЕС. Както стана въпрос вече, пилешкото и пуешкото меса са напълно изключени от споразумението и при тях ще действа досегашния режим.

Ще ни залеят с канадско зърно
Съмнително е дали подобно твърдение изобщо има нужда от коментар, но все пак безмитната квота за канадска пшеница през първите седем години ще е 100 хил .т. за целия ЕС. Очакванията са само България да изнесе около 4 млн. т. през пазарната 2016/17 г.

Ще ни залеят с опасни храни и ГМО
Няма да се спираме на заплахата от ГМО по принцип, тъй като тя не е предмет на настоящия анализ. CETA не отменя съществуващите санитарни и фитосанитарни регулации на двете страни. Както и досега, изнасяната продукция ще трябва да е в съответствие с изискванията на приемащата страна. Всички съществуващи досега споразумения в областта, договорени в рамките на Световната търговска организация, са интегрирани в CETA. Споразумението обаче ще позволи далеч по-бързи и евтини процедури по разрешение за достъп на двата пазара. Санитарната и фитосанитарната оценка ще бъде унифицирана за ЕС, а не специфична за всяка страна. Европейски регулатори ще могат да извършват различните прегледи за съответствие на суровините и храните с канадските изисквания и обратното.

Ще ни залеят с американска продукция, маскирана като канадска
В огромната си част правилата за произход на продукцията в CETA са пренесени от сега съществуващите такива в ЕС. Дори това все още да не разсейва съмненията, то е редно отново да си припомним колко нищожни са безмитните квоти в определяните като най-чувствителни направления.
Имайки предвид изключително малкия мащаб на търговията между България и Канада, ефектите от CETA ще бъдат ограничени. Споразумението обаче може да отвори врати за производителите в отделни ниши и направления, които да се възползват от платежоспособното търсене в северноамериканската страна. Във време, когато протекционизмът отново излиза на мода в политическия речник, CETA е важна символична стъпка към все по-свободна глобална търговия. А тя от своя страна е гарант за доволни потребители и мотивирани фермери.

Стилиян Гребеничарски

Говедовъд.ею

2 КОМЕНТАРИ

  1. Статията на Стилиян Гребеничарски за СЕТА и България е изключетулно компетентна и информативна. Тя разсейва страховете насаждани от неграмотни или черногледи политици за заплахите за българското земеделие от този договор между ЕС и Канада. Браво на автара и на говедовъд.ею. Дано да ими повече такива материали.
    Трифон Дарджонов
    21.02.2017 г

    .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here