Наредба 3 – енергия на вятъра и чесане на езици

1

Вече пет месеца Наредба 3 е най-дискутирания документ в нашето ежедневие. То не бяха съвети, срещи, протести, многословие, сълзи и какво ли не още. Болшинството се опитваха да представят колко трудно е да се произведе продукция от 2000 кг мляко от крава, 70 кг от овца и 400 кг от биволица.
Единствено НСГБ държеше този лимит за крави под селекция да бъде над 5000 кг.
Всъщност въпросът не е толкова до продукцията, а по-скоро, че има една категория производители, които са освободени от всякаква продукция, други наистина не могат да достигнат исканите цифри – причините за това са две:
– ниска продуктивност на животните и лошо хранене,
– втората е малко или много участие в „сивата Икономика”,
Ясно е обаче, че има неравнопоставеност в цялата история. Щом самото име на схемата е „обвързано подпомагане”, то би трябвало всеки да докаже какво произвежда. Ама едните били породи изчезващи и под защита на Европа. Нека да са под защита, те си получават съответните суми от Европа. Като цяло, става дума за няколко стотин лева на животно, които изпокараха браншовите организации и самите фермери помежду им. Правителството, без значение дали сегашното или миналото, както винаги си изигра перфектно картите и каквото беше решило си го направи. Така е, когато в каруцата се впрегнат орел, рак и щука и още няколко животни.

Oрел, рак и щука и още кой знае какви животни…..

Ясно е, че тези въпроси трябва да се решат веднъж за винаги, защото само след няколко месеца, като стартира някаква нова схема или помощи, историиката ще се повтори по същия сценарий. В резултат отново, субсидиите няма да отидат на точното място.

В тази връзка НСГБ ще поиска от МЗХ точен анализ по следните въпроси.
Автохтонни породи – брой породи, развъждани животни по породи, процент от всички развъждани животни в страната, животни под селекционен контрол /тук въпроса също е спорен, трябва ли тези животни въобще да се контролират. Нали парите се дават именно за това да се развъждат при суровите естествени условия, при които са се развъждали в миналото/, оказват ли влияние на икономиката на страната и трябва ли да се стимулират за това, получавани субсидии на глава животно.
– И накрая точно и ясно да се обясни, защо се запазват тези породи, с какво ще помогнат на съвременното животновъдство, а не само да се парадира ние запазваме гените, какво ни топлят гените, като нямаме мляко и месо. Нещо повече, имаме информация, че предстой „откриването” на нови такива породи развъждани в България.
Интересен е въпроса откъде дойдоха след толкова години. Имайки се в предвид, че след 1956 год масово в страната, до 1978 год се работеше само с руските тънкорунни и полутънкорунни породи овце.
Да се изготви план за работата в перспектива с тези породи. Все пак трябва яснота по тези въпроси, не може да се работи насляпо, превърнахме се страна на аборигенните породи – значи и хора.
Всъщност май само Хърватска има по-голям брой такива породи, но там не са действали законите на ТКЗС и АПК .

Комерсиални породи под селекционен контрол – по същата схема да се даде броят на породите и броя на отглежданите животни, резултати от селекцията, икономически анализ /все пак от 2004 год., тогава за първи път се приложи тази схема, досега няма такъв анализ за това, а се дават пари за дейността/, продуктивност по породи и ръст през последните десет години, влияние върху икономиката на страната.

Животни които не са под селекционен контрол – подобни анализи.

Дойде времето когато всички трябва да се научим най-напред да четем анализите, които се правят по въпросите на животновъдството. Защото там ще намерим нашето място, ще си направим изводи какво е настоящето и какво ни чака. Нещо което не правим, а най-напред гледаме да участваме в субсидиите /в което няма лошо/, а обръщаме по-малко внимание на идващото. Например в много държави в ЕС в момента се организират семинари, какво трябва да се прави при нова криза в сектора. За увеличаване на продуктивността и ефективността няма да говорим. Ние си губим енергията по Наредба 3, която никога няма да удовлетвори исканията на всички фермери.
В заключение твърдо може да се каже, че бойкота на Наредбата е, че всички искаме да не изпълняваме правилата на „играта”, да си правим каквото си искаме и да не се отчитаме на никои.
Това обаче е равно на анархия и няма да бъде допуснато от управляващите.
Поместваме и предложенията на браншовиците за да се види, кой какво иска и да се потвърди гореказаното по горе.

Свали прикачения файл от тук – СПРАВКА-за отразяване на становищата, получени при общественото обсъждане на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 3

Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. Дали членовете на обединените животновъди знаят какво са написали вождовете им?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here