ГОВЕДОВЪДНИ НОВИНИ – УИКЕНД 8

0
Говедовъден Уикенд - 8
България: Наредба 3 изкара от търпение е и козевъдите. Публикувана позицията на Асоциацията за развъждане на млечните породи кози, където твърдо се казва, че козевъдите ще отстояват твърдо своите искания и дори може да сезират ЕК.
Холандия: Vinkenhof Danielle 95 MRY/ Vinkenhofх х River Rival / е кравата на 2016г на Холандия. Това е втори успех за Даниеле. През 2015 год. е втора в класацията на списанието Dairy. Тя съчетава отличен екстериор, отлична експлоатационна характеристика и разбира се висока млечност. Произвела е досега 40 000 кг мляко с 5.2%м.в и 4.1% протейн. През първите сто дни на лактацията си, обикновено тя произвежда 40 кг мляко на ден. След няколко месеца нейния син Vinkenhof River Rival ще бъде на разположение на фермерите.
Холандия: през 2016 год. производството на краве мляко в Холандия е увеличено със 7.5%. В абсолютно изражение увеличението на произведеното мляко в Холандия е с 993 милиона килограма повече, / това количество отговаря на едногодишното производство на мляко в България – предадено на предприятията и това продадено или консумирано във фермите/. На второ място по този показател е Италия с увеличение от 316 милиона килограма и на трето Ирландия с увеличение от 286 милиона кг.
Fleckie
Холандия: 13 годишната крава Fleckie 7 е първата чистопородна крава от породата Симентал в Холандия, която е дала вече над 100 000 килограма мляко. Както знаем най-престижната награда в Европа за фермера е негова крава да даде над 100 000 кг мляко, след което тя се записва в специална книга. От няколко години е отворена и нова книга за крави дали над 150 000 кг мляко. Кравата е закупена от Германия и за 3354 производствени дни е дала 100 779 кг мляко с 4,65% мазнини и 3,63% протеин. Fleckvie 7 е зашеметяващ 100% чист Симентал крава и тя е вече почти на 13 години. Снимката е направена през 2016 г година и кравата не е в най-доброто си състояние, защото току-що е родила близнаци при десетото си отелване.
Габон: Почти половината от всички слонове от Централна Африка са постоянно на територията на Габон. като най-високата плътност на престоя си от началото на века е била регистрирана на територията на Националния парк.
Екип от учени е решил да определи броя на животните, които  в момента се намират в Габон. Цифрите са повече от разочароващи. В зависимост от използвания метод (като се вземе предвид факторът на валежите и без него), са получени данните, че през 2004 г. в парка са живяли от 32 851 до 35 404 животни, през 2014 год. техният брой вече е 6 542 – 7 970 слонове. Данните показват спад в популацията с 78-82% и това е само за 10 години. Причината за това, учените наричат ​​бракониерство, липсата на правна рамка в страната за защитата на животните, както и бедността на населението и високия процент на престъпността – в случая бракониерството.
Франция: Основана през миналата година френската инициатива „Wer ist hier der Chef“/ “Кой е шефа”/ се радва на голям успех с 5 милиона продадени пакети. Става дума за продажба на  млякото за пиене за 99 цента – 1 литър с ниско съдържание на мазнини. Пакетите са продавани в супермаркетите, като земеделските производители получават 39 цента за литър мляко и държат кравите най-малко 6 месеца на пасища и храната им е без ГМО. Инициативата е подкрепена от веригите Colruyt, Intermarché, Auchan, Кора и Carrefour. Чрез успехите инициаторите планират разширяване на концепцията. 
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here