За 106 000 фалирали ферми и загубата от 500 млн. евро от мита и такси

4

“За 7 години управление  са унищожени 106 хиляди млечни ферми и  спестените 500 млн. евро годишно от мита и такси ще отидат също в полза на капитала и ще ощетят националните бюджети”.

Момчил Неков

Това заяви по телевизия „България он ер“ в едно свое интервю евродепутата Момчил Неков.

Дали заслужава този човек да е евродепутат това е друг въпрос. Но поне като такъв в момента би трябвало преди да се изявява в медиите поне малко да се подготвя.
Това че сме селяни и фермери не означава, че пасем трева и духаме супата. Политика, политика, но нека депутатите да си я правят на друг гръб, а не на нашия.
Ние този човек сме го изпратили там за да ни защитава интересите и освен това да ни говори само истината. Това момченце обаче си говори така, сякаш е на седянка на мегдана. Малко уважение към мислещите, знаещите и можещите фермери.
Другаря Неков е гласувал против СЕТА . Няма лошо, ако преди това се беше разбрал с хората които са го избрали и след това да предприеме тази стъпка. Дали въобще е говорил с някой по този въпрос – само Господ знае. Но все пак, ако си беше направил труда да прочете какво пишат анализаторите можи би щеше де е по-добре. Понеже той не ги казва тези неща ще ви ги припомним:
В Канада в момента продукцията от животни е обвързана с квоти, които запазват нивото си както досега, което означава, че няма да има растеж на продукцията. Фермерите там получават около 0.50 цента за литър предадено мляко, което е значително повече отколкото се купува млякото в България. Вноса на сирене от Канада след седем години ще достигне 16 000 т на ден, което ще бъде много по-скъпо от българското, а като количество сама България може да го произведе за два месеца.
Нашето говеждото месо е с едни от най-ниските цени в Европа, така че цената на качественото канадско месо от месодайни породи е с много по-висока цена. Освен това през 2023 год. вноса ще достигне 46 хил.т , което е само 0.4% от консумацията в общността.
За сравнение само може да се каже, че България внася годишно 100 000 т свинско месо , вноса от Канада след седем години ще достигне 75 хил.т. Заплахата за България също е „много голяма” както прозира от статията.
Вносът ни от Канада на селскостопански продукти през последната година е само за 27 млн.лв или само 0.5% от целия селскостопански внос на страната. И то какво сме внесли – 70% от вноса са скариди и 15% леща. Останалите 15% са за всичко останало. Колкото до ГМО трябва на етикета да пише какъв е процента. Над нормата – 0.9% да не се допуска до пазара. Това ще го решат парламентаристите много лесно с едно вдигане на ръката, ако толкова много мислят за здравето на народа си. Колкото до тези 500 000 евро мита също може да се спори.
Вторият голям въпрос който засяга евродепутата, това е състоянието на животновъдството. Пак има някаква неинформираност. Как така фалираха за седем години 106 000ферми.
По правилник стопанство което отглежда животни за собствена консумация не е ферма. Дори и да е така през това време управляваща е била също и неговата партия. Тя няма ли вина за това. Нали има представители в КЗ към НС, какво са правили те – гледали са как фалират фермите. Все пак трябва да кажем на г-н Неков, че вече говорим за животновъдството, като бизнес, времето на вола Сивушко и кравата Пенка остана в произведенията на Йовков и Елин Пелин. Създадоха се много добри и високопродуктивни ферми, други се разшириха, малко или много в определени стада се повишява и средната продуктивност. На животновъдството трябва да му се помага много и то защото нашият старт е почти сто години след като са стартирали европейските фермери. Трудно се догонва нещо градено за един век. Така че, фермерите биха имали по-голяма полза, а не да се губи енергия за политически въпроси, и за нещо което би им помогнало.
Господина като участваш в работната група за Беларус би бил много по-полезен на нашите фермери, ако беше проучил опита на тази страна по отношение на краварството и го пренесе в България, защото Беларус вече се нарежда на шесто място по производство на мляко в Европа. И накрая – все пак нека да получаваме точно информация от нашите евровепутати, не пропита с критика и омраза към дадена партия, без да се взимат предвид собствените грешки. Това няма да помогне за спечелване на избори.
Фермерите искат точни и ясни правила и помощ за оцеляването им в тези тежки години за животновъдството не само в България, но и в ЕС.

За Говедовъд.ею

– Михаил Михайлов НСГБ

4 КОМЕНТАРИ

  1. Напълно съм съгласен с критиката към евродепутата Момчил Неков направена от колегата Михайл Михайлов в материала “За 106-хиляди унищожени фурмери… и” и съвета му, че преди да се захване да “помага” на фермерите е трябвало да се запознае по-добре с параметрите и същността на СЕТА, па тогава да отрича и плаши “простите селяни”. Аз само ще добавя, че с политическо говорене, само по опорните точки на другарката Нинова, без анализ и разясняване на СЕТА по същество, работа за селото не се върши. Нека не забравя, че ние четем и други материали освен пропагандните.
    Трифон Дарджонов

  2. Напълно съм съгласен с критиката към евродепутата Момчил Неков направена от колегата Михайл Михайлов в материала “За 106-хиляди унищожени фурмери… и” и съвета му, че преди да се захване да “помага” на фермерите е трябвало да се запознае по-добре с параметрите и същността на СЕТА, па тогава да отрича и плаши “простите селяни”. Аз само ще добавя, че с политическо говорене, само по опорните точки на другарката Нинова, без анализ и разясняване на СЕТА по същество, работа за селото не се върши. Нека не забравя, че ние четем и други материали освен пропагандните.
    Трифон Дарджонов Това е първият ми коментор по стотията на Неков!

  3. Малко след заглавието евродпутатът уточнява за какви фермери става дума. „За 7 години управление са унищожени 106 хиляди млечни ферми. Ако искаме да имаме самочувствие, трябва да имаме производство, и то защитено. СЕТА създава конкуренция, основана на див корпоративен капитализъм“. Това навежда на размисъл. Ако приемем среден брой говеда в една ферма 5 броя, то за седем години говедата са намалели с 530 000 броя. Боже господи, от къде сме ги взели 1 милион говеда в България (като стартова позиция), та да останат наличните в момента говеда? Може би са унищожени само фермерите (така е написано в заглавието). А кравите са отишли при другите, все още живи фермери? Нещо не ми се вързва. Или аз съм говедо, та не мога да разбера истината, или евродепутатът е говедо и си приказва през къра. Ако това му твърдение не е вярно, защо трябва да вявам и на другите му разсъждения?

  4. И КОЙ НИ НАРИ4А СЕЛЯНИ , ЕВРОДЕПУТАТА ЛИ, КОЙ ЗНАЕ БАЩА МУ И МАЙКА МУ ОТ КОЕ ПОМАШКО СЕЛО СА ,ТЕЗИ ХОРА СА ЗАБРАВИХА ОТ КЪДЕ ПРОИЗЛЕЗАХА 4Е СОФИЯ ЕДНО ВРЕМЕ Я ГЛЕДАХА НА КАРТИ4КА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here