Евродепутатът е категоричен, че канадските храни с ГМО крият рискове за здравето

„Аз гласувах против СЕТА, защото не смятам, че тя е в интерес на България“. Това заяви Момчил Неков в пленарна зала след ратифицирането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА).
Години наред земеделието в страната се свива. С падането на вносните мита за Канада, българското производство най-вероятно само ще получи допълнителна конкуренция, дори за родния и европейския пазар. Сериозна част от продуктите с преходни квоти, например за телешко и свинско месо, са заплаха за тези сектори в България.
„Не на последно място, Канада е пети производител на ГМО храни в света. Европейската Комисия твърди, че канадските храни ще трябва да спазват европейското законодателство. Но това означава да се обозначават храните. Това не означава, че тези храни няма да бъдат разпространявани. Те ще бъдат разпространявани неограничено. И тези храни ще се купуват от най-бедните слоеве в Европа, включително от българи и български пенсионери“, обясни вота си евродепутатът Момчил Неков.
Идването на СЕТА е предхождано от лошото управление на ГЕРБ, сподели по телевизия „България он ер“ евродепутата.
И само  „За 7 години управление  са унищожени 106 хиляди млечни ферми. Ако искаме да имаме самочувствие, трябва да имаме производство, и то защитено. СЕТА създава конкуренция, основана на див корпоративен капитализъм“.
Неков обясни, че българските и европейските земеделски производители имат нужда от защита, а не от нова конкуренция. И даде пример с малко млекопреработвателно предприятие, което едва стига до софийския пазар, камо ли до канадския.
Коментирайки факта, че Канада е петият най-голям производител на ГМО, Неков каза: „Европейските стандарти за ГМО се спазват. Но те задължават производителя да изпише в етикета, ако има над 0,9% съдържание на ГМО в продукта. Те не забраняват разпространението“. Така европейските граждани с по-ниски доходи ще бъдат изкушени да купуват евтини храни с ГМО и да излагат на риск здравето си.
СЕТА ще задълбочи разрива в заплатите на квалифицираните и неквалифицираните работници. Ще задълбочи разликата между бедни и богати, между селото и града. Печалбите от CETA ще отидат в голяма степен при собствениците на капитала, а не при работниците. Спестените 500 млн. евро годишно от мита и такси ще отидат също в полза на капитала и ще ощетят националните бюджети.
„Либерализирайки пазара създаваме условия за див капитализъм“, каза още Момчил Неков.
След гласуването евродепутатът, член на Комисия по земеделие и развитие на селските райони, заяви, че анализи и изследвания показват, че се очаква задълбочаване на разликата във възнаграждението между квалифицираните и неквалифицираните работници, което пък ще доведе до социални напрежения.По материали на:pogled.info

Говедовъд.бг

Момчил Неков е магистър по „Политически мениджмънт” в Софийски университет „Св. Климент Охридски” и магистър по „Международни икономически отношения” в Университета по национално и световно стопанство.
Роден е на 13 май 1986 година в гр. Силистра .
От февруари 2010 г. до избирането му за член на Европейския парламент, Неков работи като инспектор и старши инспектор в Дирекция „Правни производства и надзор” в Комисия за защита на личните данни на Република България.
На 25 май е избран за член на Европейския парламент от листата на БСП.
В Европейския парламент Момчил Неков работи в комисиите по Култура и образование и по Земеделие и развитие на селските региони. Той е член на делегациите на Европейския парламент за връзки с Китай и за връзки с Беларус. Неков е член на интерпарламентарните работни групи за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта и за Климатичните промени, биоразнообразието и устойчивото развитие.
Сред приоритетите в работата му като евродепутат са предизвикателствата, свързани с намаляването на безработицата в Съюза.
Друг приоритет е развитието на биоземеделието и системите за напояване в България, отстояване на интересите на българските земеделски производители в Европейския парламент.
Негова цел е и  популяризирането на европейските програми за културен и образователен обмен в България и предоставянето на информация на общините за финансиране на местни културни проекти чрез европейскте средства.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here