Индия – скритата „лимонка” на млечния пазар

0

Ръстът на населението и доходите в Индия, както и смяната на вкусовите предпочитания, води до бързо нарастване на търсенето на млечни продукти. В следващите 5 години до 2022 се очаква търсенето да нарастне с около 36% или с 5.5% годишно. За такова увеличение е необходимо и нарастването на фуражната база до 1 764 милиона тона. Това е с 46% повече от сегашното производство от 900 милиона тона.
В периода 2005-2015 производството на мляко в Индия се е увеличило с 59% до 146 милиона тона годишно /почти колкото производството на ЕС/. Индия – произвежда мляко колкото Европейския съюз.

Индия е глобален лидер по производството на мляко с 17% дял от световното производство, но скоро може да загуби водещата си позиция и да стане вносител на мляко и млечни продукти, защото има голям проблем – недостиг на фуражна база.
Само 4% от обработваемата земя в Индия се използва за производството на фуражи. Като се има в предвид очакваното нарастване на търсенето, тези площи трябва да бъдат поне два пъти повече, но вероятността това да се случи е минимална.
Разходите за храна са 60-70% от всички разходи в млечните ферми. Най много от недостига на фуражи ще пострадат малките ферми, които произвеждат 70% от млякото в Индия. Млечната продуктивност на кравите в Индия е ниска, само 987 кг за лактация, докато този показател средно за света е 2038 кг за лактация.
Правителството на Индия планира да отдели $1.2 милиарда за подпомагане на млечната промишленост. Все още няма информация как ще бъдат разпределени тези средства.
Тодор Арбов-Канада

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here