Като 51 – шампионка на България за 2016 г

На 10.03.2017г във фермата на фамилия Узунови – с.Трапоколово обл.Сливен Националния съюз на говедовъдите в България организира тържествено награждаването на кравата рекордистка на България за всички времена.

На поканата се отзоваха директора на ИАСРЖ г-н Георги Йорданов, директора на ОДЗ гр.Сливен г-н Тодор Братанов, директора на ДФЗ гр.Сливен – Живка Костова, директора на ОДБХ д-р Пламен Пенчев, директора на ЗИ гр.Стара Загора доц. д-р Теодора Ангелова и Емил Митев – Професионален център към Тракийски университет, проф.Живко Кръстанов, доц Крачунов – Бонмикс, директора на НСГБ и др.
Самото тържество се състоя на площадката пред дойлната зала. Кравата Като 51- шампионката, съвсем спокойно се разхождаше между гостите и чакаше да получи отличията.

Изпълнителният директор на НСГБ – Михаил Михайлов първи поздрави собствениците и поднесе поздравителни адреси на фамилията. След това г-н Митев подари прекрасна картина с елитни крави. Поздравителен плакет бе даден и от г-н Братанов. Накрая от фирма „Бонмикс” кравата получи 1 тон „Сънпро” и три кофи витамини. Останалите гости също поздравиха собствениците и им пожелаха повече мляко.

Кравата шампионка е родена на 01.07.2012 год. и е от породата Холщайн. На втора лактация за 305 дни тя е дала    16 022 кг мляко с 4.1% м.в. и 3.3% протеин. С това си постижение тя заема първо място в класацията на България за всички времена. Всъщност такава за момента няма, така че днес се постави началото. Би било прекрасно и ние да имаме такава класация, както за крави рекордистки от всички развъждани породи в страната така и за най-високопродуктивните ферми. Един въпрос, който трябва да го решат заедно Съвета по генетични ресурси, Развъдните организации и ИАСРЖ. Без точна информация не могат да се правят никакви анализи, няма конкуренция, незнаем и къде е нашето място по тези показатели.

Няма да забравим и хората зад „паравана”, които с невидим труд контролират продуктивността на животните, водят родословната книга, изготвят случни планове и анализи. Става дума за селекционерите на фермата – Павел Ангелов и Радка Димитрова.

Фермата на Узунови е едно малко „бижу” в разклатеното ни говедовъдство. Нова ферма, съоръжена с всички екстри за модерното говедовъдство – санитарна врата, сателитно наблюдение на животните, осигурена площ не по 10 кв.м, а по 18 кв.м, прясна вода колкото искаш, чист въздух и качествен фураж. Какво остава друго – само да се произведе повече мляко.
Сто и тридесет животни под един покрив дават по 11 325 кг мляко годишно. С това си постижение фермата се нарежда над средното за всички страни с изключение на Дания и САЩ. В това няма нищо случайно. Бащата е организатора на процесите във фирмата, с дългогодишен опит и най-важното с виждане в бъдещето. Синът д-р Тодор Узунов е по цял ден при кравите. Няма тайни за него във ветеринарията и отглеждането на животните. Опит добит отчасти и в САЩ. Вторият син Николай Узунов отговаря за мандрата и икономиката на фирмата.
Да са честити поредните отличия за фамилия Узунови, а те вече мислят за следващата класация, защото имат крава в момента която е стигнала до 90 кг мляко за деня.
Говедовъд

12 КОМЕНТАРИ

  1. има такива крави с висок добив на мляко но те за две лактаций падат от родилна треска или млечна и ако някоя стане от треската губи добива си на пплвина неса за предпочитане най хубава порода е наща българско шарено издражливи на всичко ех дават по малко мляко но имат минимални здравословни проблеми.

  2. Тези от комисията на всяко доене ли са присъствали? От къде знаят, че не са им пробутали фалшиви резултати?

  3. Atanas Atanasov
    Atanas Atanasov не ми хвалете такава крава ,аман от големи и едри неща ,абе хора защо 100% от хората харесват горските ягоди,а едва ли и 30% си купуват от супер едрите в големите вериги магазини…..

  4. И нигога не може да се задържи този генофонд устойчив и трябва да се подобрява в поколенията с Айршир. Иначе вимето им става на нищо в поколенията

  5. И това е постигнато против казаното в трудовете на проф. Трифон Даржонов, по отношение : брой животни в помещение , надморска височина, географска ширина. Шапки долу ! БРАВО !!!

  6. Мисля, че е дошло време да помислят за ембриотрансфери в тази ферма 🙂

  7. Отвратителен “рекорд”. Рекорд на алчността, експлоатацията и падението на човека.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here