Малко познатите, но така нужни ПРОБИОТИЦИ

0

През 2016 година в Канада се появи нов млечен продукт, който погрешно е наречен КЕФИР, вероятно за да звучи по екзотично с маркетингова цел.

Продуктът, който представлява течен йогурт, е предназначен за деца и е овкусен с плодови аромати – малина , ягода, праскова. Има го в разфасофки от 1 литър за домашна употреба и от 200 мл за носене в училище. В 200 мл се съдържат повече от 2 милиарда полезни микроорганизми от следните видове:

  • Streptococcus Thermophilus
  • Lactobacillus Delbrueckii Subsp. Bulgaricus
  • Lactobacullus Casei
  • Lactobacillus Acidophilus
  • Bifidobacterium Lactis
  • Latobacillus Rhamnosus
  • Lactobacillus Lactis Supsp. Cremoris
  • Lactobacillus Lactis Supsp. Lactis Biovar Diacetylactis
  • Leuconostocc Mesenteroides Ssp. Cremoris
  • Lactobacillus Delbrueckii Supsp. Lactis

 От етикета е видно, че канадците също разбират огромното значение на българското кисело мляко като пробиотик, след като са поставили на първо място двата микроорганизма, участващи в него.

 В България също е възможно производството на подобен продукт, ако има желание и достатъчно качествено мляко. Би било чудесно ако децата в детските градини и учениците поне до 8 клас го получават ежедневно безплатно за сметка на държавни субсидии. Парите за субсидии на полИтическите партии, които са повече от 130 милиона лева годишно, биха могли да свършат много по-добра работа за здравето на децата. За да разберете, защо мисля така, прочетете следващата статия за влиянието на пробиотиците върху чревната микрофлора при децата, и нейното значение за физическото и психическото им здраве.

Поздрави от Канада: Тодор Арбов

Малко теория като увод към статията

В един грам чревно съдържание при човека има не по-малко от 1 трилион микроорганизма. Основният брой от тях принадлежи на 30-40 вида, но общия брой на видовете достига до 1000. Човешкото тяло се състои от 30 трилиона клетки, а всеки ден организма ни отделя до 40 трилиона микроорганизми. Така че в преносен смисъл ние сме повече бактерии, отколкото хора.  Нарушената регулация на чревната микрофлора е важен фактор за възникването на възпалителни и автоимунни заболявания.  Чревната микрофлора пряко влияе на галвния мозък и поведението на човека чрез хормонални, имунологични и нервни механизми. Правилното хранене и пробиотиците имат най-голямо влияние върху развитието на полезната микрофлора и общото здраве на човека.

Д-р Наташа Campbell McBride е жена с революционна мисия – да помага на хората да лекуват умовете и телата си и да избегнат широк спектър от нарушения и заболявания чрез поддържане на здравето на червата. Съдбата й- да има дете с аутизъм, я мотивира да погледне отвъд пределите на конвенционалната медицина и да стане пионер в ново направление. Тя е най-известна с хранителния протокол GAPS (Gut and Psychology Syndrome; Gut and Physiology Syndrome), акроним и за двете: чревно-психологичен синдром и чревно-физиологичен синдром.

Campbell McBride завършва с отличие медицина в Русия през 1984 г. и след това специализира неврология. След като работи като невролог и неврохирург за общо осем години, тя създава семейство и се премества в Англия. През това време тя развива своите теории за връзката между някои неврологични заболявания и храненето и завършва втора специалност по хранене в Sheffield University, UK. През 2000 г. тя открива клиника по хранене в Кеймбридж, която е специализирана в хранителни подходи за лечение на когнитивни увреждания и други психични разстройства, както и храносмилателни и имунни заболявания, при деца и възрастни.

В книгата си от 2004 година , Gut and Psychology Syndrome: Natural Treatment of Autism, ADHD, Dyslexia, Dyspraxia, Depression and Schizophrenia (Чревно-психологичния синдром: Природно лечение на аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, дислексия, диспраксия, депресия и шизофрения), д-р CampbellMcBride очертава хранителния протокол GAPS. Книгата е преведена на 10 езика. През 2007 година излиза и следващата и книга – Put your Heart in Your Mouth! (Погрижете се за сърцето си с устата си!).  В нея тя  опровергава широко разпространени  мнения за това какво би трябвало да е правилното хранене за пациенти с високо кръвно налягане, аритмия, инсулт и други усложнения на атеросклерозата. Д-р CampbellMcBride участва също в обучението на здравни специалисти,  представя идеите си на конференции и семинари по целия свят, публикува статии за здравето в журнали, списания и бюлетини в много английско-говорящи страни.

Acres U.S.A. Много хора разчитат на хранителни добавки като първа линия на защита срещу здравословни проблеми. За разлика от тях, Вие подчертавате важността на поддържането на нормалната екология на чревната микрофлора на човека чрез храната. Защо това е началната Ви точка?

Dr. Campbell-McBride-Когато майката-природа е проектирала човешкото тяло, целта не е била да получаваме хранителните вещества от добавки. Всички хранителни вещества би трябвало да влязат в нашите тела “държейки се за за ръце” с други хранителни вещества. Само в тази форма те могат да бъдат използвани правилно от организма. Никое хапче не може да направи това, само храната може.

Acres, U.S.A. –Вие правите аналогия между човешкото тяло, нашате чревна микрофлора и растенията.

 Dr. Campbell-McBride-Кореновата система на растенията в почвата е приблизително със същия размер като този  над земята (Корените на растенията са почти еднакви по размер с надпочвената им част). Ако почвата около корените не е здравословна, тогава растениeтo няма да се развива. Когато погледнем към чревната стена на човешката храносмилателната система под електронен микроскоп, ние виждаме много сходна картина. Усвояващата повърхност на червата има издатини, приличащи на пръсти, наречени въси. Всяка въса има дълги, тънки, гъвкави косъмчета, наречени микровласинки. Това са корените на нашето здраве и те са разположени в тяхната собствена почва- нашата чревна микрофлора. Последни изследвания откриват, че около 90 процента от всички клетки и генетичен материал в човешкото тяло принадлежат на нашата чревна микрофлора. Ако тази “почва” е нездравословна, отровена от антибиотици или други химикали, тогава корените на вашето здраве са болни. В резултат на това тялото ви не може да бъде здраво.

 Dr. CampbellMcBride-Здравите черва са доминирани от полезните микроби. Те изпълняват жизненоважни функции за нас, достигащи далеч отвъд самите черва. Те контролират голяма група от опортюнистични и патогенни микроби, които са в състояние да причинят заболяване. Нашите полезни бактерии обаче са много уязвими към антибиотици; те биват унищожавани, което позволява на патогенnите бактерии да се размножават необезпокоявани и да причиняват неприятности. От един курс на антибиотик към следващия, ние имаме все по-малко и по-малко от полезната група и все повече и повече на патогенните. Тогава хората се разболяват.

Acres, U.S.A.-Начинът, по който ние днес ядем, няма нищо общо с начина, по който нашите предци са се хранeли. Как това, което ядем, засяга нашата общност от чревни микроорганизми?

Dr. Campbell-McBride-Няма нищо по-мощно като влияние върху здравето ни от храната, която ядем! Всяка хапка храна, която поглъщаме, променя всичко в организма, включително и състава на нашaта чревна микрофлора. В продължение на хилядолетия ролята на жените е била да се грижат за здравето на семейството. Как са го правели? Чрез храната. Жените са имали свещенни знания за това, какви храни са добри за какви здравословени проблеми и ситуации в живота, и това знание се е предавало от майка на дъщеря, от баба на внучка. Но, откакто човечеството създаде хранително-вкусовата промишленост, жените се отказаха от тяхната свещена сила да се грижат за здравето на семействата си. Разбира се, в дневния ред на хранително-вкусовата промишленост е печалбата, а не здравето на вашето семейство. Тази индустрия промени всички наши рецепти и създаде множество обработени субстанции, които са опаковани красиво и се наричат ​​”храна.” Резултатът е постоянен спад в здравето на населението. По-голямата част от преработените “храни” са преработени въглехидрати – неща, направени от брашно, захар, соя, растителни масла и химикали. Те са замърсители за тялото, с които то трябва да се справя. Те не ни хранят в каквато и да е степен, но патогените се хранят много добре с тях, променяйки баланса в чревната микрофлора и предразполагайки ни към болести.

Acres, U.S.A.-В кои части на червата живее нашата чревна микрофлора и какви са техните физиологични функции?

 Dr. Campbell-McBride-Микроорганизмите колонизират цялата храносмилателната система, от устните по целия път до края. Стомахът произвежда солна киселина, която го прави много враждебна среда за микробите. В резултат на това, здравият стомах има много ниска популация от микроби. Когато хората приемат твърде много лекарства като болкоуспокояващи, противовъзпалителни лекарства и антибиотици, способността на стомаха да произвежда киселина се уврежда и стените му прорастват с микроби. Това предизвиква гастрит, рефлукс, “киселини”, оригване и лошо храносмилане. Тогава хората започват да приемат антиациди, което уврежда производство на стомашна киселина още повече и прави цялата ситуация по-лошa. Движейки се надолу по храносмилателната система, дванадесетопръстника и останалата част на тънките черва имат доста богата популация от микроби, които трябва да бъдат доминирани от лактобацилите. Това е мястото, където наи-вече става усвояването на храната. След тънките черва, движението продължава в дебелите черва, където се намира по-голямата част от нашата чревна флора; това е нашият човешки еквивалент на търбуха на тревопасните животни. Кравата не смила тревата; бактериите в търбуха й я смилат за нея. Те раздробяват растенията, преобразувайки около 70 на сто от тях в много наситени късоверижни мастни киселини – така тревопасните  животни са всъщност на диета с много високо съдържание на мазнини! Същото нещо се случва в човешките дебели червата, ако има здрава чревна микрофлора. Микробите разграждат растителна маса до късоверижни мастни киселини, които ни поддържат между храненията и през нощта.

 Acres, U.S.A.-А къде се абсорбират протеините и аминокиселините?

 Dr. CampbellMcBride-Те се смилат в стомаха и се абсорбират от тънките черва. Всички протеини, които стомахът ни може да усвоява, са от животински произход: от месо, риба, яйца и млечни продукти. Растителните протеини са несмилаеми за човешкия стомах и като цяло не се абсорбират. Вегетарианците трябва да са наясно с това.

 Acres, U.S.A.-Как нарушенията в нашата чревна микрофлора предизвикат хранителни алергии и недохранване?

Dr. Campbell-McBride-Абсорбиращата повърхност на тънките черва е облицована с чудесни клетки, наречени ентероцити, които живеят само няколко дни. Те се раждат в долната част на въсите и се придвижват нагоре по тях, смилайки и усвоявайки храната, и остарявайки по протежение на пътя. Стигайки до върха на въсите, те са износени и умират. Те се заменят с новородените ентероцити, които натискат нагоре от дъното на въсите. По този начин, стената на червата се подновява през цялото време. Абсорбционният процес е много активен. След като храната е правилно смляна, ентероцитите я поемат и я анализират. Безопаснa ли е? Дали е в правилната форма? Ако е така, те освобождават смляната храна в кръвния поток. Нищо не трябва да се абсорбира между тези клетки; те произвеждат един вид лепило, което ги свързва много здраво, за запечатване на чревната стена. Нашата чревна микрофлора регулира целия процес- от раждането на ентероцитите, до придвижването по въсите и функционирането им. Когато чревна микрофлора стане анормалнa, ентероцитите дегенерират и не са в състояние да си вършат работата. Патогенни микроби в червата произвеждат химикали, които разтварят лепилото между ентероцитите, правейки чревната стена ненормално пропусклива и започва усвоява не на “несмляна” храна. Имунната система установява тези несмлени хранителни вещества в кръвта и започва да ги атакува, което се проявява като хранителна алергия или непоносимост. Това може да се прояви като различни симптоми – мигренозно главоболие, обрив по кожата, пристъп на цистит, болки в ставите, астматичен пристъп, пристъп на паника, спад в нивото на кръвната захар или отпадналост. Реакцията може да бъде непосредствена или забавена, така че през който и да е ден вие нямате представа на какво реагирате. Хората се тестват за хранителни алергии и започват отстраняването на храни от диетата си. Много завършват с почти нищо останало, с което да се хранят, a все още реагират. Докато  чревната стена е пропусклива като сито, повечето неща ще бъдат абсорбирани несмлени. Аз дори не препоръчам изследване в началото. Съсредоточете се върху изцеление и запечатване на чревната стена с хранителния протокол GAPS. Ще започнете да смилате храната правилно и да я абсорбирате в правилната форма, и всички тези реакции ще изчезнат.

Acres, U.S.A.-В книгата си споменавате, че някои опортюнистични бактерии могат да търсят хранителни вещества и да ги запазват за себе си.

Dr. Campbell-McBride-Много микроби обичат да ядат желязо. Това е тяхният шоколад. Ако има свръхрастеж на желязообичащи микроби, може да се развие желязодефицитна анемия. Ставате бледи и отпуснати, губите издръжливост и не сте в състояние да се справите със стреса или напрежението. Тази ситуация обикновено се случва след продължителен курс на антибиотично лечение. Хората могат да се хранят с богати на желязо храни като черен дроб и да вземат добавки, но състоянието им не се подобрява, докато не се възстанови чревната микрофлора. Нашата чревната микрофлора е основен източник на цялата група витамини В, биотин и витамин K2 и много други полезни вещества. Ние не можем да живеем без витамини от група В, но те не остават в тялото за дълго. Така че, дори да приемате много от тях, все пак ще има периоди на дефицит. Майката природа е намерила най-доброто решение на този проблем. Ние разполагаме със собствена малка фабрика вътре в нашата храносмилателна система – нашта чревна микрофлора, която непрекъснато произвежда тези основни вещества. Когато чревната микрофлора е повредена ние развиваме дефицит на тези витамини. Без витамин К2 тялото не може да използва минералите правилно, особено калцият. Без K2, калцият не може да отиде в костите и зъбите, така че се развива остеопороза и кариес. Вместо това калцият се отлага в меки тъкани – кръвоносните съдове, мускулите, ставите и мозъка и развивате камъни в бъбреците и жлъчката. Нашата чревната флора е основен и често единствен източник на К2. Традиционно хората го получаватот ферментирали храни: на запад от високомаслено, добре узряло сирене, в Азия- от ферментирали соеви продукти.

Acres, U.S.A.-Това е подходящ момент, за да направите преглед на GAPS.

Dr. CampbellMcBride-GAPS е акроним и за двете: чревно-психологичен синдром и чревно-физиологичен синдром, името, което дадох на това състояние. В човек с анормална чревна микрофлора, патогените уврждат целостта на чревната стена. В същото време тези микроби превръщат храната, която ядем в токсични вещества. В резултат на това токсична река протича през повреденaта чревна стена и попада в кръвния поток и лимфата. Когато тези токсини  попаднат в тялото, те причиняват заболяване. Когато тези токсини попаднат в мозъка на човека, те причиняват психично заболяване или когнитивни увреждания. Това е чревно-психологичния синдром. Всички психични заболявания от моята практика са в следствие на GAPS. Чревно-физиологичният  синдром се проявява, когато токсините от червата попадат в други органи на тялото. Това включва всички автоимунни заболявания, алергии, липса на енергия (хронична умора, фибромиалгия), артрит, неврологични заболявания, хроничен цистит, екзема, псориазис и др. Започнах моето изследване на чревно-психологичния синдром, работейки с деца със затруднения в обучението, в частност аутизъм. Прогнозирано е, че до 2020 г., може би 2025 г., едно от всеки  две деца ще бъдат диагностицирани с аутизъм в английско говорящите страни. Само преди 25 години, ние сме диагностицирали едно дете на 10,000. До неотдавна тази цифра беше 1 от 150. Днес се диагностицира едно на 35-40. Тенденцията е броят на случаите да продължава да се покачва. Това е абсолютно бедствие. По-голямата част от аутистичните деца се раждат с напълно нормален мозък, но те придобиват анормална чревна флора от майката в момента на раждането. В резултат на това, храносмилателната система на детето, вместо да бъде източник на хранителни вещества, се превръща в основен източник на токсичност. Тази река от токсини се абсорбира и прониква в мозъка. Как се учат бебетата и малките деца? Те слушат всичко. Те наблюдават всички. Те използват своя невинен бебешки поглед. Те се докосват до предметите и слагат всичко в устата си. Какво правят? Те използват сетивата си, за да събират информация от околната среда. Тази информация се предава към мозъка, за да бъдат анализирани. Ето как бебетo се научава как да бъде човешко същество в този свят – как да се държи, да се храни, на социални умения, език. Но ако мозъкът на бебето е задръстен с токсини, той не може да обработва информацията, постъпваща от ушите, очите, тактилните сетивата и вкусовите рецептори. Цялата тази информация се превръща в шум, в “каша” в главите му, и от този шум, те не могат да се научат на нещо полезно и развиват аутизъм или други когнитивни увреждания.

Acres, U.S.A.-Как стигнахте до извода, че причината е чревната микрофлора? Това е голям скок за конвенционалната медицина.

Dr. CampbellMcBride-Конвенционалната медицина все още не е наясно с това, въпреки всички изследвания за микробиома (чревната флора). На Запад все още се смята за нова област. Доста неща се случват по-бързо в днешно време, но ако се вгледате в историята на медицината, средно отнема 50 години за да се приеме нова идея.

Acres, U.S.A.-От къде получихте това прозрение?

Dr. CampbellMcBride-Един от синовете ми беше с тежък аутизъм на тригодишна възраст. Това ме принуди да уча бързо. Аз бях конвенционален медик, но бързо открих, че собствената ми професия нямаше какво да предложи на детето ми. От моето медицинско обучение бях много наясно с чревната микрофлора и какво може да направи тя, а и детето ми имаше сериозни проблеми с храносмилането. След като открих диетата, която може излекува червата му, останалото е история. Сега той е здрав млад човек, водещ нормален живот.

 Acres, U.S.A.-Как открихте диетата, която можи да ремонтира червата му?

 Dr. Campbell-McBride-Случи се да отида на конференция, където Elaine Gottschall говори за специфичната въглехидратна диета. Срещнах тази прекрасна дама и прочетох книгата й, когато детето ми беше на три и половина години, така че аз го хванах рано. Поставихме го на диета и използвахме специална образователна програма. На 5 годишна възраст той влезе в нормално училище с известна помощ. Отне ни още няколко години, за да се отстранят последните следи от аутизъм. След като направих това за моето собствено дете, започнах да работя с много други деца с аутизъм. Когато започнах лечение на аутизма, открих, че братя и сестри на деца с аутизъм често имат ADHD (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), дислексия, диспраксия, нарушения в храносмилането, анорексия, капризност към храни, алергии, астма и много други проблеми. Тези деца са придобили една и съща чревна флора от една и съща майка. Родителите също бяха хора с GASP, така че трябваше да се лекува цялото семейство. След като поставим семейството на хранителен протокол GAPS, всякакъв вид здравословни проблеми, физически и психически, започват да изчезват при майката, бащата и децата.

Acres, U.S.A.-Бихте ли направили кратък преглед на хранителния протокол GAPS?

 Dr. Campbell-McBride-Храносмилателната система е дълга тръба. Това, с което пълните тази тръба, има пряк ефект върху нейното благосъстояние. Без значение колко е отдалечен даден орган от храносмилателната система, той все пак може да бъде засегнат от това, което става в червата. Така че диетата е абсолютен крайъгълен камък на тази програма. Аз адаптирах специфичната въглехидратна диета, която е разработена от гастроентеролог от Ню Йорк на име Сидни Хаас, който е написал учебник по лечението на цьолиакия през 1952 г. Работата му щеше да бъде забравенa, ако не беше Gottschall, майка на 4 годишна дъщеря с улцерозен колит и неврологични симптоми. Тя открила д-р Хаас, след като той се е оттеглил в пълна неизвестност и е обявен за шарлатанин от конвенционалната медицина. Тoй поставил дъщеря й на тази диета и тя се възстановила. Това впечатлило Gottschall толкова много, че тя прекарва остатъка от живота си изследване и насърчаване на тази диета. Нейната книга, “Прекъсване на порочния цикъл”, е спасила живота на хиляди хора по целия свят. Тя почина преди няколко години. Имахме професионално приятелство, аз взех тази диета и работейки с пациентите ми,  я модифицирах. Искам да подчертая важността на традиционните храни, особено бульон от месо, костен бульон, супи и желирани меса. Моите пациенти го наричат ​​диета GAPS. Моята книга “Чревно-психологичен синдром”, е книга за самопомощ, която описва хранителния протокол GAPS в подробности. По-голямата част от хората следват протокола без да се налага консултация с мен или някой друг, и получават резултати. Диетата е най-важната част от лечението. Във втората част на програмата са добавки, които аз ограничавам до абсолютния минимум. Диетата GAPS е богатa и много наситена на хранителни вещества. Тя нормализира храносмилането и усвояването на хранта, така че човек може бързо да преодолее множество хранителни дефицити. Третата част представя промени в начина на живот и детоксикация. Много болести произтичат от все по-токсичния свят, в който живеем, така че ние трябва да премахваме токсините колкото се може повече. За хората, които са на диета GAPS, основният източник на токсичност са червата им. След ремонт на червата и нормализиране на чревната микрофлора, тялото ще има шанс да започне почистване на вредните вещества, които са складирани във вашите органи. Има много неща, които можем да направим чрез хранителния протокол GAPS за подпомагане на процеса на детоксикация, като го направим по-удобен и ефективен.

Acres, U.S.A.-Значи Вие препоръчвате хората да променят някои страни от начина си на живот?

Dr. CampbellMcBride-Абсолютно. Химическата индустрия е произвела около 80,000 нови химични вещества, които не съществуват в природата. Те са навсякъде и човешкото тяло не знае какво да прави с тях. За да се възстанови, човек на хранителния протокол GAPS трябва  драстично да намали излагането си на изкуствени химикали. Първото нещо, което трябва да погледнете, е продуктите за лична хигиена, които използвате всеки ден. Човешката кожа не е бариера, тя абсорбира повечето неща, които поставят върху нея. Например, когато използвате дезодорант, можете да опитате вкуса му за секунди, тъй като химикалите от него вече са в кръвта и слюнката. GAPS хората трябва да заменят продуктите си за лична хигиена с естествени алтернативи. Същото важи и за домашни почистващи препарати, перилни и съдомиялни препарати. Електромагнитно замърсяване е друг основен фактор в нашите здравни епидемии. Ние живеем в електромагнитен супа, която не можем да видим, но ние знаем, че е там, защото нашите мобилни телефони, WiFi и интелигентни технологии работят. Човешкото тяло е електромагнитна машина, засегната от тези електромагнитни полета. Има деца в моята клиника, които не могат да заспят, докато в цялата къща не е изключена от електричеството. Само тогава детето може да спре да пищи и се успокоява. Имам пациенти в клиниката, които се събуждат по няколко пъти на нощ с ужасни мускулни крампи и неврологични симптоми. Единственото нещо, което им помага, е да излязат навън и да ходят боси върху мокра трева, независимо от сезона. Много хора отхвърлят ефектите от ЕМП (електромагнитното поле) като глупост, но то може да е причината за вашата тревожност, за проблемите ви с паметта или за вашата отпадналост и лесна уморяемост (липса на енергия), но вие и вашият лекар просто не сте направили връзката.

 Acres, U.S.A.-Вие сте забелязалa, че доста от децата са с много придирчиви хранителни навици. Какво се крие зад това?

 Dr. CampbellMcBride-По-голямата част от GAPS децата и възрастни имат неподходяща връзка с храната. Те са в капана на един порочен кръг от зависимост и глад точно за храните, които им вредят, и изключват всички храни, които не се вписват в този цикъл. Те имат ненормална чревна микрофлора, която преобразува храната в токсини. Но тези микроби са умни. Те произвеждат част от токсините си под формата на ендорфини. Тези химикали дават на мозъка сигнал за удоволствие, така че мозъкът иска повече. От всякаква гледна точка, тези деца и възрастни са наркотично зависими, въпреки че те не взимат наркотици отвън. Микробите в тяхната чревната флора произвеждат наркотика в собствените им черва.

 Acres, U.S.A.-Кои храни се преобразуват в ендорфини?

Dr. CampbellMcBride-Основно преработените въглехидрати. Всичко направено от брашно, захар и химикали. Ето защо тези пациенти характерно ограничават  диетата си до каквото и дa е сладко или тестeно. Те могат да ядат чипс, сладкиши, торти, бисквити, шоколади, зърнени закуски, хляб, тестени изделия, понякога сладък десерт или сладко кисело мляко и може би от време на време един банан. GAPS хората жадуват за тези неща, защото те хранят порочния кръг на зависимостта си.

Acres, U.S.A.-Срещали сме деца, които ядат само “бели” храни, като тестени изделия.

Dr. CampbellMcBride-Точно. Те са пристрастени. Едно от веществата, произвеждани от анормална чревна флора, е алкохол. След всеки курс на антибиотици, имаме свръхрастеж на гъбички в червата. Гъбичките превръщат преработени въглехидрати в алкохол. Така че можете да се превърне в алкохолик без алкохол. Ето защо тези деца са капризни, зли и нещастни. Те имат главоболие, мускулни болки и ниска енергия, но те никога не са се чувствали по друг начин, така че не могат да обяснят на родителите си, че не се чувстват добре. В книгата ми в главата, “Това е време за хранене! О, не !, ” обяснявам поведенческия подход, с,който можете да измъкнете детето от този порочен кръг от глад и зависимост. Както при всеки наркоман, когато се опитате да им помогне, те ще се съпротивляват на всяка стъпка от пътя. Родителите трябва да бъдат много решителни и организирани. Започваме от въвеждане на една храна за момента. Използваме малка постижима цел, например една чаена лъжичка от храната за награда. Ако родителите са упорити, всяко дете може да се извади от този проблем.

Acres, U.S.A.-Не е ли това проблем между поколенията?

Dr. CampbellMcBride-Абсолютно. Бебетата придобиват тяхната чревната микрофлора в момента на раждането, докато преминават през родилния канал. Микрофлората в родилния канал идва от червата на жената. Ако една жена има анормална чревна микрофлора, тя ще има и анормална микрофлора в родилния си канал, и това е, което тя предава на детето си от самото начало на живота му. Ние имаме епидемия от анормална чревна микрофлора, все по-тежка с всяко поколение. Преди да говорим за здравето на децата в моята клиника, аз винаги първо питам за здравето на родителите и дори здравето на бабите и дядовците. След натрупването на много данни в тази област, виждам епидемия от анормална чревна микрофлора, задълбочаваща се с всяко поколение. Например, бабата е имала няколко курса на антибиотици преди да роди дъщеря си. Тя предава тази леко повредени чревна микрофлора на дъщеря си при раждането. След това тези момичета израстват в съвременния свят, изложени на много курсове на антибиотици, компрометиращи тяхната чревна микрофлора допълнително, и ядат нездравословна храна, която благоприятства патогените. След това те започват да приемат противозачатъчни хапчета, които имат разрушителен ефект върху чревната микрофлора. По времето, когато тази млада дама реши да има първото си дете, чревната й микрофлора е сериозно анормална. Това е, което тя предава на бебето си при раждане. Дори и преди пет години, децата, които идваха в клиниката ми, бяха малко по-здрави имаха малко по-здрава чревна флора, от децата, родени днес. Това е лавина, спускаща се върху човечеството и е основа за всички дегенеративни заболявания, които виждаме при деца и възрастни. Учените предвиждат, че все по-голям дял деца, родени през последните 10 години, няма да надживеят родителите си. Тези деца имат много слаба физика.

Acres, U.S.A.-Какво ще кажете за влиянието на всички токсични химикали от нашата околна среда?

Dr. CampbellMcBride-Звучи несправедливо и жестоко, но Майката природа е проектирала тялото на жената така, че да използва бременността като шанс за пречистване, стоварвайки токсините в плода. Природата е решила, че тялото на жената е по-важно от това да се запази плода. В нашия модерен свят сме изложени на много продукти за лична хигиена, медикаменти, нездравословна храна, пестициди и други химикали. Много от тях се съхраняват в организма. По времето, когато една млада дама реши да има първото си дете, тялото й е токсично сметище, пълно с химикали. С първото дете тялото си мисли, “Чудесно. Сега мога да се почистя, “и стоварва цялата партида в плода. Често има достатъчно токсичност, за да бъде убит плода, така че имаме епидемия от спонтанни аборти и мъртвородени. Обикновено първородното дете в семейството е това, което има тежко заболяване, поради токсичния товар, освободен от майката в първата бременност. Cледващите деца ca резултат на по-чиста бременност и имат по-добра физика. Ако погледнете статистиката на аутизма, ще откриете, че по-голямата част от тези деца са първородни.

Acres, U.S.A.-Това наистина е интерсно.

Dr. CampbellMcBride-Традиционните култури се отнасят към бременността с голяма почит и уважение. Те знаят, че бременната жена трябва да яде определена диета. В традиционните селски райони на Франция бременните жени все още ядат черен дроб всеки ден, докато лекарите в английско говорящите страни съветвт обратното. Бременните жени не би трябвало да използват грим или да ходят на фризьор, защото всичко, което фризьорът използва, е токсично и се абсорбира в организма ни. Преди зачеването, жената трябва да вземе мерки за почиcтване на тялото си. Трябва да върнем тези практики. Преди да реши да има първото си дете, всяка жена трябва да погледне много сериозно на това, и мъжът трябва да направи същото.

Acres, U.S.A.-Израствайки в традиционно общество, какво е вашето лично отношение към него?

Dr. CampbellMcBride -Израснала съм в традиционно общество в селските райони на Съветския Cъюз. Прекарах много време с моите баба и дядо, които живееха в едно малко село, високо в планината Урал (планинска верига, която разделя континентите Европа и Азия). Те имаха малка ферма с всички животни, и повечето от храната, която ядяхме, идваше от собствената ни ферма. Имах голям късмет да израсна в това общество и да науча много от баба ми. Това е, на което сега уча моите пациенти и моите лекари.

Acres, U.S.A.-Имаме епидемия от диабет при малки деца. Какво се случва?

Dr. CampbellMcBride-Без съмнение, диабет тип I е GASP състояние. Тези деца имат анормална чревна флора и много повредена чревна стена, която абсорбира протеините несмлени. Те развиват антитела срещу тези фрагменти от несмлени протеини, които атакуват панкреаса, така че той не е в състояние да произвежда инсулин. Тези деца са поставени на инсулинови инжекции. За да премахнем това състояние, трябва да се съсредоточим върху изцелението и запечатването на чревната стена. Сблъсках се с  това в моята клиника с тежко аутистично 2 годишно дете, което имаше диабет тип I. Докато лекувахме аутизма на това дете, най-напред изчезна диабет I. Това малко момче сега е здраво, на 15 години. Когато чeрвата на детето са излекувани, панкреасът регенерира и отново започва да произвежда инсулин. В последните две години започнах да приемам бебета с FPIES (Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome) (ентероколитен синдром предизвикан от хранителни протеини). Това обикновено са кърмачета, които страдат от диария и повръщане и не растат. Лекарите откриват, че детето е алергично към всеки протеин на планетата, така че те са поставени на елементарна формула, направена от соя и царевичен сироп. Една част от тези деца развиват също и диабет тип I. Сега имам много от тези деца и те се възстановяват чудесно с диетата GAPS. Изисква се много търпение, за да се помогне на тези деца. Те са бебета, които са придобили много анормална чревна микрофлора и тежък токсичен товар от майка им.

 Acres, U.S.A.-Какво ще кажете за диабет тип II?

Dr. Campbell-McBride-Диабет тип II е с различен механизъм, имащ общо с контрола на кръвната захар. Сама по себе си, захарта не може да напусне кръвния поток и да проникне в клеткитe. Инсулинът е ключът, който отваря малки врати по стените на клетките и пропуска глюкозата вътре. Този механизъм е работил прекрасно в човешкото тяло милиони години – до тогава, когато хранителната индустрия започва да произвежда преработени въглехидрати. Неща като зърнени закуски, неща направени от брашно и захар, шоколад и лимонада са причина за диабет тип II и затлъстяване. Те се смилат и усвояват много бързо и повишават кръвната захар бързо до опасно ниво, така че тялото трябва да произведе шокиращо количество инсулин. Но клетките имат само ограничен капацитет за поемне на захарта. Когато захарта продължава да се набива в тях, те казват  “достатъчно”, и унищожават някои от тези малки врати по стените им, които инсулинът отключва; клетките стават резистентни към инсулин. Това е диабет тип II. Ако продължите да консумирате преработени въглехидрати, резултата е повишено ниво на инсулин в кръвта. Това води до затлъстяване, тъй като инсулинът е хормонът майстор за отлагане на мазнини в организма. Ако имате прекалено много от него в кръвта си, ще съхранявате всичко, дори и една краставица, като мазнина! Първото нещо, което би трябвало да направи някой с диабет тип II, е да спре да яде всички преработени въглехидрати, което и прави GAPS диетата. Тя ще ви избави от диабет тип II много ефективно.

 Acres, U.S.A.-Интересно, и сигурно полезно за много хора. Защо има толкова много глутенова непоносимост- със и без цьолиакия?

Dr. CampbellMcBride-Да погледнем историята на цьолиакията. Преди 1960 г., когато проучване от Birmingham University във Великобритания откри глутена, цьолиакия включвaше много други храносмилателни нарушения. Всички тези проблеми с храносмилането реагират положително на специфичната въглехидратна диета, разработена от д-р Сидни Хаас. След като е открит глутена, диагностиката на цьолиакия cе променя, кaто ограничава цьолиакията до съвсем малка група, изключвайки всички други нарушения. Това е моментът, в който, за съжаление, д-р Хаас бе забравен и неговата книга, “Лечение за цьолиакията,” бе изоставена като остаряла. Глутенът не е причина за цьолиакия. Това е погрешно название. Цьолиакията е следствие от анормална чревна микрофлора. Глутенът е само един от протеините, които човек с цеьолиакия не е в състояние да разгради; има много повече такива протеини. Когато те се абсорбират несмлени, предизвикат реакции. Вашите антитела първо атакуват несмления протеин, след което атакуват самата червна стена, причинявайки типичнaта цьолиакова ситуация – поява на язви, възпаление, чувствителност и невъзможност да се смила и абсорбира храната. За да се излекува цьолиакията, трябва да се промени чревната микрофлора и да се лекува чревната стена. Това отнема време. След като това стане, чревната стена ще се запечата, ще започне да ce смила храната правилно, преди да бъде абсорбирана, и в организма ще изчезнат и други автоимунни реакции. Хората с цьолиакия не само имат прояви на автоимунитет в храносмилателната си система. Те обикновено имат нисък мускулен тонус, болки в ставите и мускулите. Има много повече аспекти на цьолиакия от червата, и отстраняване само на глутена е загуба на време. Всеки автоимунитет е роден в червата, независимо дали е цьолиакия, ревматоиден артрит, лупус или диабет тип I. Казвам това през последните 23 години, и сега вече и най-известните имунолози по света казват същото. Храносмилателната система е най-големият и най-важен имунен орган, 85 процента от имунната система се намира в чревната стена.

Acres, U.S.A.-Т.e., развитието на много от тези автоимунни заболявания може да бъде спряно и дори върнато обратно към норма?

Dr. Campbell-McBride-Те могат да бъдат излекувани. Имам много хора с ревматоиден артрит, множествена склероза, псориазис и други автоимунни заболявания, които са се възстановили напълно, но те трябва да останат на пълна GAPS диета за останалата част от живота си, въпреки че от време на време могат да правят нарушения. След като е излекувана чревната стена, имунната система се ребалансира и болестта не се връща обратно. Имунната система ще си прибере обратно тези антитела, поставяйки ги на рафта в “библиотеката”, и казвайки “Аз не се нуждая повече от теб. Стой там в архива в случай, че по-късно има ситуация, когато може да ми потрябваш. ” Но ако нещо задейства старата ситуацията отново, тялото ще дръпне тези антитела от рафта за секунди. Така че човек трябва да бъде внимателен.

Acres, U.S.A.-Вие казахте, че хората на диета GAPS се нуждаят от много мазнини. Защо?

Dr. Campbell-McBride-Ако извадите водата от човешкото тяло, която е около 70 процента от тялото ни, половината от сухата маса е съставена от мазнини и половина е протеини. Мазнините са структурен елемент на човешкото тяло. Когато тялото ви има възпаление и автоимунитетът унищожава клетките и тъканите, вие трабва да ги възстановявате. Строителните материали ще дойдат от храната. Най-подходящите мазнини за възстановяването на нашата човешка структура са животинските мазнини: говежда, агнешка, гъша мас, сланина. Tяхната биохимична структура е много подобна на мазнините, от които са изработени телата ни. Разбира ce рибата също е животнска храна и е важна част от хранителния режим. По-голямата част от потреблението на мазнини трябва да дойде от животински храни. Съставът на растителните мастни киселини не е подходящ за човешката физиология. Когато ядем ядки, плодове и зеленчуци, ние получаваме много от тези масла. Те не са необходими в големи количества. Това, което ни трябва в големи количества, са животинските мазнини. Диетата GAPS е с високо съдържание на мазнини, което позволява на тялото да се възстанови и да лекува уврежданията.

 Acres, U.S.A.-Какво трябва да знаем за мастната тъкан в тялото ни?

Dr. Campbell-McBride-Мазнините в нашето тяло са място за съхранение на токсини. Това е така, защото живак, арсен, олово, алуминий, a и други (някои от които изкуствени) химикали са мастноразтворими вещества. Mозъкът и останалата част от нервната система са тъкани много богати на мазнини. Те се превръщат в сметище за тези мастноразтворими токсини. Токсините обичат да се фокусират върху конкретни протеини. Например, живак, алуминий и други токсични метали обичат да се фокусират върху протеини в ядрата на клетките в основата на мозъка. Те променят триизмерната структура на тези протеини. Когато имунната система открие тези променени протеини, тя не ги разпознава като част от тялото и ги атакува. В резултат на това може да се развие множествена склероза, или болест на Паркинсон, или Алцхаймер, или амиотрофична латерална склероза, или друго опасно автоимунно заболяване. Костният мозък е друг орган, богат на мазнини и ние имаме епидемия от левкемия сред децата. Тези деца се раждат с токсини в костния мозък, които тялото на майката стоварва там по време на бременността. След това, тъй като те растат в нашата съвременна среда, се натрупват все повече токсини. Щитовидната жлеза, панкреаса, надбъбречните жлези, половите жлези и други ендокринни жлези са също тъкани, богати на мазнини, които стават обект за съхранение на токсини.

“По-голямата част от население на Запада е постоянно в провъзпалително състояние, защото хората живеят от преработени въглехидрати. Те имат твърде много инсулин в кръвта, а инсулинът е провъзпалителен хормон. Той няма да позволи на възпалението да спре. Това провъзпалително състояние е основата за развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер, диабет, автоимунитет и почти всеко друго дегенеративно състояние.”

 Acres, U.S.A.-Чували сме, че възпалението е причината за всички видове заболявания или, че възпалението се случва преди да се появят различни заболявания.

 Dr. CampbellMcBride-По-голямата част от населението на Запада е постоянно в провъзпалително състояние, защото хората живеят от преработени въглехидрати. Те имат твърде много инсулин в кръвта, а инсулинът е провъзпалителен хормон. Той няма да позволи на възпалението да спре. Това провъзпалително състояние е основата за развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер, диабет, автоимунни заболявания и почти всяко друго дегенеративно състояние.

 Acres, U.S.A.-Какви изследвания са направени за ефекта от диетата GAPS?

 Dr. CampbellMcBride-Отдавна не броя учените в контакт c мен, които казват, че искат да проучат диетата GAPS. В момента имаме две проучвания за аутизъм и диетата GASP, и имаме планирано още едно, но за сега все още нямаме публикувани проучвания. Науката е скъп бизнес.

 Acres, U.S.A.-И научното изследване на цели системи е трудно също. Ако GAPS беше ензим или витамин, би било много по-лесно да се изследва.

 Dr. CampbellMcBrid-Може да се изучава. GAPS протоколът е специфичен и нелесен за изпълнение, така че хората, които са готови да го приложат, могат лесно да бъдат сравнени с контроли на стандартна диета.

 Acres, U.S.A.-Какви са някои от най-честите причини, поради които GAPS не работи за хората, когато те го опитват сами за себе си или за децата си?

Dr. CampbellMcBride-Проблемът е в спазването. Също, трябва да се приспособи диетата за всеки човек. Голям процент от хората просто прилагат диетата сами и получават чудесни резултати, но много хора се нуждаят от професионален надзор върху това как да се справят с проблемите, които възникват, защото изцелението е едно пътуване. Това е като да белиш лук. Можете да отстраните един слой от проблеми, и да се чувствате чудесно. Тогава тялото решава, “Аз започвам да беля следващия слой сега,” и вие се разболявате отново. Хората трябва да са наясно с това. Ето защо през последните няколко години обучавах лекари на хранителния протокол GAPS. Имаме повече от 1000 GAPS дипломирани лекари по целия свят. Тези, които са готови да практикуват, са публикувани на моята интернет страница, gaps.me, под “Намери практикуващ.” Създадох и частен форум, където практикуващите могат да разговарят помежду си, и той е изключително успешен. Ако вашият лекар не е съвсем сигурен как да се справи с вашия конкретен случай, той ще постави въпроса в този форум и ще получи помощ от лекари от всички краища на света.

Acres, U.S.A.-Има ли нещо друго, което е важно да се каже, но сме го пропуснали?

 Dr. CampbellMcBride-Бих искала да спомена сърдечно-съдовитe заболявания, защото всеки път, когато се говори за мазнини, хората питат. Естествените мазнини не причиняват сърдечни заболявания, те всъщност ги предотвратяват и ги обръщат обратно. Аз съм написала книга, наречена “Сложете вашето сърце в устата си”, за да обясня как работи холестеролът в организма и какво всъщност причинява сърдечни заболявания.

 Acres, U.S.A.-Това е подходящ момент да обясните положителната роля на холестерола.

 Dr. CampbellMcBride-Холестеролът е една от най-важните молекули в човешкото тяло. Ние не можем да живеем без него. По-голямата част от холестерола в кръвта не идва от храната, а се произвежда от черния дроб. Тялото се нуждае от определено количество холестерол във всеки един момент от съществуването си. Всички стероидни хормони, хормоните на надбъбречната жлеза, половите хормони са изработени от холестерол. Всеки път, когато сте под стрес, и вашите надбъбречни жлези трябва да произвеждат кортизол и адреналин, те се обаждат на черния дроб, “Хей, имам нужда от холестерол!” Черният дроб произвежда холестерол и го изпраща в кръвта, за да бъде доставен на надбъбречните жлези. Така че, всеки път, когато сте под стрес, нивото на холестерола в кръвта ви ще бъде високо. Не се намесвайте в това, или няма да бъдете в състояние да се справите със стреса. В действителност, много хора, които са на антихолестеролни хапчета, като статини, не са в състояние да се справят със стреса. Голям процент от мозъка е направен от холестерол. Освен това, мозъкът изисква много холестерол за производството на невротрансмитери, хормони, ензими и други неща. Така мозъкът е много гладен за холестерол и просто го изчиства от кръвния поток. Когато хората са на таблетки против холестерол, те започват да губят паметта си. Това е основният страничен ефект на статините. Голям процент от заболяването Алцхаймер, което се превръща в епидемия, се дължи на статини. Холестеролът е структурен и функционален елемент на имунната система. Всеки път, когато имуннатa система се бори с инфекции, тя изисква по-големи количества холестерол и холестеролът в кръвтa ce повишава. Намесата в това наврежда на имунната система и тя не може да се справи адекватно с инфекцията. Витамин D, слънчевият витамин, е направен от холестерол. Когато ние излагаме кожата на слънце, холестеролът се превръща във витамин D. Без витамин D не можем да живеем. Когато правим слънчеви бани, друго чудесно нещо се случва с холестеролните молекули и витамин D. Сярата, съдържаща се във въздуха, се свързва с тези молекули. Сулфатираният витамин D и сулфатираният холестерол са водоразтворими.

Acres, U.S.A.-Значи могат да пътуват в кръвта?

 Dr. CampbellMcBride-Те могат да отидат в кръвта за секунди, директно, без специална опаковка. Науката сега открива, че сулфатите на витамин D и холестерол са едни от най-мощните детоксиканти на организма. Така че всеки път, когато правите слънчеви бани, вие се прочиствте усилено; унищожават се раковите клетки в тялотo, унищожават се и се отстраняват токсините. Не можете да промените нивото на холестерола с диета. Това е показано убедително в десетки проучвания. Ако ядете по-малко холестерол, черният дроб ще произвежда повече. Ако ядете повече холестерол, черния дроб ще си почине малко. Каквато и да е количество холестерол, което тялото ви изисква в определен момент за каквито и да било функции, тялото ви ще достави това количество в кръвта ви. Единственият начин да се намали холестерола в кръвта e чрез приемането на статини. Какво правят тези хапчета? Те разбиват малката фабрика в черния дроб, така че тя вече не е в състояние да произвежда холестерол. В резултат на това можете да получите всички странични ефекти на статините, като загуба на паметта, промени в личността, неспособност да се справяте със стреса, мускулно увреждане, увреждане на сърцето и други проблеми. Статините са един от най-опасните лекарства, които хората приемат в днешно време. Те, за съжаление, са най-предписваните лекарства и номер едно по печалби за фармацевтичната индустрия.

 Acres, U.S.A.-След книгата за сърцето, има ли други неща, върху които работите?

 Dr. CampbellMcBride-Работя върху чревно-физиологичния синдром, където ще опиша тези и други физически заболявания, като ревматоиден артрит, лупус, хроничен цистит, астма и алергии.

 Acres, U.S.A.-Вие накратко споменавате за левкемията, но не обсъждате в детайли как GAPSпротокола може да помогне на хората с рак.

 Dr. CampbellMcBride-Не съм онколог и не лекувам рак.  Като студенти ни учеха, че произвежданите от човека химикали причиняват рак. Но тъй като ракът е много печеливша индустрия, индустриално-медицинският комплекс се опитва  да направи така, че това да се забрави, и се фокусират върху генетиката. Има много теории за тези процеси, защото те са много сложни.  Има и лекарка, практикуваща GAPS, която работи върху книга “Лечение на рак с GAPS”. Съпругът й е  с една от най-тежките форми на меланома. Хората обикновено не живеят повече от няколко седмици с това заболяване, но той живее щастливо в продължение на 11 години благодарение на протокола GAPS. Тя направи диетата кетогенна, където за производство на енергия се използват мазнини, а не захари. Цяла група от лекари вече работят по кетогенна диета за рак, защото раковите клетки са захарни наркомани. Те не могат да използват нещо друго, като източник на енергия, освен захар. Докато продължавате да ядете преработени въглехидрати, вие полагате основите на рака в тялото си. Раковите заболявания не могат да живеят в кетогенно състояние.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here