АНОНСИТЕ на Говедовъд.ею

0
Внимание АНОНС
Внимание АНОНС

Съгласно тълковния речник думата АНОНС означава- съобщение, известие, обявление, обява, разгласа, публикация. Именно, чрез нашия Анонс ще Ви представим някои от материалите, които са публикувани на страниците на говедовъд.ею и сте пропуснали по някакви причини да прочетете. 

Говедовъд.ею

За селекцията се дават много пари, но трябва да има и резултати

Внимание АНОНС

Получихме много обаждания от наши читатели, които споделиха, че посочените такси, които плащат фермерите в САЩ са доста големи.Веднага се свързахме с Тодор Арбов, който в момента е в гр. Торонто и получихме изчерпателна информация, за какво дават парите си американските фермери. Поместваме без съкращения и неговия отговор.
Писали сме много по тези въпроси, за организацията на работата по селекцията в Германия, която на практика е почти същата, каквато е и в САЩ. И там има организация която извършва контрола на продуктивните качества, има и тъй наречения изчислителен център, има Асоциации които водят генеалогичната книга. 
Преди пет години НСГБ имаше предложение да се почне работа и в България за изграждане на подобна структура от независими една от друга организации, което щеше да гарантира достоверност на информацията и резултатите от обработката на данните. За съжаление нашите предложения бяха наречени „пътепис“, в момента цялата тази дейност се върши от развъдните организации. Ясно е, че с ограничените финанси които разполагат, желанието сами да си вършат всичко по всевъзможни методи, няма да допринесе с нищо за подобряването на водената селекционна работа. 
Нормално е, когато резултатите закъсняват или не са налице положителни явления, фермерите да не „развързват кисиите” да подкрепят асоциациите.

Говедовъд.ею

Сега е моментът да се закупят юници от внос

Внимание АНОНС

Ситуацията на пазара за мляко в Европа и света, благодарение на говедовъд.ею можем да следим ежедневно. От публикуваните материали следват  няколко извода:Очаква ни една спокойна година по отношение цената на суровото мляко. Цените вероятно ще се запазят средно за 2017 г в рамките на 30-35 цента за кг. мляко, като опцията за растеж нагоре също не трябва да се изключва.

Говедовъд.ею

Борбата за пазарите започна. Доставяме месо директно до клиента

Внимание АНОНС

На форума за ”Устойчиво и печелившо животновъдство през 2017 г”, който се проведе на 25.02.2017г в гр. Сливен една от лекциите -„Възможна ли е мисията поликултурен фермер” изнесена от Филип Харманджиев се разглежда и въпроса за осигуряването на пазара. Същият въпрос вероятно ще имат и 1000 фермери, които вече обработват собствена продукция в хранителни продукти. Всъщност идеята от фермата – на масата, не е никак нова. В тази връзка се облекчиха условията и изискванията за преработка на суровината. Остава обаче най-трудното – пазара. В предишни статии Говедовъд.ею направи анализ на кооперативните пазари и предупреди фермерите: ще се изправите срещу перфектно организирана структура в маркетинга – мощни вносители на едро, складове на едро, дестрибутури с голям опит, опитни доставчици, „въртеливи” търговци на дребно. Плюс големите вериги за хранителни стоки с огромни възможности, и с все още ниската покупателна способност на населението. Към това трябва да прибавим и ситуацията в сектор мляко, където цената в момента е добра и отговаря на икономическите практики да е над 33% от стойността на крайния продукт.

Тук ще допълним без да ни се сърдят фермерите – те не трябва да имат претенции и изисквания към пазара, те трябва да приемат неговите капризи – нещо което много трудно ще се преодолее.

В тази връзка трябва да имаме повече наблюдения и информация за да не се сгреши. Какво правят румънските фермери по този въпрос, разказва Дан Спатару от Брашов.

Говедовъд.ею

Канада – мляко и хокей 

Внимание АНОНС

Преди известно време посетихме Канада и няколко неща правеха впечатление: много крави покрай пътищата, беше зима и повечето от тях бяха „облечени” с одеяла. Голям ред в говедовъдните ферми, стройна и работеща организация по селекцията и развъждането, голяма почит към спортистите-хокеисти, донесли медали на страната. Всички момчета от 3-4 годишна възраст хващат стика. Няма значение дали са пълни или болни, те са там на площадката. Посетихме една ферма със 150 крави и попитахме фермера как прекарва отпуската си. Той се усмихна и каза – моята отпуска е край хокейната площадка. Имам четири сина и всеки ден някои от тях играе някъде из района и аз съм там. Вечерта след като издоиха кравите фермера ни заведе на мач и той беше помощник треньор на отбора – доброволно разбира се. „Пиеш нашето мляко и не падаш на леда“. Към хокея обаче трябва да се добави и млечното говедовъдство. Тихо, спокойно /в Канада не се вика, не се бърза/. И кравите им кротки, чисти и даващи много мляко. Канадското говедовъдство е едно от най-добрите в света и се нареждат наравно с американската и най-добрата европейска селекция.

Говедовъд.ею

Световната Холщайн федерация -WORLD HOLSTEIN FRIESIAN FEDERATION (WHFF)

Внимание АНОНС

В няколко статии представихме организациите на Холщайн в САЩ и Гърция. Наши членове се обърнаха към нас, да разкажем повече за тази организация и защо България още не е член на WHFF.
В тази връзка, ще се постараем да запознаем нашите читатели с тази най-голяма развъдна федерация в света.
Колкото до нашето членство в Холщайн федерацията, доколкото знаем са направени проучвания и дори са водени разговори от г-жа Милена Панайотова – преподавател по говедовъдство в Тракийския университет за приемането на България.
Но всъщност как да кандидатстваме, като в България нямаме Развъдна асоциация с такова име.
Идва и въпроса – от 2000 год. у нас се използват изключително холщайнски бици, много пъти от „върха” на световната генетика и не е направено нищо по този въпрос за уточняване на породите.Всичките ги слагаме на едно място – Черношарено говедо и долу-горе се повтаря историята със синтетичната линия при овцете. Ясно е, че пред науката и селекционерите стой много важен въпрос по изясняване на тези въпроси. Освен това имаме внесени хиляди животни от тази порода, които се заплождат с Холщайнски бици, а се водят официално Черношарено говедо.Парадокс нали. Все пак обидно е държави, които не са кой знае колко повече от нас в говедовъдството, да бъдат членове на федерацията, а ние да стоим като изпъдени

Говедовъд.ею

Недосeгаеми ли са развъдните организации

Внимание АНОНС

През последните години развъдни асоциации са на мода. Нормално е .
Разполагат с целогодишен бюджет, таксите за фермерите не са високи /може би с изключение на миналата година/, тези от фермерите които са заинтересовани получават някаква информация за стадото си и процесите във фермата. Популярността им стана още по-голяма след влизането в действие на схемата за подпомагане животни под селекционен контрол. Нормално бе да се увеличат фермите под селекция.
И тогава започна едно „наддаване” колко повече членове да се обслужват, защото и бюджета се увеличаваше. На фермерите пък не им бяха разяснени правилата, защото нямаше точна концепция за воденето на тази дейност. Правилата се сменяха , като носни кърпички, което неминуемо се отрази и на качеството на работа на асоциациите.

Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР