Шампанското гърми веднъж

5
Автор: Фермер.БГ

Шампанското гърми веднъж. Тапата излиза с голяма сила и след това затишие. Долу горе това образно се случи с последните митинги на животновъдите. Тапата излезе на 22.03. Момента обаче беше пропилян /както  става винаги, без да смятаме малките крачки, които са правили управляващите досега, да за направят три напред след това/.
Не са разбра, защо се направи най-напред този безличен протест в с.Труд преди протеста. След това имаше информация, че в Калофер е имало съвещание. За последно уточняване на действията. И въпреки това пак не се получи: не се разбра от протестиращите точно какво се иска. Чуваха се само едни цифри, които дори на масата животновъди не говорят нищо. Всъщност нямаше го центъра в който да се насочи тапата. Все пак само с викане и кършене на снага нищо не става. Нормално беше организаторите да поканят десетките животновъдни организации предварително и да обсъдят проблема. Който не иска да участва, да не участва. Ако ще да гледа сейр да гледа, но да си мълчи. Това не стана и се появи писмото на няколко организации, който не подкрепят днешния протест – поместваме писмото.

Oрел, рак и щука и още кой знае какви животни…..

И то представете си точно, от района, където е обявен протеста. Колкото и да не ни се иска да не е така, излиза че министъра ще излезе прав, че има политически елемент в протеста. Стигнахме до ситуацията с влизането в министерството. Как си представя някой, че ще бъдат допуснати в минестерството 300 разгневени мъже.
Това беше втория пропуск. Трето – как си представя някой, че министър ще излезе на мегдана пред стотици хора, не да държи реч, а да се оправдава, защото да се стигне до това и той има грешки. Ако беше излязъл, щеше да има псувни, освирквания и всичко друго, но не и диалог. И от тук нататък се видя безсилието на протеста – едно разкарване по улиците на София за изпускане на парата, връщане пред министерството, където имаше вече много полиция и – край. Всъщност, ако всичките бяха влезли в министерството, какво щеше да стане. – Нищо.
Митинга не беше масивен. Все пак имаме над 90 000 ЗП животновъди, а в стачката  участваха под 1 процент. Обществеността също бе пропусната – тя не разбра за какво става дума. Разбра, че се искат едни пари. Никой не обясни, че за да се вземат тези пари, се иска много труд. Това не го знаят тези от паветата, те не знаят, че това са европейски пари и за да се получат се иска много труд. Хората обаче чуват за едни милиони, че отиват при земеделците и са дори против това.
Изводите са, че така не става, само гърмене на шампанско, тапата отива някъде, и се чака следващото гърмене със същия сценарий и което е още по-лошото – същите резултати.

Независимо от това, че резултата е в полза на министерството, нормално би било да се разбере кой е виновен за разминаването в данните – в рамките на 10 дни бяха дадени три различни информации, и виновните за това да бъдат наказани, нищо че са държавни служители, така както се наказват фермерите.

Шампанско се отваря, не само да се чува гърменето на тапата, или за да ни чуят и видят – насладата идва с отпиването на първа глътка….ако  обаче се стигне до там.

Говедовъд.ею

ОТВОРЕНО ПИСМО

От Представители на животновъдни организации от Благоевградска област.

До Министъра на Земеделието и Храните

Г-н Министър,

Приемете нашата подкрепа към Вашите действия, за това, че отворихте вратите за преговори на браншовите организации, като вдигнахте информационната бариера и откликнахте на сигналите на фермерите за получаването на пълна прозрачност относно действията на администрацията.

За това категорично се обявяваме против провокациите и политическия натиск, който се опитват да Ви налагат.

Съгласни сме с Вас, че жизнени за стопаните решения трябва да се вземат в хода на спокоен диалог от двете страни. Изходът от проблемите ни не може да бъде намерен със стачки и блокади.

Изразяваме своето несъгласие към предвидените протестни действия на 24.03.2017 г. в Благоевградска област.

Не желаем да бъдем използвани от представителите на Обединени Български животновъди – Бойко Синапов, Юлия Коюнджийска и Дарина Шишкова.

Не желаем да бъдем използвани за чисто политически действия и интереси точно преди провеждането на парламентарните избори.

Сдружение „Сандански 2005“
Сдружение „Пирин 2009“
Асоциация за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза
Национална асоциация на животновъдите и земеделците 2012

23.03.2017 г.
Подп: /Велин Мицев/

5 КОМЕНТАРИ

  1. Ми да .Трябваше да си стоят в къщи на топло.Пък сега вече като напече да си протестират,ако имат време.

  2. Когато един протест е насочен срещу неправилните виновници няма как да е успешен.Това , че протеста е политически е ясно.От първия ден на това управление те са в протест .Защо чакаха това правителство ,за да излязат с искания по решения взети от предишното правителство?Защо Бойко Синапов не ги организира преди това.?Оповестените данни също са резултат от предишното управление . Да бяха отишли да потърсят сметка на виновните за това положение.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here