Най-рентабилната култура в Румъния: лилав картоф донесе печалби от € 200000 на хектар

В момента лилавият картоф е най-рентабилната култура в малък район на Румъния.
Първият и единствен земеделски стопанин, който успя с аклиматизацията на тази култура в Румъния разказва, че този екзотичен зеленчук може да донесе на фермерите рекордни приходи, от най-малко десет пъти по-високи от инвестицията за хектар и цялата реколта миналата година е продадена като топъл хляб на пазара в Италия.
Габи Санду е по-известен като състезател по риболов, където е национален шампион за улов на шаран. Но новите му постижения скоро ще заменят това му представяне.Фермера от град Пятра, окрък Нямц успя да аклиматизира най-печелившата култура: лилав картоф.
Габи Санду започва да се занимава с тази култура преди седем години, след като вижда по телевизията медицински доклад за най-здравословния вид картофи. И само след една година успява да си закупи няколко килограма грудки внос от Перу.
“Започнахме с четири разновидности, от които само две оцеляха и успяха да се аклиматизират на територията на Румъния. В Перу, лилавите картофи се отглеждат на надморска височина от 3000 метра, растението е устойчиво на суша и мана. Той е чувствителен както и обикновените картофи на колорадски бръмбар “, разказва Габи Санду.
Фермера от Пятра първоначално е отглеждал и царевица и пшеница, но сега вече е мотивиран да реализира и печалба от лилавите картофи, затова засадената площ в момента е 6 хектара. Миналата година добива на Габи Санду от 1 хектар е бил 30 тона, но тази година очакванията са за повече, по негово предвиждане до 39 тона/хектар, което би било много по-добре даже и от обикновените картофи.
Габи разказва още, че цялата миналогодишна продукция я е продал в Италия на много добра цена.
“Цената на килограм семена или луковици е 30 леи, а тази година решихме да продаваме и в Румъния и вече половината от производството ни е обещано и запазено за колеги – фермери, които искат да сеят лилави картофи. Мисля, че вече можем да снабдяваме и собствениците на ресторанти, които също проявяват голям интерес.”- доволен е Санду.
Изчисленията показват, че за 1 хектар са необходими 3500 кг семена, на цена 30 леи/кг, така разходите са около 23 000 плюс още 2500 леи, за специфичната работа. Но пък за всеки килограм семена, земеделският производител получава добив от около 10-11 кг. По този начин може да се стигне до печалба до и над 200 000 евро, при условие, че се намери добър и сигурен пазар.
“Отглеждане на големи площи е свързано с някои рискове, особено с кражби. Място където е засаден нашият лилав картоф се пази в тайна. Никой не знае какво е това, и ако просто се преминава покрай нашата ферма, не може да се познае, че това е лилав картоф, защото той изглежда идентично с нормалния. Само ако се разреже на две, може да се види какво е “, обяснява Габи Санду.

Анти-рак растително
Търсенето на лилави картофи се е увеличило през последните години, след като проучвания показват, че това е един от най-здравословните зеленчуци. Особеният цвят се дължи на високото съдържание на антоцианини, това е активно вещество, което също така се намира в плодовете и се признава като един от имащи силен анти-раков ефект вещества.
“Въпреки, че вече на пазара в Румъния, видях появата на лилави картофи, но които са само ГМО, техният цвят е получен по изкуствен начин, и така е без ползи за здравето. Промяната на цвета е само за да подвежда потребителя. В световен мащаб е известно, че само конвенционалните сортове лилави картофи са много търсени и полезни “, казва фермера от Пятра Нямц.

“Вкусът е много добър, по-силен от обикновените картофи. Може да се използва във всяка рецепта: на пюре, печено или в комбинация” – Габи Санду говори за начина, по които можете да ядете супер здравите картофи.Източник:antena.ro

Този нов вид картофи е роден в Южна Америка и се нарича лилав картоф, кръстен е така заради лилавия си цвят отвътре и отвън. Съществуват няколко разновидности на лилавия картоф като – Лилвото величество (Purple Majesty), Лилавия викинг (Purple Viking) и Лилавите перуански сортове.

Лилавите картофи са богати на антиоксидантни фитохимикали Правилото на палеца при плодовете и зеленчуците е, че колкото по-дълбоки и по-богати на цвят са, толкова по-голямо е хранителното им съдържание.

Пурпурният картоф не прави изключение от това правило. Той е богат на антиоксиданти, което е характерно за силно оцветения в синьо или лилаво антоцианин. Това съединение е от мощното семейство на антиоксиданти флавоноиди и се открива в други, пълни с хранителни вещества храни, като боровинки и нарове.

Най-известно е със своите качества за засилване на имунната система и борба с рака. Освен това, този дълбоко пигментиран антиоксидант показва голямо обещание в защитата на целостта и структурата на ДНК и за насърчаване  производството на цитокини, които са жизнено важни за правилен имунен отговор. Също така показва впечатляващи противовъзпалителни свойства, помага за защита на здравето и целостта на капилярите и укрепва мембраните, може да има и роля в регулирането на естрогенната активност, която може да помогне за понижаване на риска от болести, свързани с хормоните.

Проучване показва, че лилавите картофи помагат за понижаване на кръвното налягане Малко проучване, което беше представено на национална среща в Денвър през 2012 г. на Американското общество на химиците установява, че яденето на тези картофи понижава кръвното налягане на пациенти, които са ги консумирали в сравнение с такива, които не са. Това вероятно се дължи на техния терапевтичен ефект върху капилярите и кръвоносните съдове, както се споменава по-рано, и високата концентрация на друг фитохимикал, наречен хлорогенна киселина, която е свързана с понижаване на кръвното налягане при мишки.

Картофите обикновено се свързват с увеличаване на теглото и от някои като „забранена храна“, поради високото им съдържание на скорбяла. Така че е било изненадващо за мнозина, че консумацията на шест до осем малки лилави картофа на ден не само че понижава кръвното налягане на участниците, но и не предизвиква повишаване на теглото.

Има ли разлика във вкуса или текстурата, заради увеличените хранителни вещества? Може би си мислите, че тъй като лилавия картоф има много повече хранителни вещества от стандартния бял картоф, трябва да има някаква разлика във вкуса или текстурата?

Оказва се, че вкусът на лилавите картофи е забележително подобен на стандартните бели картофи. Имат малко по-вкусен аромат и кремообразна консистенция, в сравнение с традиционните картофи. Това ги прави идеални за печене, мачкане, пържене и почти всичко друго, което можете да направите със стандартните картофи. Могат да бъдат много вкусни, когато се смесват с различни билки и чесън и се прави ястие от картофено пюре, тъй като са с кремообразна текстура, когато са сварени. Както и при другите сортове картофи, опитайте се да не ги белите при готвене. Оставянето на кожата при готвене помага да се запечатат хранителните вещества и влагата в картофите.

В допълнение, кожата на картофите е богата на фибри и може да съдържа допълнителни витамини и минерали. Кожата на лилавите картофи е богата на витамин С, и съдържа много полифеноли и калий, които я правят толкова полезна.
Източник-gotvach.bg

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here