ГОВЕДОВЪДНИ НОВИНИ – УИКЕНД 13

0

1.Франция – На 6, 7 и 8 април 2017 г в Епинал – ФРАНЦИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ИЗЛОЖЕНИЕТО Еврогенетика. От 1989 г. Еврогенетика се старае  да бъде витрина на най-добрата генетика  и да позволи на френските и вече и на европейските фермери  да покажат качеството на техните стада, най-добрите продуктивни животни и динамиката на  селското стопанство. Програмата включва: Представяне на месодайните породи Шароле, Лимузин, Симентал и Блонда Китен. След което ще има търг за юници. На следващия ден ще има представяне на млечните животни от Холщайн, Кафяво говедо и Джерсей. На третия ден ще се представи Монбилиярд и младите фермери на Франция.

2.Германия – провинция Байерн – цена мляко през февруари 2017 г е увеличена с  0.2 цента. Цената на млякото се следи ежемесечно от Асоциацията на производителите на мляко Байерн (EV VMB) и изчислението за месец февруари за изкупна цена на кг. краве мляко е на стойност от 33,4 цента / кг  (4,2% масленост и 3,4% протеини, нетно във фермата). В сравнение с предходния месец, увеличението е от  0.2 цента. Цените на биологичното мляко  през февруари е със  средната стойност  от  49.9 цента  до 51.50 цента / кг.

3.Ирландия– Деветдесет процента от млекопроизводителите в Ирландия произвеждат мляко  сезонно. Прясно мляко за рафта в супермаркета обаче трябва да има 365 дни в годината осигурено от 1800 специалисти в млекопреработката и нашите 18000 млекопроизводителите. Апетита идва с яденето, както се казва и това търсене на мляко доведе до желанието фармерите сами да си преработват млякото . в тази връзка трябда да се променят наредбите казва председателя на говедовъдите г-н Фил. Ние също така вярваме, че нашите наредби за търговия на дребно трябва да бъдат преразгледани, за да не се върнем към  продажба на загуба, както и да се осигури достатъчно ресурси и независим омбудсман да се изкоренят нелоялните търговски практики и осигуряването на устойчива марж за първичните производители”.

4.Руанда – Създаване на “Млечен Проект за насърчаване на производството на мляко”. Това  е новата инициатива за  да подобри условията за живот на над 100 000 земеделски производители, дребните животновъдни и с отворени възможности за други участници в млечния сектор на страната. Проектът е на стойност $ 65.1 милиона и ще покрива 12 области, по  три във всяка провинция. Финансирането включва $ 43.6 заем, $ 1,1 милиона безвъзмездна помощ , $ 4 милиона безвъзмездна помощ под формата на юници и др. В Руанда се отглеждат 1.3 млн крави и се произвежда над 700 хил.т мляко /почти колкото и у нас/. От това мляко само 18% се събират в млекосъбирателни пунктове, но само 10% влизат в мандрите.

Руанда е държава в Централна Африка. Тя граничи с Уганда, Бурунди, Демократична република Конго и Танзания. Местното население се състои от три етнически групи. Хуту, които съставляват мнозинството от населението, са земеделци от групата банту. Тутси са пастирски народ, заселил се в района през 15 век, който до 1959г  е доминираща каста в страната. Туа са смятани за наследници на най-старите жители на региона. Страната има площ 26,4 хил. кв. км.и 8 млн.жители. Повърхността на Руанда представлява силно разчленено плато с надморска височина 1500-2000 м. В северозападните части са разположени вулканските планини Вирунга, с най-висок връх Карисимби – 4 507 м.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here