Фермерите на Германия

1

Много малко наши говедовъди знаят нещо за колегите си от Европа. Е , стига нещо до тях от разкази на техни колеги посетили европейски ферми или работели там. В тази връзка решихме да представим няколко немски фермери. Това са едни от водещите говедовъди на провинцията Долна Саксония и са участвали в състезанието за спечелването на най-ценния приз за говедовъдите в Долна Саксония -„Златната Олга”, за които ще ви разкажем в следващите материали.

Говедовъд.ею

Семейство  Атообус – Семейството отглежда 61 хектар земя, от която  240 дк пасища и 370 дк за производство на силаж и зърно.
Баща и син отглеждат 130 млечни крави плюс тяхното потомство от телета и юници. Средната млечност на кравите е  10 776 кг  годишно с масленост 3,83% и съдържание на протеин 3.38%. Историята на семейната ферма  може да бъде проследена от 1716 година и се управлява  в продължение на дванадесет поколения.

Семейство Люнинк – Обработваните от семейство Люнинк 710 декара са разделени на две – 300 дк пасище и 410 дк за производство на зърнени култури. В допълнение към отглежданите млечни крави – 140 бр, също се отглеждат и 120 свине майки. Средната млечност на кравите е 11,254 кг от крава годишно със съдържание на мазнини от 3.62% и съдържание на протеин 3.3%. Исторически е прието, че фермата е създадена през 1656 г.

Семейство Неелс – Във Фермата на семейство Неелс се отглеждат 100 млечни крави, които имат  много добра производство на мляко, от около 10 270 кг от крава годишно с масленост 3,89% и съдържание на протеин 3.5%. Притежават  и  78 хектара пасища. Фермата се управлява от Тосенс Хоф – 32 годишен с голям опит в говедовъдството.

Семейство  Бахаус – Семейството Бахаус управлява 2900 декара земя. От тях 1380 дк. са пасища, а останалите 1520 дк произвеждат необходимите фуражи за фермата. Във фермата основно работят 6 човека и трима временни работника.  Отглеждат се 600 млечни крави , които имат много добро производство на мляко и са със средна млечност от  10,200 кг на крава година с масленост 4,11% и съдържание на протеин от 3.26%. Историята на  фермата може да бъде проследена от 1651 г. Годишното производство на мляко е 5.8 милиона кг годишно.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Браво г-н М.Михайлов.Споделяйте вашите експертни впечатления от ферми на водещи страни , като Холандия,Германия,САЩ„Дания.Който фермер в България иска да постигне тяхното ниво- може /примери има с няколко такива постижения;всичко е личните качества ,постоянство-строга селекционна работа/селекционер,фермер,изпълнители/визия за развитие на стадата-срочна,средно срочна и дългосрочна и най-важното ;пазар на произвежданите продукти-постоянно партниорство с водещи български и Европейски млекопреработватели и месопреработватели.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here