200 000 кг мляко от крава – дочакаха и това …. обаче в Холандия

2

В много говедовъдни държави едно от най-престижното състезание е да включиш своя крава в листата на постигналите 100 000 кг мляко пожизнено.
Това е една голяма книга в която се записват рекордистките. Същите са на голямо уважение от семейството и обикновено умират от естествена смърт. С тези постижения се иска да се покаже дълголетието на кравите, високата продуктивност и грижата на стопаните за тях.
През последните години книгата на рекордистките започна да се пълни много бързо, като се добавя нова категория за минимум получени 150 000 кг от крава. Пред прага сме и на ново предизвикателство – 200 000 кг и нова книга за рекордистките.
Че това е възможно доказват холандските фермери.
Преди няколко дни седемнадесет годишната крава Дора 442 прехвърли цифрата от 200 т дадено мляко. Тя е собственост на холандското семейство Михаелсен. За последен път кравата се отелила през декември 2013 г. Това е десетата и лактация. Стопаните са се опитали да я заплодят за единадесети път,но не се получило и сега доят по 4-5 л мляко на ден.
“Докато е здрава ще я оставим да се радва на старините си” – казва собственика и.

Източник:Холщайн Холандия

Говедовъд.ею

 

2 КОМЕНТАРИ

    • Господин Грамотнико. Стига си критикувал, ами седни и напиши нещо грамотно.Ако не знаеш думата “рекордистка” е руска дума, която има същото значение като “рекордьорка”.Тук е по-важно да изтъкнем тази крава, за която си мечтаят всички български говедовъди. За съжаление и след 100 години няма да имаме такава, особено в района на Горна Оряховица.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here