След “Среща на върха” – резултати

0

Фирма „Зоодинамики”ООД със съдействието на Националния съюз на говедовъдите на България организира на 06.04.2017г семинар по млечно говедовъдство минаваш под наслов „Среща на върха”. Срещата се проведе в с.Кортен обл. Сливен.
В десет часа пред залата се бяха „строили” поне 40 коли от които и доста джипове. Няма лошо, който работи получава. Над 70 фермера от цялата страна пристигнаха в определения час и заеха местата си в залата. Никакви официалности, никакви помпозности, никакъв лукс. Един селски ресторант, собственика на който е най-добрия техник осеменител в района, в който фермерите се почувстваха в дома си. Това се получи вече на сто процента, когато за обяд на всеки бе поднесена порция агнешко от породата Ил дьо Франс. Все пак говедовъдите повече наблягат на телешкото, но решиха да уважат празника на колегите си овцевъди.
Между присъстващите можеха да се видят редица „елитните” фермери – говедовъди от страната – Светла Манева, Сашо от Леново, Димо от Спасово, Николай от Асеница , д-р Пантелеев, Панайот Тодоров от Сливен, фамилия Малеви от с.Самуйлово обл.Сливен, Антон от Димитровград, Екоасорти-Сливен, Генчо Иванов от Сливен, Георги Динев от Конево, Господин Иванов от Добриново, в пълен състав Организацията на производителите – Фермерско мляко от гр.Раковски и разбира се домакина Минчо Иванов. Именно и от тук идва името на форума- „Среща на върха”, защото повечето от споменатите фермери получават над 10 000 кг мляко от крава. Гости на семинара бяха професор Иван Михов – основоположник на модерното говедовъдство в Бургаска област и професор Панайот Панайотов, който преди много години е внедрявал на терен ембриотрансфера, свободното боксовото отглеждане на кравите, отговарял е за първите внесени крави в България на Холщайна от Дания и Холандия.
Основен лектор по време на семинара бе Тодор Арбов, наш експерт по говедовъдство, който в момента работи за много ферми от Румъния, Русия, Канада, САЩ, Гърция, България и др. Той засегна всички въпроси свързани с производството на мляко – от раждането на телето, до отиването в кланицата на кравата. Показа на фермерите как могат да се запушат дупките в кацата от която изтича млякото. Основно разгледа въпросите по отглеждането на новородените телета до отбиването им и то по най-новите технологии. Програмата за борба с маститите бе презентирана пред фермерите и стана хит за лекторията. За комфорта във фермата, бе най-новият материал, който бе поднесен на фермерите с много примери. Оказа се, че и да имаш съвършени условия за отглеждането на кравите в обора, една неправилно поставена четка или вентилатор, могат да намалят мляко. Арбов зададе и въпрос на фермерите – защо не искат млякото им да се заплаща по качество – в смисъл по съдържанието на масло, протеин и соматични клетки. Този въпрос беше премълчан, което показа, че не сме още готови за това, което се прави по света. От това страдат най-вече коректните производители, също така няма цели за селекцията по кои признаци тя да се води. Има много въпросителни по този въпрос, но трябва да се работи по него защото в противен случай отново ще сме неподготвени.
В крайна сметка всеки от присъстващите разбра, че за да съществуваш без субсидии, ще е необходимо да получава минимум 9000 кг мляко годишно от крава в стопанството си. Изнесените лекции от г-н Арбов ще бъдат публикувани в сайта говедовъд.ею. Семинара имаше и международно участие. Присъстваха и се включиха в неговата работа – Василиус Атанасиус- председател на Холщайн за Гърция. Същият запозна присъстващите какви са правилата при закупуване на разплодни животни от чужбина. Василии Кутрас – фермер от Комотини сподели своя опит с нашите фермери. Карол Мицкевич от Полша – ветеринарен лекар, диетолог и собственик на ферма разказа какво правят полските фермери за да оцелеят, какви са техните проблеми и цели. Рангел Матански запозна участниците с дейността на организациите на производителите и ползите от такива сдружения. Накрая Михаил Михайлов – изпълнителен директор на НСГБ запозна присъстващите със ситуацията в момента по отношение цени, производство на мляко, новите наредби 2 и 3 и много други организационни въпроси. Говедовъд.ею ще публикува част от изнесените лекции по време на семинара.
Голямото присъствие на фермери показа, че такива мероприятия на високо ниво са необходими. Модела „вие питате, ние отговаряме” работи по-добре отколкото традиционните вече модели на екрани, прожекции, слайдове и лекции от учебниците. Фермерите тези работи ги слушат с години и искат нови неща, неща вече от висшия пилотаж, защото да постигнеш над 9 тона мляко от крава не става само с “кръжене” .
Говедовъд.ею

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here