ГОВЕДОВЪДНИ НОВИНИ – УИКЕНД 14

1

Монголия: – в Монголия се отглеждат много говеда, но не от млечни породи. Страната е принудена да внася 40% от необходимите и млечни продукти от други страни. Въпреки това правителството е осигурила програма за реклама на монголските млечни продукти и за подкрепа на износа.
Като част от тази кампания, Монголия е изнесла 400 кг сирене, произведено от краве мляко за Япония. Сиренето като храна е била известна в Япония в периода Асука (538-710), когато пратениците на корейското племе Baekje (645) като дар за императорското семейство (Kotoku Тено) поднесли делви със сирене. В Япония е повишена консумация на сирене от края на 1950-те години. В началото на 70-те години на миналия век в Япония, е имало бум на топеното сирене в пиците и тутманиците. Така, че ако японската лаборатория даде положителна оценка за качеството на монголските сирена, ще има и внос на големи количества от сирена.

Австрия: – Връзването остава. Австрия, връзването на говедата в оборите ще продължи да бъде разрешено. Както ви известихме в Австрия трябваше да влезе в сила наредба, която да забранява връзването на кравите. В края на март обаче бяха направени промени в тази наредба, като се прие, че  за фермерите, който не живеят в непосредствена близост до животните, връзването може да продължи да се прилага, но при определени условия.

Украйна: – Себестойността на един килограм качествен кашкавал в България е 12.70 лв. , съобщи в ефира на БТВ – Димитър Зоров от Асоциацията на преработвателите на мляко. Той уточни, че това е цена без надценки.

“Литър мляко струва 70 ст., плюс 5 ст транспорт. От 10 до 10.5 литра е необходимо за производството на един килограм кашкавал. До тука стават осем лева само за мляко – обясни той. Към тази цена трябва да се прибавят производствените разходи, не по-малко от 2.50 лв за килограм. До тук цената става 10.50 лв плюс ДДС – става 12.60 лв., и от тук нагоре трябва да формираме печалбата за производителя и търговеца. Зоров подчерта, че кашкавал направен от по-малко от 100% мляко не трябва да се казва кашкавал.”

България: – професор Иван Станков, бивш министър на земеделието и декан на Тракийския университет е новия Изпълнителен Директор на Националната Овцевъдна Асоциация. Предстой му изключително напрегната работа по обединението на овцевъдните организации /десетки на брой/, учредяването на Европейската овцевъдна организация /м. май – Велико Търново/ и Световната федерация на овцевъдите/ в Китай тази година/

Ирландия: – и там се краде. Откраднат е трактор Massey Ferguson 4255 от говедовъдна ферма близо Derrylin, Co Fermanagh, Ирландия в края на март. Собственика предлага 5,000 лири награда за този който помогне за откриването му. “Нямам индикация за къде пътува трактора ни, след като „напусна” фермата, но аз съм сигурен, че се движи към границата”, казва фермера Гари .

Германия, Холандия, Белгия – Friesland Campina гарантираната цена за сурово мляко през април 2017 от 36.00 евро на 100 кг мляко. Гарантираната цена остава същата като през март.
Гарантираната цена за април 2017 включва корекция на 0.59 евро за компенсиране на прогнозната февруарска цена на млякото на референтни дружества. Пазарните условия са относително стабилни. Очаква се, че цените на млякото за повечето ферми да останат стабилни през април.
Цената на протеин през април 2017 г. е 587.66 евро, цената на мазнини е 293.83 евро и за лактоза цена е 58.77 евро на 100 килограма.
Гарантираната цена се отнася за 100 кг мляко със съдържание на протеин от 3.47%, съдържание на мазнини 4,41% и съдържание на лактоза от 4.51% и е без ДДС.
От 2017 показаните цени се прилагат за средна доставка на 800,000 кг мляко годишно (в минали години 600,000 килограма). Премията за обем на базата на сезонност са преустановени през 2017 год.

Говедовъд.ею

1 КОМЕНТАР

  1. Smyatayte 1 Balya seno 3 lva furaj yarma edna kravai nujno 6 kilograma struva 3 lva obsto 6 lva Sredna mlecna krava dava 10 litra iskupna cena 50 ctotinki e kak se gleda krava v Bilgaria sled nyakolko godini nyamada ima goveda bratya Bilgari

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here