Роботите идват – почиваме повече

0

Марсел и Карина Moленар от Холандия имат кравеферма в която отглеждат 190 крави, 80 телета и 1000 дк земя. Средната продуктивност на кравите е 9162 кг мляко с 4,43% мазнини и 3,41% протеин. Средната възраст на кравите е 4.06 години. През 1998 г купуват доилна инсталация 2х10 и тогава отглеждат 120 крави. През 2006 год разширяват обора и вече имат 190 крави. В края на 2016 г. семейството решава да закупи три робота. Спестяването на труда приемат като едно голямо предимство.
Марсел казва:

“Изборът сме направили най-вече, за да се улесни работата. Баща ми е вече стар, а сина ни все още не е активен в бизнеса. Доенето ни отнема пет часа на ден. Когато решавахме какво да правим, имахме два избора – или да намалим стадото или да преминем към автоматично доене. Семейството избра автоматично доене и тук не съжаляваме.”

Роботите са монтирани в съществуващия обор – няма големи промени от гледна точка на движение по пътеките за кравите.

“По отношение на мястото за роботите сме развалили само едно или две места предназначени за крави…Необходим ни беше тридневен период, през които 80% от кравите без проблем започнаха да влизат сами в робота. За останалите този период беше по-дълъг и трябваше да минат още няколко дни, докато се научат сами да влизат в робота. Мониторинг съветите при стартиране са много важни, – казва Марсел. Това не са празни лозунги. Това е опит и знания, който трябва да се следват.”

Оптимизирането продължава – роботите вече  работят повече от три месеца във фермата и семейството им дава много висока оценка.

“Ние се опитваме да вървим напред във времето, така че да сме в крак с новостите в бранша, и ето така повече от 5 години. Това е много удобна технология, която ни спестява много време. Сега можем да отделяме повече време за наблюдение на кравите в обора. Ще имаме и време да реализираме нови проекти и най-вече за по-нататъшно оптимизиране по отношение на качеството на нашата продукция.”, казва Марсел с удовлетворение. “Така по-лесно и най-вече ефективно през следващите пет години, ние ще се фокусираме върху оптимизацията и разрастването на бизнеса.”

Холщайн, Хонлондия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here